Gebruik je euro voor een beter klimaat (dit is hoe je dat doet)
Stemmen leren we in onze democratische maatschappij al van jongs af aan. Waar de vakanties heen gaan, welke spelletjes we doen in de gymles en wat we vanavond gaan eten bijvoorbeeld. En als we oud genoeg zijn, kunnen we onze politieke stem te kunnen laten horen tijdens de verkiezingen. Maar waarom wachten tot de verkiezingen als je elke dag kunt stemmen met je euro?
Wat betekent stemmen met je euro en welke invloed kan je daarmee hebben op de grootste kwestie van dit moment: de klimaatverandering?
Stemmen met je euro voor beter klimaat
Elke vier jaar kunnen we onze politieke stem laten horen om mee te kunnen beslissen in welke kant het met ons land op gaat. Natuurlijk is stemmen voor een partij die zoveel mogelijk overeenkomt met jouw waarden belangrijk en nodig, maar je hoeft gelukkig heus niet tot de volgende (lokale) verkiezingen te wachten om tóch invloed te kunnen uitoefenen op de wereld en bedrijven om je heen.
Elke dag weer krijgen we immers de keuze om bedrijven en organisaties te steunen. Hoe? Simpel. Door een product of de dienst af te nemen. Stemmen met je euro betekent letterlijk dat je je geld uitgeeft aan bedrijven en merken die jouw politieke, sociale en culturele waarden ook steunen. In een kapitalistische maatschappij is geld uitgeven onvermijdelijk, en dus is het zaak om je met jouw euro je stem te laten horen.
Bewust consumentisme
Koop je bijvoorbeeld bij een grote supermarkt die producten veelal importeert uit verre landen in sectoren die hun werknemers onderbetaalt? Winkel je bij modemerken die lage kwaliteit kleding produceren en waarbij de arbeidsomstandigheden van de makers onethisch zijn? Of schaf je producten aan van hoge en duurzame(re) kwaliteit die lang(er) meegaan? Het zijn ogenschijnlijke kleine, dagelijkse acties, maar stuk voor stuk hebben ze wel degelijk invloed op welke bedrijven er machtig zijn en welke niet.
Onderschat immers de kracht van het ripple effect nooit, schreven we al eerder. Jouw duurzame keuzes hebben altijd impact, zo ook op jouw omgeving. Je weet nooit wie jij aansteekt of wie jij inspireert met jouw dagelijkse keuzes. Als we dan toch in zulke grote getale consumeren, laten we het dan op zijn minst bewust doen om zo goed mogelijk voor onze planeet en de generaties die hierna volgen, te zorgen. Zie het als een teken van bewust consumentisme dat gaat om het bewust uitgeven van je zuurverdiende geld.
Economisch stemmen
Het wordt ook wel economisch stemmen genoemd; producten kopen van bedrijven die jij wilt steunen. We zullen immers de rest van ons leven producten als onderbroeken, sokken, eten en shampoo nodig hebben en daarom blijven kopen. De vraag hiernaar zal dus blijven bestaan. Elke keer dat je een onderbroek koopt bij een bedrijf, zeg je daarmee eigenlijk dat je hun producten en waarden steunt en dat ze dit vooral moeten blijven doen. Door iets te kopen van een merk steun je dus de producten én beslissingen van een (groot) bedrijf.
Het lastige in deze zaak is alleen, dat we vaak geen inzage hebben in alle beslissingen van een bedrijf, bijvoorbeeld als we het over de klimaatimpact of arbeidsomstandigheden hebben. Niet alle bedrijven zijn immers even transparant over hoe ze hun producten maken, hoe ze hun werknemers behandelen én betalen. Maar ook niet als het gaat over welke beslissingen er worden gemaakt om de impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken bijvoorbeeld.
Zó kan je duurzaam stemmen met je euro
Natuurlijk vraagt niemand van je om honderd procent bewuste keuzes te maken als het aankomt op je aankopen, maar wees je er wel van bewust wat jouw aankoop betekent en welk impact dat op grotere schaal kan hebben. Wil je stemmen met je euro, dan wil je dus onderzoek doen naar de ethiek van het bedrijf waarbij je consumeert. Waar komt de katoen of de oogst vandaan? Krijgen de werknemers in fabrieken eerlijk betaald?
Heb je financiële mogelijkheid om vaker bij een lokale boerenmarkt je groenten en fruit te kopen of om duurzame kledingstukken te kopen die langer meegaan dan kleding van fast fashion-huizen, dan zijn dat bijvoorbeeld simpele en effectieve manieren om duurzaam te stemmen met je euro.
Het zal ongetwijfeld grote vervuilende bedrijven niet stoppen, maar zo steun je ze in elk geval niet langer. Elke keuze telt!