Feeling stressed? 5 manieren om lichamelijke spanning kwijt te raken
Stress – en dan vooral de langdurige variant – is funest voor je gezondheid. Je voelt je namelijk niet alleen gestrest, je lichaam houdt stress letterlijk vast. Je krijgt een droge mond, gespannen schouders, strakke kaken en een opgefokt gevoel. Hoe zorg je dat je de spanning in je lichaam kwijtraakt en weer een ontspannen lichaam hebt?
Stress is misschien wel één van de meest onderschatte boosdoeners voor je gezondheid. Langdurige stress kan namelijk zorgen voor ernstige geestelijke en lichamelijke klachten. Denk aan een hele lijst aan enge ziektes, burn-outs en serieuze angsten.
Voor het zover is, kan je stress gelukkig zelf reduceren. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.
Lichamelijke stress kwijtraken
Wanneer je stress met je meedraagt door je werk, thuissituatie of wat dan ook, verplaatst die stress na een tijdje van je geest ook naar je lichaam. Hoe dat kan? Wanneer je stress ervaart, span je onbewust je spieren aan. Dat is overigens ook één van de bewijzen dat je geest en lichaam met elkaar in verbinding zijn.
Tekenen van stress worden vaak niet serieus genomen, maar je kan er – zeker op de lange termijn – ernstige klachten van krijgen. Omdat je je schouders onbewust meer optrekt, kan je last krijgen van je schouders, je nek, hoofdpijn krijgen en zelfs misselijk of duizelig worden.
Hoe kom je daar vanaf?
De wetenschap bewijst: ademhaling kan je stresslevel beïnvloeden
1. Bewust zijn van de spanning
Om van je lichamelijke (en hopelijk ook mentale) klachten van stress af te komen, is het belangrijk om je in eerste instantie überhaupt bewust te zijn van het feit dat je stress ervaart. Op die manier ontstaat er meer ruimte in je hoofd en dat werkt vaak al direct verlichtend in je lichaam.
Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer daarom bewust de gespannen spieren aan te spannen om ze daarna weer helemaal te kunnen ontspannen.
2. Sporten
Lichaamsbeweging is ontzettend belangrijk als je wilt ontspannen. Wanneer je bijvoorbeeld bezig bent met hardlopen, surfen of yoga vergeet je de ruis om je heen en kunnen je geest én lichaam even helemaal ontspannen.
Daarnaast maak je tijdens het sporten gelukshormonen aan waardoor je direct een geluksgevoel ervaart en daarnaast werk je natuurlijk aan je gezondheid. 3-keer-winning dus!
3. Forest bathing
Weinig omgevingen werken zo kalmerend als de natuur. Jezelf onderdompelen in de grootsheid van een bos, de pracht van een strand of de duinen doen wonderen voor een drukke geest. Laat je telefoon thuis en laat je aandacht eens vallen op de dingen om je heen.
Welke structuren zie je? Wat ruik je? Hoe voelt het boomschors? Maak er een fijne mindful wandeling van en je zult je weer helemaal in het moment voelen.
4. Ademhaling
Wanneer we stress ervaren, schiet onze ademhaling automatisch omhoog. Om weer terug in het hier en nu te komen, is focussen op je ademhaling één van de beste tools die je daarbij kan helpen.
Adem even heel bewust in via je neus en adem vervolgens weer helemaal uit via je mond of neus. Herhaal dat een paar keer.
5. Waar komt de stress vandaan?
Onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’ is het belangrijk om te weten waar je precies stress van krijgt. Heel fijn natuurlijk om symptomen te kunnen bestrijden, maar uiteindelijk heb er meer aan om te voorkomen dat je op dit punt belandt.
Iedereen heeft natuurlijk weleens stress, maar zoveel stress dat je er lichamelijk en geestelijk last van ondervindt dát wil je voorkomen. Is het te druk op je werk? Vind je het moeilijk om je grenzen aan te geven of voel je je niet fijn in je relatie?
Ga het gesprek aan en kijk waar je échte oorzaak ligt en probeer die situatie te veranderen. Wat ook helpt als je snel stress ervaart: de kunst van het accepteren: zo leer je dat volgens een psycholoog.
Luistertip!