Zeg jij altijd meteen wat je denkt? Dat is misschien niet altijd een slim idee
Hoe weet je eigenlijk hoe je (of iemand anders) écht over iets denkt? Een veel gehoord antwoord (o.a. in de psychologie) is: kies het eerste wat in je op komt. Het zou je brengen tot de ‘innerlijke jij’. Handig bij vragenlijsten voor persoonlijkheidstests bijvoorbeeld. Maar die logica wordt nu onderuit gehaald door een nieuw onderzoek.
De gedachte dat het eerste wat in je op komt ook echt is wat jij denkt of wilt, is niet per se waar, aldus dit onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal Psychological Science.
Je eerste gedachte
Het onderzoek, dat plaatsvond in Amerika, moest laten zien of snelle antwoorden ook daadwerkelijk eerlijke antwoorden waren. Het onderzoeksteam legde 1.500 Amerikanen twee vragenlijsten voor, één die snel én langzaam konden worden beantwoord en één die een sneller antwoord vereiste.
Lees ook: Duurt eerlijkheid echt het langst? Deze relatietherapeut betwijfelt het
Wat bleek? Degenen die een snel antwoord gaven, waren gevoeliger om met een sociaal wenselijk antwoord te komen in vergelijking met degenen die langer deden over hun antwoord. Met andere woorden: onder tijdsdruk zijn we minder snel geneigd een eerlijk antwoord te geven en eerder te zeggen wat we denken dat de ander wilt horen.
Een verdeelde geest
Volgens cognitieve wetenschapper John Pritzko van de Universiteit van Californië, is er altijd het idee geweest dat de mens ‘een verdeelde geest’ heeft. Een intuïtief, dierlijk type en een rationeel type.
Dat resulteert zich volgens hem (hij was één van de onderzoekers van de studie) in dat mensen die snelle antwoorden geven (bijvoorbeeld als ze onder druk staan), sneller liegen en je vertellen wat ze denken dat je wilt horen. Toch wordt deze methode in de psychologie al honderden jaren gebruik, zoals Carl Jung deed.
Des te interessanter dus dat uit de resultaten van deze studie blijkt dat snelle antwoorden vragen niet altijd de manier is om toegang te krijgen tot the inner you.
Volgende keer als je een vriend(in) om een mening of advies vraagt, kan je dus misschien maar beter even wachten om naar het antwoord te vragen!
Meer psychologie?
- Met deze 36 vragen laat je iemand verliefd op je worden (aldus onderzoek)
- Dit zijn de verschillen tussen leiders en volgers (volgens onderzoek)
- Waarom groen ons zo gelukkig maakt volgens de psychologie