Josje Smeets
Josje Smeets Psyche 27 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe een halt toeroepen aan steeds maar meer willen? Gelukspsycholoog Josje geeft tips

Ik wil nog dit. Ik wil nog dat. Ik wil, ik wil van alles wat.’ Dit liedje van Kinderen voor Kinderen 10 heb ik letterlijk grijs gedraaid. Het is een versleten tape in mijn cassettebandje. Toen was de tekst al actueel. Maar nog steeds.

We willen meer. Altijd maar meer. Als we thuis zijn, willen we meer feestjes. Hebben we sociale verplichtingen, willen we meer rust. Wanneer we altijd maar doorwerken, wensen we meer vrije tijd.

Mensen met tijd genoeg, zouden willen dat ze meer van betekenis konden zijn. Het is nooit goed genoeg. Het gras is groener bij de buren. Altijd.

Ook interessant: Van moeten naar willen: op deze manier stop je met druk zijn

Waarom willen we altijd meer?

Hoe kan dat toch? Volgens Amerikaanse sociaal psycholoog Leon Festinger hebben wij mensen behoefte om onszelf continu te evalueren. Dat zou ons helpen bij het opbouwen van een beter zelfbeeld.

Natuurlijk hopen we op een positiever zelfbeeld, maar door de komst van alle social media, leidt het vergelijken soms eerder tot een negatief zelfbeeld. Daarom is het goed om daar af en toe gewoon keihard mee te stoppen.

Lees ook: Social media zorgt voor depressies, zo maak jij er een gezonde gewoonte van

Tips tegen steeds meer willen

Dus wat helpt jouw honger naar ‘altijd maar meer’ te stoppen?

  1. Digital detoxen dus. Niet een oplossing voor de lange termijn, maar wel één die je helpt om op de korte termijn terug naar jezelf te keren. Leg die telefoon eens 24 uur weg. Of als je durft een week of 2. Of gooi alle social apps van je mobiel. Het werkt ongelofelijk bevrijdend. Het verschaft je tijd (ojee, is het al zo laat? Misschien dat ik maar eens ga tukken. Om 21.00u), maar het biedt je ook ruimte tot zelfreflectie. Wat wil jijzelf graag? Waar heb je behoefte aan? Zelfreflectie lukt alleen, als je de invloed van anderen weglaat.
  2. Weet dat anderen ook soms jaloers zijn op jou. No way! Ja dus. Als je geen zin hebt in een digital detox, kun je eens je eigen social feed bekijken door de ogen van een ander. Wat post je? Welke teksten schrijf je? Als je het durft, vraag dan een bekende hoe zij/hij jou ziet op social media. Het kan een enorme eye opener zijn wanneer je merkt dat anderen net zo vaak jaloers zijn op jou, als jij op hen. Dat helpt bij het meer tevreden zijn over jezelf.
  3. Heb vertrouwen. Vertrouwen in jezelf. Ook jij gaat er komen. Ook jou komt toe wat je toebehoort. Echt waar. Hoe meer je van zulke positieve gedachten oproept in je brein, des te meer je er ook naar gaat handelen. Ook dit fenomeen is veelvuldig onderzocht in de psychologie en noemen we self fulfilling prophecy. Denk jezelf succesvol of gelukkig en je zult het worden ook.

‘Ik wil nog hoog, ik wil nog laag, al is het telkens weer de vraag of ik daar ooit nog aan toe kom. Want de dagen vliegen om.’

Ben tevreden. Geloof in jezelf. Ben gelukkig. Want de dagen vliegen om.

Dit artikel is geschreven door Josje Smeets, gelukspsycholoog en owner van HelloBetty.nl. “Als gelukspsycholoog weet en lees ik veel over geluk. Mijn doel is om iedereen te laten weten dat geluk deels maakbaar is. In mijn artikelen op Bedrock.nl leer ik je hoe.”

Meer uit de gelukspsychologie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️