Hoe je door sporten dichter bij jezelf kunt komen
Regelmatig sporten is niet alleen goed voor je lijf, maar ook goed voor je brein. Het werkt namelijk als een soort neurochemisch bubbelbad voor je hersenen, door de toevoer van zuurstof en bloed. Maar sporten doet ook iets met je gevoel van eigenwaarde en kan soms zelfs een spirituele ervaring zijn.
Fitness- & wellnesstrendwatcher Angélique Heijligers vertelt er alles over in haar nieuwe boek: Inner workout.
Mentaal, emotioneel en energetisch
Health is the new wealth en fit is the new rich. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar een sixpack is niet meer het doel. Nee, het doel is nu: je thuis voelen in je lichaam ongeacht hoe het eruitziet.
Van een focus op het uiterlijk is er een verschuiving gaande richting de innerlijke wereld. Want sporten is empowering en kan jou iets brengen op mentaal, emotioneel en energetisch vlak.
Nieuwe mindset
Angélique woont al ruim vijf jaar in Los Angeles, ook wel het epicentrum van de westerse fitness- en yogacultuur genoemd. Ze zag dat de early adopters niet meer streefden naar een bepaald ideaalbeeld. “De aandacht is nu steeds meer gericht op het innerlijke effect, in van plaats van op het uiterlijke effect van een workout.”
Dít is het effect van een week niet sporten op je mentale gezondheid
In de coronatijd en bijbehorende lockdowns merkte Angélique op dat er een nieuwe mindset was ontstaan, waarbij harde, agressieve workouts plaats hebben gemaakt voor het naar binnen keren en verbinding maken met jezelf.
Inner workout
De opkomst van yoga heeft veel aan bijgedragen aan deze nieuwe mindset. Waar het in de jaren 90 werd gepresenteerd als workout, wordt het nu steeds meer gezien als een practice. Yoga is namelijk zoveel meer dan houdingen doen op een matje. En fitness is zoveel meer dan trainen om af te vallen of spiermassa te trainen.
Angelique: “Ja, je spiegelbeeld verandert als je een trainingsschema volgt. Maar je innerlijk verandert óók. Er gebeurt iets met je gevoel van eigenwaarde en vermogen tot focussen. Je leert je schaduwzijde kennen en hoe sterker en fitter je wordt, des te meer vrijheid zul je ervaren. Dat noem ik een inner workout.”
Connectie maken met jezelf
Veel van die inner workout gebeurt vanzelf en het kan goed zijn dat veel van die processen tijdens het sporten langs je heen gaan. Vaak zijn we namelijk veel te gefocust op het behalen van een resultaat, dat helemaal niets met het innerlijk te maken heeft.
Tune in met jezelf: 6 manieren om (weer) verbinding te maken met jezelf
Je herkent vast wel het fijne gevoel dat je hebt na een workout of een yogales. Dat komt doordat je tijdens de fysieke inspanning ook onbewust een connectie maakt met je innerlijke zelf.
Maar je kunt ook speciale oefeningen in je sportschema opnemen waarmee je leert luisteren naar je lichaam en leert te werken met de subtiele signalen die je lichaam je geeft. “Als je dat doet, leer je je lichaam én jezelf steeds beter begrijpen.” aldus Angélique.
Meditatie in beweging
Voor haar boek heeft Angélique topatleten geïnterviewd over de innerlijke beleving van hun topprestaties. Daarnaast heeft ze praktische oefeningen gecreëerd die je makkelijk kunt integreren in je huidige workout, om zo dichterbij jezelf te komen.
Angélique: “De kracht van de inner workout ligt in een verbinding voelen met je lichaam, jezelf beter leren kennen, aanwezig zijn in het hier en nu, thuiskomen in je lichaam. Door dingen net even anders doen, komt er ruimte om te voelen dat er ook nog zoiets als een innerlijke wereld bestaat. Op die manier kan een workout bijna voelen als een meditatie.”
Voorbeeld oefening
De oefeningen zijn een soort upgrades voor je normale workout. Neem bijvoorbeeld de plank, en alle variaties daarop. Het is misschien wel de meest bekende core-oefening. Wil je dat jouw workout voor je lichaam ook een inner workout wordt? Probeer de plank dan eens als volgt te doen:
Hoe ontwikkel je meer zelfdiscipline? (volgens de yogafilosofie)
- Houd een timer bij de hand en kom op je knieën zitten.
- Je billen rusten op je voeten, je handen op je bovenbenen.
- Sluit je ogen en doe de 4-7-8-ademhalingsoefening, waarbij je vier tellen inademt, zeven tellen je adem vasthoudt en acht tellen uitademt. Doorloop deze cyclus vier keer.
- Als je klaar bent, zet je je timer op een minuut.
- Plaats je handen voor je op de grond op schouderbreedte en til je billen van je voeten.
- Kom nu op je ellebogen en tenen in de plank-positie, vanaf je kruin tot aan je voeten is je lichaam een rechte lijn.
- Adem heel rustig en beheerst in en uit.
- Focus op je buik-, rug- en heupspieren.
- Beweeg heel rustig en heel minimaal je heupen iets omhoog, weer naar beneden en probeer te voelen op welk punt je de meeste druk op je buik voelt.
- Als je dat punt te pakken hebt, blijf dan daar.
- Je hoeft nergens naartoe, je moet precies hier zijn waar je de meeste weerstand voelt.
- Waarschijnlijk heb je de neiging om je adem in te houden en alles krampachtig aan te spannen om in de plank-houding te blijven. Probeer nu in plaats daarvan heel rustig en beheerst door te ademen en te voelen welk deel van je lichaam je moet aanspannen en waar in de houding ruimte is voor ontspanning.
- Als de minuut voorbij is, plaats je je knieën rustig op de grond en kom je uit de plank-positie.
Waarom ademwerk steeds meer aan populariteit wint als self-care tool
Het werkt echt
De inzichten en praktische oefeningen komen vanuit de wetenschappelijke hoek, andere vanuit de spirituele, en bij sommige is er een overlap tussen beide. Het kunnen o.a. ademhalingstechnieken, visualisatie-oefeningen, affirmaties of bewuste observaties zijn.
Angélique: “Het werkt. Fysiek en mentaal, maar ook emotioneel en spiritueel. Van veel technieken is inmiddels voldoende aangetoond dat het geen ritje in de zweefmolen is, maar dat er echt iets in je lichaam gebeurt.” Het proberen waard, toch?