Dit krukje (squatty potty) zorgt voor een betere stoelgang
In Azië lopen ze vaak ver voor op Europa. Vooral qua technologie en gadgets. Zo ook met de squatty potty. “De wattes?!” Hoor ik je denken. De squatty potty is een klein krukje dat je rond je toiletpot zet en je voeten op laat rusten als je naar het toilet gaat. En geloof het of niet: maar deze beweging helpt je darmen om op een natuurlijke manier op gang te komen. Het is geen sexy onderwerp, maar stiekem wel een fijne tip. Inmiddels is de trend naar Europa en Amerika over komen waaien vanuit China, waar het heel gewoon is om op een ‘oer-manier’ naar het toilet te gaan. Je hebt vast weleens bordjes, video’s of foto’s gezien van de toiletgewoonte in veel Aziatische landen. Daar zitten ze met hun schoenen gehurkt op het toilet. Het is namelijk bekend dat gehurkt toiletteren (lees: poepen) beter is voor je darmen en stoelgang. Ga maar na: zo deden we dat vroeger ook toen er nog geen wc’s waren.
Gehurkt op het toilet
Omdat we niet meer duizenden jaren terug in de tijd leven, er gewoon wc’s zijn én we in een nogal technologisch tijdperk leven, is daar toch iets op bedacht: de squatty potty. Het is een soort krukje dat in allerlei vormen en maten komt, maar in principe komen alle variaties op hetzelfde neer. Op het ‘potje’ kun je squatten terwijl je op het toilet zit. Eigenlijk precies zoals het originele Engelse woord al zegt. Het plastic krukje zet je tegen de toiletrand en daar rust je je benen op. Zo kom je dus in een squat-houding.
Last van je darmen
Er zijn veel meisjes en (jonge) vrouwen die last hebben van hun darmen en/of obstipatie. Dat kan onder andere komen door je dieet, door gevoeligheid voor zuivel of andere allergieën. Genoeg beweging en veel vezels eten kan helpen de stoelgang beter opgang te brengen. Maar ook een natuurlijke houding aannemen bij het toiletteren, stimuleert de stoelgang enorm.
Must read: De invloed van darmen op een depressie is groter dan we denken
Betere stoelgang
Er zijn studies die beweren dat zittend poepen slecht is voor je stoelgang. Sowieso is te veel zitten niét goed voor je darmen. Door normaal op een toilet te zitten, zorgt de puborectale spier voor een natuurlijke blokkering zodat continentie mogelijk is (verstopping). Squatty potty ontspant deze spier voor een snel en gemakkelijk toiletbezoek!
In de plaatjes hieronder zie je in verschillende stappen wat het verschil is voor je darmen tussen zittend en squattend naar het toilet gaan.
Door te squatten ‘open’ je je darmen en dat maakt een toiletbezoekje ineens een stuk fijner!
Door de knieën boven heuphoogte te hebben, vorm je een juiste natuurlijke houding voor je darmen. Houd je voeten licht gespreid om in de squat-positie te komen. Zit rechtop en leun dan licht naar voren.
Het krukje is zo ontworpen dat het precies onder de toiletpot past en niet je halve badkamer of toilet vult. Wel zo fijn als je bezoek hebt!
Je kunt ze is verschillende vormen en maten bestellen bij deze Nederlandse webshop. Zo heb je ze met een schuine afloop zodat je hielen of juist je tenen iets omhoog staan.
Dan heb je nog de krukjes die net iets hoger zijn dan de ‘standaard’ squatty potty. Je vergist je namelijk nog in hoe lastig squatten kan zijn. Maar mocht het je wél lukken, dan kan je de hogere versie bestellen. Want hoe hoger, hoe beter het voor je natuurlijke houding is!
YouTube tutorial over de Squatty Potty
In deze video wordt het nog eens goed uitgelegd.
Meer lezen over een gezondere levensstijl?
- Helpt jouw duurzame levensstijl mee het klimaat te redden, of hou je jezelf voor de gek?
- Alleen maar rauw eten: is zo’n dieet gezond?
- Waarom duurzaam en gezond eten geen druppel op de gloeiende plaat is
Luister nu ook naar Bedrock
Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.
Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!