Waarom sociale gezondheid even belangrijk is als slaap en eten
De vraag ‘hoe blijf je gezond?’ kunnen we meestal vrij makkelijk beantwoorden. Om gezond te blijven moeten we namelijk gezond en vooral gevarieerd eten, regelmatig bewegen en voldoende slapen. Tenminste, als het gaat om onze fysieke gezondheid. Maar hoe zit dat met onze sociale gezondheid?
Je kunt je fysiek en mentaal nog zo sterk voelen, maar wanneer je voor jouw gevoel weinig betekenisvolle relaties hebt, is de kans groot dat je je het algemeen toch niet helemaal happy voelt.
Zó belangrijk is jouw sociale gezondheid
Wat betekent sociale gezondheid eigenlijk? Grote kans dat je er nog nooit van hebt gehoord, neither did we. Het is een vorm van welzijn die gaat over het hebben van connecties en het gevoel van community.
Het gaat om de hechte band die we hebben met familie en vrienden en het gevoel hebben ergens bij te horen. Of dat nu jouw familie, vriendengroep, sportclub of buurt is. Als mens hebben we immers de oerbehoefte om ergens bij te horen en ons altijd gesteund en geliefd te voelen.
Dat is niet zo gek, want die behoefte is namelijk een overgebleven gewoonte uit de oertijd. Zonder groep konden we het in de wildernis immers niet overleven. We hadden een community en steun van anderen nodig om als soort te kunnen overleven.
De wetenschap over sociale gezondheid
Eveneens zijn er talloze studies op het onderwerp losgelaten. Wat blijkt? Onze relaties bepalen hoe ‘goed’ we leven, maar zelfs óók hoe lang we leven. Een diepe verbinding voelen met een ander blijkt daarmee dus even belangrijk om te overleven als voedsel en water.
Hoe zorg je ervoor dat social media je mentale gezondheid niet aantast?
Zo toonde onderzoek eerder aan dat het hebben van positieve en bevredigende relaties één van de beste voorspellers is van de gezondheid gedurende je hele leven en eenzaamheid zelfs dodelijker is dan obesitas. Dát is nog eens wat…
Daarom is het belangrijk dat we sociale gezondheid niet onderschatten en gaan zien als een volwaardige tak van welzijn. Het hebben van gezonde en diepgaande relaties heeft immers een grote impact op hoe we ons voelen én hoe we leven.
Verschil met mentale gezondheid
Verwar sociale gezondheid overigens niet met mentale gezondheid, want bij mentale gezondheid gaat het voornamelijk om onze gedachten en gevoelens. Jouw sociale gezondheid is iets wat daaraan kan bijdragen of dat kan beïnvloeden, maar is dus niet hetzelfde.
Een nieuw begrip
Toch is sociale gezondheid nog een relatief nieuw begrip, schrijft Kasley Killam, een Harvard-trained sociaal wetenschapper op Psychology Today. Inmiddels verdiept zij zich al zo’n tien jaar in het onderwerp van sociale gezondheid, en probeert het thema steeds meer op de kaart te zetten.
Door sociale gezondheid belangrijker te maken, voor jouzelf, maar ook binnen de maatschappij, is het volgens haar belangrijk dat we het hebben van sociale relaties belangrijk en bovenal bespreekbaar maken.
Alleen op die manier kunnen we het hebben van hechte relaties de plek geven die het verdient. Killam: “We zullen sociale gezondheid een prioriteit moeten geven in ons dagelijks leven, net zoals gezond eten en slapen.”
Ga eens bij jezelf na: hoe zit het met jouw sociale gezondheid?