Val je altijd snel in slaap? Dan ben je niet per se een goede slaper
Slaap is een boeiend onderwerp waar wetenschappers nog steeds nieuwe dingen over bijleren. En hoewel we bij BEDROCK al vaak over het onderwerp geschreven hebben, ontdekken ook nog steeds nieuwe inzichten. Zo lazen we laatst op SELF een artikel over de snelheid waarmee je in slaap valt.
Hoewel je zou denken dat die positief gelinkt is aan een goede slaapkwaliteit, blijkt dat niet per se het geval te zijn.
Over SOL: sleep onset latency
De snelheid waarmee je in slaap valt wordt in de wetenschap gedefinieerd als je sleep onset latency (SOL). Dit is de hoeveelheid tijd die zit tussen volledig wakker zijn en volledig in slaap vallen.
Moeite met slapen? 4 tips om je slaapritme te resetten voor een betere nachtrust
De SOL wordt beïnvloed door verschillende factoren. Hoe moe je bent, ten eerste, maar ook hoeveel je aan je hoofd hebt en je gevoeligheid voor insomnia.
Een snelle SOL als signaal
Nu zou je misschien denken dat mensen met een snelle SOL ook de betere slapers zijn. Toch is dat verband niet zo eenduidig. Mensen die elke avond binnen no time in slaap vallen, blijken namelijk ook vaak mensen met een slaaptekort te zijn.
En in feite is dat ook heel logisch: wie niet dagelijks de aanbevolen 7 tot 9 uur slaap krijgt, zal ‘s avonds automatischer vermoeider zijn én als bijgevolg sneller slapen. Een snelle SOL fungeert op die manier dus ook als signaal dat je lichaam meer rust nodig heeft.
Interview met een slaapexpert: zo verzorg je je slaaphygiëne tijdens de donkere wintermaanden
Maar hoe weet je nou of bovenstaande bij jou het geval is? Er zijn namelijk ook mensen die wél genoeg slapen en gezegend zijn met het talent om binnen mum van tijd in een diepe slaap te belanden.
Om zo’n situatie te onderscheiden van mensen met een slaaptekort, kun je het best eens bij jezelf nagaan hoe je je overdag voelt. Heb je gedurende de dag ook de neiging om in slaap te vallen? Negeer dit soort signalen niet: de kans is dan groot dat je met een dieperliggend slaaptekort te maken hebt.
Wat kun je doen bij slaaptekort?
Heb je zo’n vermoeden dat je snelle SOL een teken is van te weinig slaap? Realiseer jezelf dan dat een slaaptekort een ernstig fenomeen is dat je fysieke en mentale gezondheid negatief kan beïnvloeden.
Het loont in dat geval om te investeren in een betere slaaphygiëne. Verminder je schermtijd twee uur voordat je gaat slapen, zorg dat je (ook in de winter!) voldoende daglicht binnenkrijgt, beweeg voldoende en eet gebalanceerd. Ook de temperatuur in je slaapkamer speelt een rol: liever iets kouder dan iets te warm.
Heb je het gevoel dat stress de oorzaak is van slecht slapen? Bij BEDROCK hebben we al heel wat geschreven over dit onderwerp. Lees deze 7 manieren om gezond met stress om te gaan bijvoorbeeld eens, of deze 5 manieren om van stress af te komen. Succes!