Hey lovebird! Waarom de een sneller verliefd wordt dan de ander
Je bent aan het daten met een leuke persoon en na een paar weken verklaart hij of zij je al de liefde. Je krijgt er een beetje de kriebels van, want jij bent er nog niet over uit of je verliefd bent op deze nieuwe love interest. Hoe kan het dat de één snel verliefd wordt en de ander meer tijd nodig heeft?
Ik vond het best wel frustrerend dat sommige vriendinnen al verliefd konden worden na een of enkele dates, terwijl ik na vijf dates het vaak heel gezellig vond, maar niet meer dan dat: on to the next.
Vele dates later is het gelukt: inmiddels ben ik verliefd geworden en nog steeds happy in love met mijn lief. Maar hoe kan het dat de ene persoon na één date al weet of het ‘the one‘ is en een ander daar maanden voor nodig heeft?
Lust en liefde
Er is volgens de wetenschap niet één moment te benoemen, wanneer je exact weet dat je verliefd bent, maar er zijn wel factoren onderzocht die invloed hebben of je snel of minder snel verliefd wordt. Ook verwarren veel mensen lust met liefde in de eerste paar weken, vertelt psycholoog Aimee Hartstein aan het Amerikaanse vrouwenblad Bustle.
Zo word je de ware liefde van jezelf (en laat je ongezonde relatiepatronen achter je)
“Er is niet één antwoord te geven op hoelang het duurt voordat je verliefd wordt, want iedereen is anders. Maar ik merk dat als mensen zeggen dat ze na 4 of 8 weken al verliefd zijn, dat ze het over lust hebben,” vertelt Hartstein.
Ze vervolgt: ”Je kunt natuurlijk veel lust en passie ervaren, maar om iemand écht te leren kennen en erachter te komen hoe jullie twee met elkaar verbonden zijn, dat heeft tijd nodig. Verliefd worden is zeker iets voor de langere termijn.”
Verliefd worden in je eigen tempo
Er is een groot verschil tussen lust en liefde, maar dat veel mensen dat vaak verwarren is ook niet zo gek. Als je de hele dag denkt aan de ander, veel met elkaar bent, het bed deelt dan versterkt dat het gevoel van aantrekkingskracht en lust alleen maar. Maar geduld is een schone zaak, ook in de liefde.
“Iedereen verdient het om in zijn eigen tempo verliefd te worden. Zelfs als de persoon met wie je aan het daten bent al vroeg zijn of haar liefde verkondigt, is dat geen reden voor jou om jezelf en je gevoelens in twijfel te trekken. Iedereen is anders,” zegt Hartstein.
Oke, duidelijk: er zit dus een groot verschil tussen lust en liefde, dat veel mensen verwarren met al verliefd zijn. Maar wat zijn dan die andere factoren die invloed hebben of je snel of minder snel verliefd wordt?
1. Positief denken
Als je van nature een optimist bent is de kans groter dat je sneller verliefd wordt. ”Als je positief denkt, heb je meer oog voor alle leuke, aantrekkelijke eigenschappen van je nieuwe lief. En je waardeert ook meer hoe grappig, intelligent of lief iemand wel niet is.
“Ook is de kans groot dat je als optimist makkelijker je kan en wilt openstellen voor nieuwe mensen en ook nieuwe liefdes,” licht psycholoog Yvonne Thomas toe. Als je geneigd bent om alles van de positieve kant te bekijken dan heeft dat ook invloed op hoe je naar relaties en de liefde kijkt.
2. Mannen worden sneller verliefd dan vrouwen
In tegenstelling wat je zou verwachten, blijkt uit een studie, gepubliceerd in The Journal of Social Psychology, uit 2011 dat mannen juist eerder verliefd worden dan vrouwen. En uit die studie bleek ook dat ze dit eerder zouden uiten. Really, hoe zit dat?
Experts denken dat dit meer te maken heeft met dat mannen zelfverzekerder zijn in hun gevoelens. “Vrouwen zijn geneigd hun gevoelens te analyseren en twijfelen langer voordat ze zeggen ‘ik houd van jou’. Dus een man is misschien (nog) niet echt verliefd, maar zal het zeggen wanneer zijn gevoelens sterk zijn en gelooft dat hij het is,” legt psycholoog Rachel Needle uit.
3. De relatie met je ouders
Hoewel je misschien niet wil denken aan een link tussen je ouders en je nieuwe love interest wanneer je aan het daten bent, maar toch ben je onbewust op zoek naar die connectie stelt relatiedeskundige Harville Hendrix in Bustle.
”De primaire trigger om verliefd te worden en een bepaald persoon te selecteren, komt voort uit de kwaliteit van relaties die je met je ouders had tijdens je kindertijd,” legt Hendrix uit.
Wat voor soort liefdesrelaties zijn er eigenlijk allemaal? We zetten het op een rij
Als je geen goed band had met je ouders in je jeugd, is de kans groter dat je snel verliefd wordt op iemand, in de hoop de problemen die je had met je ouders op te lossen met je nieuwe partner. “Ons onderbewustzijn wil die oorspronkelijke verbinding herstellen,” zegt Hendrix.
Liefde op het eerste gezicht: verstandig of niet?
Door romcoms, social media en films wordt er een romantisch beeld geschept van ‘liefde op het eerste gezicht’. Maar vaak zijn dit vluchtige hersenenhormonen die je dan voelt.
”Mensen ervaren een intense aantrekkingskracht, omdat je hersenen je overspoelen met endorfine en dopamine. Dit geeft een fijn en verslavend gevoel waardoor je je snel aan die persoon gaat hechten. Dit herstelt psychologisch de verbinding uit de kindertijd, de slechte band met je ouders,” legt psycholoog Kelly Hunt uit.
Het probleem met dit soort liefde is dat je de verantwoordelijkheid van je eigen geluk en liefde laat afhangen van je partner. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de (onrealistische) verwachtingen die je op deze manier aan een partner stelt. Ze zeggen niet voor niks: je moet eerst gelukkig zijn met jezelf, voordat je verliefd kunt worden.
Welke persoonlijkheidstypes passen bij elkaar in de liefde volgens de psychologie?
Dus word jij snel head over heels op een nieuw persoon als je vorige relatie uit is? Geef jezelf wat tijd en reflecteer goed op jezelf: heb je je vorige relatie goed afgesloten en zou je het ook prima vinden om een tijdje geen relatie te hebben?
Onthoud dus: ook in de liefde is geduld een schone zaak. Als jij er langer over duurt om verliefd te worden, neem je tijd ervoor. Hoe langer je de tijd neemt om elkaar te leren kennen, voordat je elkaar de liefde verklaart, hoe meer toekomst een relatie vaak heeft.
Word je snel verliefd en geniet je van het fijne gevoel? Als jij happy bent met jezelf en je geluk niet afhankelijk is van het wel of niet hebben van een partner, is dat natuurlijk geen probleem. Enjoy the summer of love!