Deze vorm van psychotherapie verbindt lichaam en geest
Psychotherapie die gebruikt maakt van gesprekstechnieken, mindfulness, ademhalingsoefeningen en meditatie: dat is somatische therapie. Een lichaamsgerichte therapie, die de verbinding tussen lichaam en geest gebruikt om mensen op weg te helpen. Het kan gebruikt worden voor onder andere trauma’s, stress, angstklachten en depressies.
Er zijn vele verschillende soorten van somatische therapie: was jij al bekend met deze vorm van therapie?
Wat is somatische therapie?
Somatische therapie is een vorm van lichaamsgerichte therapie die kijkt naar de verbinding tussen lichaam en geest. Somatiek betekent letterlijk: lichamelijk. Somatische therapie kan ingezet worden bij verschillende situaties.
Het kan het je op weg helpen als je een lichamelijke aandoening hebt met veel meer gevolgen dat je zou verwachten. Denk hierbij aan chronische pijn of chronische vermoeidheid. Ook kan somatische therapie helpen als je psychische klachten hebt, die je lichamelijke gezondheid beïnvloeden zoals bij trauma’s, PTSS, stress, angststoornissen, depressie en verslavingen.
Waarom ademwerk steeds meer aan populariteit wint als self-care tool
Je ontwikkelt je bewustzijn van de verbinding tussen lichaam en geest en doet lichaamsspecifieke oefeningen, waardoor somatische therapie kan helpen om spanning, woede, frustratie of andere emoties los te laten. Deze emoties kunnen achterblijven in je lichaam na negatieve ervaringen zonder dat je het soms weet. Somatische therapie legt de nadruk op het helpen reguleren van al deze emoties die kunnen vastzitten.
Onbegrepen lichamelijke klachten
Ook kan somatische therapie ingezet worden als er geen duidelijke medische verklaring is voor lichamelijke klachten. Dit noem je ook wel psychosomatische klachten of lichamelijk onbegrepen klachten.
Volgens ggz-instelling PsyQ heeft de helft van de Nederlanders weleens last van onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Deze gaan gelukkig na korte tijd vaak vanzelf weer over, maar helaas niet bij iedereen.
Somatische therapie soorten
Bij somatische therapie worden psychotherapie en fysieke therapieën dus gecombineerd. Naast gesprekstherapie ga je lichaamsoefeningen doen om bijvoorbeeld opgekropte spanning los te laten. ‘Lichaamsoefeningen’ klinkt wat vaag, wat bedoelen we hier precies mee?
Waarom je nu écht aan yoga wilt beginnen (ook als je niet zweverig bent)
Volgens Psychology Today kunnen dit zeer uiteenlopende oefeningen zijn van diepe ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen of geleide meditaties.
Afhankelijk naar welke type somatisch therapeut je gaat kan er ook dans, yoga, zingen of bodywork gebruikt worden. Je zou het kunnen vergelijken met massage of fysiotherapie waar je ook naar toe gaat om je lichaamsklachten te verlichten of te behandelen.
1. Lichamelijk bewustzijn
Een somatisch therapeut kan werken met mindfulness en lichamelijk bewustzijn. Jullie kunnen samen naar herinneringen en gebeurtenissen terug gaan en de therapeut vraagt je dan te letten op wat er in je lichaam gebeurt.
Als je emoties voelt, hoe en waar voel je die dan? Voel je een knoop in je maag, een drukkend gevoel in je borst? Jij concentreert je op wat je in je lichaam voelt en de somatisch therapeut let op je houding en gebaren. Zo probeert hij of zij erachter te komen welke beweging je met je lichaam wilt maken, maar niet lukt.
2. Centering
Centering is een manier om je lichaam als een rustige thuisbasis te leren zien, waar je altijd naar kunt terugkeren als je overmand wordt door emoties. Tijdens de therapie is de focus gericht op het bewustzijn van je ademhaling, spieren en gemoedstoestand.
3. Bodywork
Bodywork bestaat in vele vormen en kan bijvoorbeeld betekenen dat je diepgaande ademhalingsoefeningen of geleide meditaties gaat doen. De therapeut werkt met de beweging en het weefsel van het lichaam en gezicht.