Waarom sporten zo ontzettend goed is voor je brein
Na een dag hard werken achter de laptop kan het verleidelijk zijn om direct op de bank te ploffen. Je bent moe en een work-out is wel het laatste waar je zin in hebt. Toch is even bewegen het beste cadeautje wat je je hersenen kan geven nadat deze zich uren hebben moeten inspannen.
Sporten is namelijk ontzettend goed voor je hersenen. Even bewegen voor, na of tijdens een werkdag zorgt ervoor dat je brein er daarna weer extra goed tegenaan kan.
Nieuwe hersencellen
De Hersenstichting schrijft dat wanneer je genoeg beweegt, je hersenen goed doorbloed raken en zo de zuurstof en voeding krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast zorgt sporten ervoor dat er nieuwe hersencellen worden aangemaakt én het versterkt de verbindingen tussen hersencellen.
Een work-out is als een soort neurochemisch bubbelbad voor je hersenen, vertelt neurowetenschapper Wendy Suzuki. Hoe heerlijk ontspannen even in een jacuzzi zitten voor ons aanvoelt, zo voelt een sportsessie voor je hersenen. Daarnaast helpt regelmatig sporten je hersenen te beschermen tegen aandoeningen als dementie en Alzheimer.
Sporten voor mentale gezondheid
En er is meer. Sporten is namelijk ook erg goed voor je mentale gezondheid. Een enkele work-out verhoogt al het aantal neurotransmitters in je hersenen, zoals dopamine en serotonine. Dit is waarom je je na een sportsessie altijd beter voelt dan ervoor (en waarom sporten zelfs verslavend kan zijn.)
Voor een onderzoek vroeg Suzuki studenten om een test te doen die aangaf hoe zij zich mentaal voelden. Daarna werden de studenten verrast met een intense work-out van 10 minuten en moesten zij opnieuw de test maken. Wat bleek?
Waar de studenten eerst heel hoog scoorden op gevoelens van angst, was dit na het sporten gedaald naar een normaal level. Een korte sportsessie kan dus al erg effectief zijn.
Hoeveel bewegen per week?
Genoeg bewegen zorgt dus voor gezonde en blije hersenen. Maar wat is genoeg bewegen? De Hersenstichting adviseert om minimaal 2,5u per week matig intensief te bewegen. Maar, meer is altijd beter.
Hoe weet je of je beweging matig intensief is? Dat merk je aan het feit dat je ademhaling sneller wordt. Stevig wandelen, fietsen (of met veel enthousiasme stofzuigen) hoort hier dus ook bij.
Deze wetenschapper legt uit hoe je brein en darmen communiceren
Moraal van het verhaal: het maakt voor je hersenen niet uit op wat voor manier je beweegt, als je het maar doet. Nog een leuk weetje in deze trant: volgens onderzoek hebben jonge vrouwen die vaker seks hebben, een beter geheugen…