Dit is de invloed van social media op je liefdesrelatie (een deskundige vertelt)
Heb je weleens samen met je partner in een ruimte gezeten, terwijl jullie allebei op jullie telefoon zaten? Misschien gebeurt dit wel regelmatig of zelfs elke avond een paar uur lang. In een wereld waarin we opstaan en naar bed gaan met onze telefoon, is het niet zo raar dat social media onze relaties beïnvloed. We hebben minder face-to-face contact dan ooit tevoren en ondervinden daardoor steeds vaker problemen in onze relaties. Waarschijnlijk check je vaker je social media apps, dan dat je checkt hoe het met je partner gaat.
Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld twee uur per dag aan social media spenderen. Energie steken in online relaties kan je offline relaties beïnvloeden en het kan er ook voor zorgen dat we steeds slechter worden in communiceren.
Als we minder ervaring hebben met het ‘lezen’ van mensen, gaat de sociale intelligentie van onze generatie achteruit. Hierdoor zal het steeds moeilijker worden om echte, diepe, sterke relaties op te bouwen en te onderhouden.
We gaan in gesprek met Elisabeth Timmermans, postdoctoraal onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en auteur van het boek ‘Liefde in tijden van Tinder’. Ze is gefascineerd door de invloed van sociale media en technologie op onze relaties.
Wat voor verschillen zien we tussen een moderne liefde en een relatie van vroeger?
“Dat begint al bij de manier waarop mensen elkaar leren kennen. Vroeger kreeg je meestal een relatie met iemand uit hetzelfde dorp of uit dezelfde provincie. Tegenwoordig is ons geografisch bereik veel groter geworden en leren mensen elkaar kennen via dating apps, maar ook via andere platformen zoals social media of online gaming. De pool van potentiële partners is veel groter geworden.
Daarnaast zien we een verschil in de wijze waarop de liefde wordt getoond naar de buitenwereld. Voorheen gaf je elkaar een trouwring als teken van liefde, maar ook om te laten zien: ‘ik ben bezet’. Vandaag de dag kunnen mensen via social media hun relatiestatus aanpassen en door middel van foto’s hun relatie, verloving of zwangerschap bekend maken aan de wereld. Het liefst zo origineel mogelijk, want dan krijgen ze veel likes.
Dus het nieuws rondom een relatie wordt met een veel groter publiek gedeeld. Niet alleen de mensen die dichtbij je staan, maar ook de mensen waarmee je bijvoorbeeld vroeger mee op de basisschool hebt gezeten, zijn op de hoogte.”
Brengt die online identiteit nog meer gevolgen met zich mee?
“Jazeker. Stel dat jij het heel belangrijk vindt om je relatie online te zetten, maar jouw partner doet dat niet, dan ga je je misschien zorgen maken of je partner wel écht van je houdt. Ook kan je het online gedrag van je partner gaan observeren, waardoor je ontdekt dat hij bepaalde foto’s ‘leuk vindt’ en flirterige comments achter laat bij anderen. Hierdoor kun je allerlei soorten bedreigingen voor de relatie ervaren.
Vind je vast ook interessant: Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen
Daarnaast kun je tegenwoordig constant contact hebben met elkaar en via Whatsapp of Messenger zien of je berichtjes gelezen zijn. Als jouw partner jouw appje gelezen heeft en geen antwoord terugstuurt, kun je daar ook van in de stress raken. Dan ga je je afvragen waarom hij niet reageert. Is er misschien iets gebeurt? Of vind hij mij niet belangrijk?”
Hoe kun je dit soort dingen voorkomen?
“Het is verstandig om met elkaar af te spreken welk kanaal jullie gebruiken om dingen te bespreken. Vaak zie je dat er veel communicatie verloren gaat via tekstberichten. Daarom is het soms verstandiger om elkaar te bellen, zeker als het om belangrijke zaken gaat. Zoek samen uit welke media goed werken voor de relatie en welke media zorgen voor problemen.”
Hoe zit dat in de beginfase van de relatie?
“Wellicht heb jij de behoefte om jullie relatie wereldkundig te maken, door middel van een Facebook-post of een foto in je Instagram story. Maar het is belangrijk dat je dit van tevoren bespreekt met je partner, want misschien gaat het wel te snel voor de ander. Dus ook daar moet je eerst checken wat de wensen zijn.
Ook leuk: Hoe sexting je relatie kan opspicen (inclusief experiment!)
Sommige mensen zijn nu eenmaal meer gesteld op hun privacy, dan anderen. Als iemand niet op jouw social media wilt komen, wil dat nog niet zeggen dat hij of zij iets te verbergen heeft of jou niet leuk vindt. Het kan ook gewoon zijn dat hij er geen behoefte aan heeft om alles van zijn privéleven online te gooien.”
Zijn er ook positieve effecten van sociale media op de relatie?
“Zeker. Het kan ook positief zijn voor koppels, als ze publieke affectie tonen op sociale media. Het kan een bepaalde bevestiging geven, waar sommige mensen op zoek naar zijn. Voor veel mensen geldt zelfs: pas als het online staat, dan is de relatie echt serieus.”
