Spierpijn na het sporten: is dat nou goed of juist niet?
Heb je van die dagen dat je jezelf helemaal uitslooft in de sportschool? Grote kans dat je dan de volgende dag met spierpijn thuis zit. Auch, dat kan flink zeer doen en vooral vervelend zijn, zeker als je de volgende dag eigenlijk had gehoopt op een fit gevoel in plaats van verslagen op de bank te liggen. Hoort spierpijn na het sporten er altijd bij? Of is deze pijn na een work-out juist slecht?
Het antwoord ligt genuanceerder.
Hoe ontstaat spierpijn?
Spierpijn kan ontstaan doordat je inspanningen verricht waar je spieren niet aan gewend zijn. In de meeste gevallen is dit wanneer je gaat (beginnen met) sporten, maar het kan ook ontstaan door een verkeerde houding, klussen of bijvoorbeeld een valpartij.
Dit vind je vast ook interessant: Waarom trillen je spieren als je aan het sporten bent (en vooral tijdens pilates en barre)?
Door deze inspanningen ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. In deze scheurtjes – dus eigenlijk beschadigingen – wordt er water vastgehouden waardoor je spier gaat opzwellen. Dat kan voor jou aanvoelen als spierpijn.
Bij heel intensief gebruik van je spieren of door extreme belastingen kan je ook al tijdens het sporten last krijgen van spierpijn. Zo kan er een tijdens de inspanning een ophoping van melkzuur ontstaan (een afvalstof die ontstaat door de verbranding van glucose) dat kan zorgen voor spierpijn als je lichaam het niet direct kwijt kan.
Spierpijn: goed of slecht?
Spierpijn kun je zien als een natuurlijk proces waarbij je lichaam sterker wordt. En de bekende slogan ‘No pain, no gain’ staat niet voor niks op menig T-shirt in de sportschool. Want ja, spierpijn betekent inderdaad dat je lichaam sterker wordt en het aan het herstellen is van een (te) zware inspanning.
Op de vraag of spierpijn goed of slecht is, is het antwoord dat spierpijn in de meeste gevallen vaak vrij onschuldig is. Echt slecht is spierpijn na het sporten in ieder geval niet, zolang je maar de tijd neemt om te herstellen. Doe je dit voldoende, dan verdwijnt het meestal na een paar dagen vanzelf weer.
Maar er zijn ook gevallen waarbij spierpijn een waarschuwing kan zijn voor iets anders. Heb je na een oefening bijvoorbeeld meer pijn aan één kant dan aan de andere, dan kan het zijn dat er sprake is van een beginnende blessure of spierscheur. In dat geval is het goed om goed rust te nemen om een echte blessure te voorkomen.
Hoe herstel je (sneller) van spierpijn?
Als je net lekker in je trainigsschema zit, is de kans groot dat je het liefst zo snel mogelijk weer wilt gaan sporten. Sommige mensen denken dat ze met spierpijn niet meer mogen sporten en totale rust moeten nemen. Maar toch is dit niet de beste oplossing voor je spierpijn, al kan dit soms wel het fijnst aanvoelen.
Lees ook: Waarom hard sporten slecht is voor je lichaam
Actief rusten
De meest effectieve manier om van je spierpijn af te komen, is door ‘actief te rusten’. Dat houdt dus niet in dat je rustig op de bank ligt af te wachten tot je geen pijn meer voelt, maar juist rustig in beweging blijft. Op deze manier stimuleer je de bloedsomloop waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden en jij eerder van je spierpijn af komt.
Tips om spierpijn te beperken
Na het sporten is het altijd goed om je spieren eerst rustig te laten herstellen. Dit kan een hoop spierpijn op de dag erna voorkomen. Maar spierpijn is in sommige gevallen ook gewoon iets onvermijdelijks.
Gelukkig zijn er wel een paar handige tips die kunnen helpen om je spierpijn tijdens of na een training te beperken en je kunnen helpen bij het sneller herstellen van spierpijn na het sporten:
- Zorg altijd voor een goede warming-up en een geleidelijke opbouw van je training. Met een warming-up bereid je je spieren voor op de schok van een intense work-out.
- Drink voldoende water tijdens het bewegen. Tijdens je inspanning ga je namelijk zweten, waardoor je allerlei belangrijke mineralen (elektrolyten) kwijtraakt. Door voldoende te drinken houd je je elektrolytengehalte op peil en krijg je minder snel last van pijnlijke spieren.
- Kies het juiste trainingsschema. Als spierpijn steeds weer terugkeert, moet je het schema misschien wat aanpassen. Misschien is het te intensief en heb je meer tijd nodig om op te bouwen of misschien is het beter om meer variatie aan te brengen zodat je ook andere spiergroepen traint.
- Rek of doe een stretchoefening na je work-out. Niet alleen de warming-up is belangrijk, maar ook de cooling down is erg belangrijk. Al is het maar een paar minuten. Op deze manier krijgt je lichaam de tijd om tot rust te komen en afvalstoffen (zoals dus melkzuur) af te voeren.
En misschien nog wel het belangrijkste van alles: zorg dat je tijdens een work-out niet meteen te veel van jezelf vraagt. Want ook bij spierpijn geldt: de aanhouder wint. Hoe vaker je gaat trainen, hoe kleiner de kans op spierpijn wordt!
Meer lezen over sporten?
- Waarom sporten altijd zinvol is, óók als je er op latere leeftijd mee begint
- Sporten maakt gelukkiger dan geld, blijkt uit een onderzoek
- Zo blijf je mentaal sterk als je (tijdelijk) niet kunt sporten