Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 11 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Duurzaam dilemma: Jessica (28) at dagelijks soja en kreeg oestrogeendominantie

Jessica leeft gezond. Tenminste, dat dénkt ze. Sinds een jaar vermijdt ze koemelkproducten, eet ze geen vlees of gluten en beweegt ze veel. Toen ze net begon met haar nieuwe levensstijl, voelde ze zich hier goed bij. Tot er een aantal maanden voorbij gingen en ze allerlei vage klachten kreeg.

“In eerste instantie was ik anders gaan eten omdat ik veel last had van endometriose. Deze diagnose is niet door een arts gesteld, maar mijn orthomoleculair therapeut had wel een serieus vermoeden. Ik vertrouwde haar volledig omdat ik bij artsen in het ziekenhuis steeds van het kastje naar de muur werd gestuurd.”

Orthomoleculair therapeut

“Omdat ik ten einde raad was, ben ik op zoek gegaan naar alternatieve geneeswijze. Ik had maandelijks reuze veel last van mijn menstruatie en zonder heftige pijnstillers was ik zo drie dagen aan huis gekluisterd.

Via via kwam ik bij een orthomoleculair therapeut terecht. Ze vertelde mij dat veel vrouwen endometriose hebben, maar dat dit vaak wordt genegeerd in ziekenhuizen omdat artsen niet goed weten wat ze hiermee moeten.

Soja op het menu

Na mijn consult had ik het volste vertrouwen dat er een oplossing was voor mijn probleem. Ik kreeg een lijst met voedingsmiddelen die ik moest vermijden – dit waren er nogal wat. Zo moest ik mijn darmen resetten en gluten, lactose en (rauw) vlees vermijden.

Mijn orthomoleculair therapeut zei dat fyto-oestrogenen goed zijn bij endometriose. Dit zou komen doordat fyto-oestrogenen de slechte xeno-oestrogenen helpen afbreken.

In plaats van cappuccino met gewone melk dronk ik dagelijks sojamelk, als vleesvervangers nam ik (je raadt het al) soja! Op deze manier was het best makkelijk vol te houden.

Oestrogeendominantie

De eerste paar weken voelde ik me best wel goed. Pas na drie maanden begon ik vreemde dingen te merken. Mijn broeken zaten strakker (terwijl ik toch gezonder at), ik had last van haaruitval, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Er zou een belletje moeten gaan rinkelen, maar dat deed het niet. Totdat een vriendin mij wees op oestrogeendominantie.

Er is sprake van oestrogeendominantie wanneer er te veel oestrogeen in het lichaam aanwezig is ten opzichte van progesteron. Er is dus sprake van een duidelijke disbalans. Net zoals de xeno-oestrogenen gaat soja ook op de receptor van ons lichaamseigen oestrogeen zitten. Dat wist ik niet! In feite nam ik dus nog steeds onnatuurlijk veel oestrogeen in.

Gestopt met soja eten

Ik ben met deze informatie nog één keer teruggegaan naar mijn orthomoleculair therapeut. Ze lachte me gewoon uit! ‘Waar heb jij deze informatie nou weer vandaan?’, vroeg ze. Toen ik vertelde dat een goede vriendin, die studeert voor arts, het mij vertelde, zei ze: ‘Dan ga je daar maar heen.’ Een hele rare en vooral niet professionele reactie.

Daarnaast ben ik niet achterlijk. Wanneer je je een beetje verdiept in het onderwerp, lees je overal dat soja in grote hoeveelheden niet goed voor je is. Inmiddels eet ik weer ‘normaal’,  vooral veel groenten, doe ik aan krachttraining en vermijd ik alcohol en koffie. Nu voel ik me stukken beter! Je eigen lichaam is de beste raadgever zou ik andere lezers willen meegeven.

Ik heb nog steeds last van mijn menstruatie, maar heb nu eindelijk een afspraak bij een arts die gespecialiseerd is in endometriose. Ik ben benieuwd wat daaruit komt…”

Zo verminder je jouw PMS-klachten met seed cycling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️