Waarom spontane afspraken leuker zijn dan vooraf ingeplande (volgens de wetenschap)
Sommige mensen weten op zondagavond al wat ze de rest van de week gaan doen. Elke avond. Tot in de puntjes gepland. En dat is zonde, volgens onderzoek van de Fisher College of Business van de Universiteit van Ohio. Want spontane acties ervaren we als veel leuker dan niet spontane. Hoe vaak plan je weken vooraf etentjes en borrels in? En hoe vaak komt het voor dat je op de dag zelf denkt: ‘vanavond moet ik met vriend X afspreken. Maar stiekem heb ik er niet zo’n zin in.’ Waarschijnlijk te vaak. En dat dacht hoofdonderzoeker Selin Malkoc ook regelmatig. Daarom heeft ze dertien verschillende onderzoekjes verricht om uit te zoeken hoe dat komt.
In een van de onderzoeken gaf ze 68 studenten een kalender gevuld met colleges en sociale afspraken. Op de kalenders van de helft van de studenten stond ‘een ijsje halen met een vriend’ twee dagen later ingepland. Bij de andere helft werd later verteld dat het idee om een ijsje te eten met een vriend ontstaan was doordat ze die vriend spontaan waren tegengekomen.
Degenen die het vooraf ingepland kregen gaven aan dat het meer als een verplichting voelde, dan degenen die de afspraak spontaan hadden gemaakt.
Spontane afspraken
Hierna vroegen ze de helft van een andere groep bestaande uit 201 volwassenen om zich voor te stellen dat ze de volgende dag iets leuks gingen doen met vrienden. De andere helft van deze groep moest zich inbeelden dat ze een uur later iets leuks gingen doen met vrienden. Iedereen in beide groepen moest zich inschrijven voor allerlei activiteiten, en de helft van de groep kreeg aanvullende informatie over wanneer de verschillende activiteiten precies plaats gingen vinden.
Nederland staat (weer) in de top 5 gelukkigste landen van de wereld
De groep die ‘spontaan’ te horen kreeg dat ze een uur later iets leuks gingen doen met vrienden vond het vervelend om deze aanvullende informatie te krijgen. De groep die dacht dat het de volgende dag plaats zou vinden, ervoer het niet als vervelend.
De conclusie van deze studie is dat een activiteit als ‘verplicht’ voelt als je van tevoren een precies schema krijgt van de activiteiten. Door een structuur aan te brengen aan spontane afspraken krijgt het een verplicht gevoel. En hierboven gaven ze aan dat het hierdoor meer als ‘werk’ voelt dan iets sociaals.
En wat we precies uit deze (en andere van haar) onderzoeken kunnen concluderen? Dat we wat vaker onze agenda’s leeg moeten houden, zodat er ruimte is voor spontane acties. Of ben je dan eigenlijk precies hetzelfde aan het doen, maar andersom? ‘Op zaterdag van 12:00 tot 16:00 uur heb ik ruimte voor spontane acties’ klinkt opeens niet zo spontaan meer. Even oefenen met loslaten van een strakke planning, dus.
Bron: Ozy.com
Deze 5 trucjes maken zelfs de meest saaie huishoudelijke taakjes leuk