Waarom je blij wordt van spontaan zijn (+ tips voor meer spontaniteit in je leven)
Spontaan de auto pakken naar een stad of zelfs land verderop, vrienden die onverwachts blijven plakken en bij je komen eten of een ongeplande avond die uitloopt in avontuur. Vaak zijn het de spontane actie waar we vrolijk van worden en niet de activiteiten die we op de automatische piloot doen. Hoe komt dat?
Begrijp ons niet verkeerd, routines zijn geweldig, maar ons brein wordt nu eenmaal ontzettend gelukkig van spontaniteit!
Waarom we blij worden spontane acties
Heb je weleens het gevoel dat al je dagen er hetzelfde uitzien en dat je maar aan het doorsjezen bent in een een soort hamsterwiel? Door te veel routines en een volle agenda te hebben, is er haast geen tijd meer over voor spontaniteit, waardoor we ons sneller leeg, moe en ongeïnspireerd voelen. Van de ene afgevinkte taak gaan we meteen door naar de volgende.
Die robotachtige mentaliteit is een beetje doorgesijpeld in onze moderne leven. Ondanks dat routine en consistentie ontzettend goed kan doen voor ons welzijn, hebben we daarin wél afwisseling nodig.
Vaak wordt spontaniteit gelinkt aan wild en onverantwoordelijk zijn, maar in een wereld die juist wordt gedreven door productiviteit kan het juist een heel goed idee zijn om ruimte te creëren voor nieuwe dingen, mensen en meer creativiteit.
De voordelen van spontaniteit
Ruimte creëren in de drukke agenda, al is het een beetje, kan heel wat voordelen hebben voor je brein:
1. Het zorgt weer voor je sparkle
We leven in een sneltreinvaart waarin veel dagen er hetzelfde uitzien. Mailbox beantwoorden, to-do-lijstjes afvinken en taakjes in efficiënte volgorden afhandelen. Die regelmaat is niet alleen een beetje saai, het kan ook leiden tot cynisme en uitstelgedrag, wat ten grondslag ligt aan een burn-out.
Dit onderzoek liet zelfs een link zien tussen weinig spontaniteit en psychisch lijden. Verrassingen en nieuwigheid kunnen zowaar therapeutisch werken. Hoe spontaner de ervaringen, hoe gelukkiger en voldaan we ervan worden.
2. Spontane dingen duren langer
Waar je routines uitvoert op de automatische piloot en niet alles meer in je opneemt, is je brein een stuk aandachtiger in nieuwe situaties waardoor een spontane middag soms wel een eeuwigheid lijkt te duren. Het vergroot onze neuroplasticiteit.
3. Het maakt creatiever
Onderzoek laat zien dat wanneer je leeft zonder plan, je flink gelukkiger en vitaler kan worden. Maak je spontaan zijn onderdeel van je dag, dan kan je mentaal een stuk flexibeler worden en de neurale paden in je brein sterker maken.
4. Het laat je meer tot leven voelen
Routine creëert geen herinneringen, spontane avonturen wél. Ons brein onthoudt nieuwigheid beter waardoor we beter in staat zijn een spontane actie te onthouden dan de dingen die we elke dag doen.
Zó word je spontaner (zonder te routine te laten varen)
Een beetje spontaniteit in je leven kan dus geen kwaad! Alleen wil je je routine ook niet meteen overboord gooien, want bepaalde mate van routine is juist ontzettend belangrijk. Balance is key.
Altijd druk? Op deze manier creëer je meer vrije tijd (ook al heb je die niet)
Wil je spontaner leven, maak dan ruimte voor nieuwe dingen, al is het één ding of idee per dag. Nieuwe herinneringen maken hoeft niet per se door een berg te beklimmen, het ontstaat al wanneer je het brein activeert, bijvoorbeeld door een nieuwe route naar je werk te lopen.
Het zijn díe kleine momenten op de dag die ervoor zorgen dat je creativiteit en spontaniteit meeneemt in je dagelijkse leven. Gun jezelf de vrijheid om spontaan te kunnen leven! Dat kan zo groot of klein zijn als jij zelf wilt.