Hoe kan sociale media onze relatie nog meer negatief beïnvloeden?
“We zien steeds vaker dat mensen meer aandacht hebben voor hun telefoon, dan voor hun partner. Dat noemen we phubbing (een samenstelling van phone en snubbing – oftewel ‘telefoon’ en ‘snauwen’).
De benaming is eigenlijk niet helemaal juist, want het is niet alsof iemand jou bewust een slecht gevoel wilt geven. Maar stel dat je een verhaal aan het vertellen bent en je partner zit tegelijkertijd op zijn telefoon iets te kijken of te typen, dan heeft hij niet zijn volle aandacht bij jou.”
Wat kunnen we daaraan doen?
“Je kunt proberen om de smartphones weg te leggen. Er zijn speciale lock-boxes voor, waar je je telefoon in kunt leggen als je thuis komt. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken om elke avond tussen 18.00u en 20.00u niet op je telefoon te kijken, maar echt samen te zijn. Of elke avond een half uurtje de smartphones wegleggen en een gesprek aangaan met elkaar. Dat kan al enorm helpen, want het is zo normaal geworden, dat we niet altijd doorhebben hoe snel en hoe makkelijk we onze aandacht verliezen.
Lees ook: Hoe je mindful met social media kan omgaan
Stel dat een vriendin jou een verhaal vertelt en jij bent afgeleid door je telefoon, dan hoor je niet meer hoe haar stem verandert en zie je de uitdrukking op haar gezicht niet meer. Heel veel belangrijke informatie – die je nodig hebt voor een goede interactie – gaat verloren doordat jij je focust op je smartphone.”
Allemaal goede tips! Weet je ook je social media-jaloezie kunt overwinnen?
“Je moet de social media-pagina van je partner zien als een dagboek, dat op slot kan en waar je niet in kan lezen. Als je je partner wantrouwt, zul je online altijd dingen kunnen vinden waardoor je nog meer verdenkingen krijgt. Zonder dat dat de waarheid is, want wat jij online kunt zien is maar een fractie van de werkelijkheid. Je kent vaak niet het hele verhaal, dus je kunt heel makkelijk zaken uit zijn context halen. Als je iets verdachts vindt op de social media van je partner, is het beter om dit te bespreken met elkaar.
Dat is niet altijd makkelijker, want dan moet je toegeven dat je op iemands pagina of telefoon hebt gekeken. Maar dan kan je aangeven wat je er niet leuk aan vindt en krijg je ook gelijk het hele verhaal te horen. Ook kunnen jullie afspreken wat ontrouw precies betekent.
Must read: Waarom ik mijn relatie en social media gescheiden houd
Offline houdt het meestal in dat je seks hebt met een ander, maar online vreemdgaan kan voor jou misschien ook al flirten zijn. Door die zaken bespreekbaar te maken, kan je daar betere afspraken over maken.”
En wat nou als je elkaars wachtwoord hebt?
“Uit studies onder adolescenten is gebleken dat het uitwisselen van elkaars wachtwoorden wordt gezien als een teken van liefde. Op zich is daar ook niks mis mee, tenzij het misbruikt wordt. Stel dat je uit elkaar gaat, dan kan je ex-partner daar misbruik van maken.
Aan de andere kant is het ook moeilijker om vreemd te gaan, omdat het waarschijnlijker sneller zal uitkomen. Als je je partner verdenkt van vreemdgaan, kan je bewust op zoek gaan naar bewijzen en daarmee gebruik je het wachtwoord eigenlijk om de foute redenen.
Ook interessant: Dit is waarom de meest gelukkige stelletjes vreemdgaan
De privacy van de ander is belangrijker en je zou het moeten kunnen vragen en erop moeten kunnen vertrouwen dat je partner eerlijk is. Bij social media ga je veel sneller verdenkingen hebben, terwijl ze niet altijd terecht zijn en daardoor kan je je relatie beschadigen, omdat je geen vertrouwen meer toont in je partner. En je partner het gevoel krijgt dat zijn of haar privacy geschonden wordt.
Dus voordat je in iemands telefoon kijkt, is het goed om jezelf af te vragen wat belangrijker is: jouw zekerheid of de privacy van je partner?”
Meer face-to-face contact
Social media kan een fijne manier zijn om te communiceren, maar zoals je kunt zien, heeft het ook een hoop nadelen. Het kan leiden tot afstand of onzekerheid in de relatie. Als social media een te grote rol speelt in je leven, kan het zorgen voor depressies, angsten of verslavingen. En dit zal ook de relatie met je partner beïnvloeden.
Dus: meer face-to-face contact, duidelijke afspraken maken met je partner en je smartphone af en toe in de lock-box. Daar wordt iedereen uiteindelijk beter van.
Tips om te minderen met je telefoon
- 3 tips om minder op je telefoon te zitten
- 6 tips om écht te minderen met social media
- Social media zorgt voor depressies, zo maak jij er een gezonde gewoonte van