Check je keuken: deze specerijen zijn volgens Ayurveda het beste najaarsmedicijn
Kaneel, kruidnagel, gember en peper. Wat deze specerijen met elkaar gemeen hebben? Ze helpen je glansrijk de donkere en koude seizoenen door te komen omdat ze warmte, energie en immuniteit stimuleren. Combineer ze met je favoriete seizoensgroenten, brouw er thee van of verwen jezelf met spicy essential oils.
Volgens de Ayurveda, beschouwd als een van de oudste medische wetenschappen ter wereld en met een grote focus op het voorkomen van ziekten, zijn specerijen onmisbaar in de keuken.
Ook topchef Ottolenghi vindt dat ze meer aandacht verdienen. Zijn nieuwe kookboek draait dan ook allemaal om flavour, smaak, en schreef hij eerder al eens: “Spices can often be the unsung heroes of the kitchen.”
Specerijen zijn een smaakbom, maar wat veel mensen niet weten, is dat ze ook veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.
Ze houden je lichaam en geest in balans. De reden waarom ze in veel inheemse culturen al eeuwenlang worden gebruikt voor medicinale redenen. En daarbij spelen de seizoenen een grote rol, want met de juiste specerijen kun je seizoenskwalen voorkomen en word je niet bij elke windstoot het bed ingeblazen.
Het begint bij je spijsvertering
De meeste specerijen bevorderen de spijsvertering en helpen de opgehoopte afvalstoffen te verwijderen. Dat is een van de redenen waarom ze in de Ayurvedische keuken zo worden vereerd. De spijsvertering is de plek waar ziekten ontstaan en/of worden voorkomen, het is dus belangrijk om gezond te eten.
Must read: Je bent wat je verteert volgens de Ayurvedische leer. Hoe zit dat?
Specerijen helpen om je spijsvertering weer terug in balans te brengen door het te stimuleren of juist te temperen, afhankelijk van hoe je je voelt maar óók het seizoen waarin we leven.
Seizoenstoppers
Nú is het moment om jezelf goed voor te bereiden op het herfst-en winterseizoen met de juiste specerijen in je keukenkastje. Voor de herfst is het vooral belangrijk om specerijen te eten die verwarmend en aardend zijn. Deze zijn onmisbaar in je keukenkastje:
Gember
Gember stimuleert de spijsvertering en ondersteunt een gezonde bloedsomloop (handig voor wie altijd koude en voeten heeft). Gezonde darmen maken je minder vatbaar voor seizoenskwaaltjes en ziekten, daarom benadrukt Ayurveda de invloed van goede voeding.
Gebruik verse gember in al je hoofdmaaltijden of vul je thermosfles met gemberthee. Lekker om de hele dag van te nippen.
Knoflook
Staat vaak samen met gember bovenaan het lijstje van medicinale specerijen, zeker in het najaarsseizoen. Veel van de medicinale werking van knoflook komt van de zwavelverbindingen (vooral allicine), die ook verantwoordelijk zijn voor de sterke geur.
Het boost je spijsvertering, verwijdert afvalstoffen, voorkomt stagnatie in de longen en lymfen en sterkt het immuunsysteem aan.
En wie een stuk (rauwe) knoflook eet, voelt meteen waarom het als een verwarmende – WOWZERS, scherp – spice wordt beschouwd. Leuke DIY: maak een tinctuur van rauwe knoflook met honing. Lachwekkend simpel én een medicijn pur sang.
Kaneel
Haar scherpe spiciness verwarmt niet alleen je handen en voeten, maar vooral de longen en maakt de congestie van slijm vloeibaar, waardoor je minder snel verstopt raakt.
Ook lezen: Dit is wat kaneel kan betekenen voor je gezondheid (en wat niet)
In combinatie met andere verwarmende specerijen zoals gember, kruidnagel en zwarte peper kun je er een kruidenthee van maken om verkoudheid, een zere keel en andere klachten te verzachten.
Zwarte peper
De Britse stand-up komiek Michael McIntyre weet het hilarisch te verwoorden: peper is (samen met zout) ongekend populair in elke keuken. Ha! In India en China weten ze allang waarom: het is supergezond. Nu komen ook hedendaagse onderzoekers erachter dat peper al meer dan 6000 jaar wordt gebruikt als medicijn, zoals in het geval van griep en verkoudheid.
Dit komt door het bio-actieve stofje piperine dat een hoog gehalte aan antioxidanten kent, ontstekingsremmend is en het heeft een positief effect op de spijsvertering (helpt ook bij de opname van kurkuma).
Komijn
De scherpe en bittere smaak is verwarmend en boost je immuunsysteem. Het stimuleert zowel je spijsvertering als stofwisseling, de reden dat het een van de specerijen is in de helende CCF-thee (samen met koriander-en venkelzaad). De thee functioneert ook als lichte detox.
Less is more
Dat moeten we er wel even bij benadrukken. Specerijen zijn een ontzettend krachtige en werkzame bron van heling, maar het is niet zo dat je verkoudheid plots over is als je een handje komijnzaad achterover klapt.
Spices zijn net als kruiden (want dat is niet hetzelfde, daarover binnenkort meer!): ze werken zacht en geleidelijk, waarbij de voordelen na verloop van tijd toenemen. De enige manier om de medicinale effecten van spices te leren kennen is door middel van onderzoek en zelf te experimenten.
Tot slot: a little goes a long way. Specerijen ogen klein en licht, toch heb je maar kleine hoeveelheden nodig (¼ theelepel per persoon). 3 keer per dag een Kurkuma Latté drinken maakt je niet extra gezond.
Ons advies: experimenteer voor jezelf met de verschillende spices en voel wat ze voor je doen. Grote kans dat je minder opgeblazen bent na het eten, je handen en voeten minder snel aanvoelen als ijsklompen en hopelijk een snottervrij seizoen.
Spice First, een lifestyle guide over specerijen en everything spicy. Waar je alles leert over de herkomst, mythes, smaken, geschiedenis en de vele gezondheidsvoordelen van kaneel, kurkuma, kruidnagel en vele andere specerijen. Van de praktische beginselen, recepten en duurzame tips tot spicy feitjes (aphrodisiacs) en nieuwe rituelen. Vanuit dit platform organiseren oprichters Sophie Fleur Jongebloed (culinair schrijfster & yogi, 27) en Eva Dusch (journalist & Ayurveda Practitioner Trainee, 30) ook diners, workshops en events. Spice First is een herontdekking van smaak.
Meer leren over Ayurveda?
- Hét ultieme ochtendritueel volgens de oudste Indiase geneeswijze Ayurveda
- Hoe Ayurveda helpt bij het ondersteunen van je kind
- Zo leer je eten volgens je metabolisme (aldus Ayurveda, de oudste Indiase geneeswijze)