Spirulina: wat is het precies en wat zijn de gezondheidsvoordelen?
Spirulina; we zien de term steeds vaker voorbij komen. De superfood die ook wel koning van de eiwitten wordt genoemd, is tegenwoordig één van de meest populaire supplementen ter wereld. En die populariteit is niet zo gek als je de gezondheidsvoordelen ervan leest. Wat zijn die precies? En wanneer wil je spirulina aan je dieet toevoegen?
We zetten de voordelen en de risico’s op een rij.
Wat is spirulina?
Spirulina is een voedingssupplement gemaakt van een groenblauwe alg, vandaar de groene kleur. Deze algensoort is een van de oudste levenssoorten ter wereld (zo’n 3,5 miljard jaar oud). Oorspronkelijk komt de alg het meest voor in Mexico en Centraal-Afrika, maar tegenwoordig wordt het over de hele wereld gekweekt.
Voedingswaarden van spirulina
Spirulina is onder andere zo populair, omdat het een hoop voedingsstoffen bevat. Zo is spirulina een bron van eiwitten (tot wel 70 procent) en is het rijk aan vitamine B1, B2, B6, C, E en K. Ook bevat het voedingssupplement een hoop mineralen zoals ijzer, koper calcium en magnesium en zit het vol antioxidanten.
https://www.bedrock.nl/voedingsstoffen-herfst/
De gezondheidsvoordelen van spirulina
Aan het nemen van spirulina kunnen een hoop gezondheidsvoordelen vastzitten. Dit zijn er een aantal:
Rijk aan antioxidanten
Spirulina is een bron aan antioxidanten. Hierdoor werkt het nemen ervan niet alleen ontstekingsremmend, het kan je ook beschermen tegen oxidatieve stress en vrije radicalen (die kanker veroorzaken).
Goed voor cholesterollevels
Spirulina heeft een positief effect op je LDL- en de LDH-cholesterol. Uit onderzoek van de Universiteit van Athene bleek dat wanneer mensen met een hoog cholesterolgehalte 1 gram spirulina per dag innamen, hun LDL-gehalte (de slechte cholesterol) met 10 procent daalde.
https://www.bedrock.nl/cholesterol-wat-is-dat-nou/
Uit een ander onderzoek bleek dat het LDH-gehalte (de goede cholesterol) toenam wanneer mensen 2 gram per dag innamen.
Bloeddruk verlagend
Het hebben van een hoge bloeddruk kan heel gevaarlijk zijn. Zo kan het onder andere ziektes, hartaanvallen en beroertes veroorzaken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het innemen van 4,5 gram per dag de bloeddruk aanzienlijk verlaagt.
Spirulina tegen bloedarmoede
Wanneer je bloedarmoede hebt, betekent dat vaak dat er te weinig hemoglobine in het bloed zit. Het nemen van spirulina zou deze vorm van bloedarmoede tegen kunnen gaan.
Bij een onderzoek van de Universiteit van California moesten ouderen met een voorgeschiedenis van bloedarmoede spirulina nemen. Het nemen van de supplementen verhoogde het hemoglobinegehalte in hun bloed.
Verbeteren van spierkracht en conditie
Verschillende onderzoeken wijzen uit dat het nemen van spirulinasupplementen spierkracht en uithoudingsvermogen kan verbeteren.
Wel of geen vitaminen bijslikken? De feiten en fabels over voedingssupplementen
Bijwerkingen spirulina
Zoals je ziet, zitten er een hoop gezondheidsvoordelen vast aan spirulina. Toch is het verstandig om te weten wat je koopt, omdat het supplement mogelijk toch bijwerkingen kan geven.
Zo is het goed om te vermelden dat biologische spirulina van goede kwaliteit veilig te consumeren is voor de meeste mensen, maar dat spirulina van mindere kwaliteit soms vervuild is met zware metalen en schadelijke bacteriën.
Deze vervuilde vorm van het supplement kan onder andere misselijkheid, buikkrampen, diaree, schade aan de lever en het verminderen van nierfuncties veroorzaken. Scary! Goed opletten dus.
Waarschuwingen
Spirulina van goede kwaliteit is voor de meeste mensen veilig, maar toch wordt er door artsen gewaarschuwd.
Zwangere vrouwen
Zo wordt het zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven afgeraden om spirulina te nemen, omdat er te weinig onderzoek naar is gedaan.
https://www.bedrock.nl/zwangerschapsbrein-bestaat-het-echt-het-onzin/
Auto-immuunziekte
Ook wordt het mensen met een auto-immuunziekte afgeraden om spirulina te nemen. Omdat de alg het immuunsysteem versterkt, is er een mogelijkheid dat de juist klachten erger worden.
Gevoeligheid voor algen
Als je gevoelig bent voor algen kan het slikken van spirulina leiden tot allergische reacties.
Medicijnen
Ook is het belangrijk om op te passen met spirulina als je medicijnen slikt. Het supplement zou de effectiviteit van bepaalde medicijnen kunnen verminderen.
Er valt een hoop te zeggen over het ‘wondermiddel’. Het nemen van spirulina kan een hoop gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, maar het is niet geheel risicovrij.
Ook interessant:
- Dé gezondheidsbooster: waarom je dagelijks een sinaasappeltje wilt eten
- 7 manieren om je brein gezond te houden (ongeacht je leeftijd)
- Gezond blijven? Deze voedingssupplementen zijn extra handig in de winter