5 tips om je standaard smoothie(bowl) te upgraden
Sinds de smoothiebowl een aantal jaar geleden zijn intrede heeft gedaan in mân ontbijtroutine, komt âie âs ochtends regelmatig voorbij aan de ontbijttafel. De ene keer lekkerder dan de andere keer (het combineren van de beste ingrediĂ«nten gaat nog wel âs mis), maar altijd gezond en voedzaam. Maar soms wil je gewoon nĂ©t even wat anders. Je standaard recept net dat beetje extra geven. And thatâs where we come in. Met deze tips tover je je bowl om tot een superbowl.
Je standaard smoothie(bowl)-recept upgraden doe je zo:
1. Gebruik ijsklontjes of bevroren fruit
Hou je van een koude smoothie? Dan is het key om fruit uit de diepvries toe te voegen. Heb je dat niet in huis? IJsklontjes will do! Wees wel voorzichtig met extra water, want anders wordt je bowl misschien te waterig.
2. Geef je smoothie een extra health kick
Er smoothiebowl zit vaak al vol vitamine en mineralen uit het fruit, maar door de juiste toevoegingen kan je het geheel nog nét even wat gezonder maken.
Favoriet bij ons zijn de standaard mixen van bijvoorbeeld Wholey. In de smoothiebowl fruitmixen zit niet alleen lekker fruit, maar ook altijd een gezond poeder, zoals de açaà mix en de ocean bowl met spirulina (verkrijgbaar bij Jumbo).
Natuurlijk kun je ook zelf poeders of zaadjes kopen die je toevoegt, zoals:
- Macapoeder
- Collageenpoeder
- Hennepzaad
- Vegan eiwitpoeder
- Chlorellapoeder
- Ashwagandapoeder
- Tarwegraspoeder
- Etc.
We zijn ook fan van de gezonde, plantaardige smoothiepoeders van My Boost. De poeder zitten vol vezels, eiwitten en bevatten geen andere gekke stoffen, maar geven wel een lekker kleurtje af Ă©n zijn super easy te gebruiken.
Zo heeft het merk de âgroene mixâ bestaande uit banaan, hennepzaad, spinazie, boerenkool, gember, chiazaad en broccoli en de âpeanut mixâ met pinda, chiazaad, banaan, lijnzaad en kaneel. Je vindt de smoothiepoeders bij Albert Heijn.
3. Kies de juiste dik- en dunmakers
De key bij een goede smoothiebowl is het vinden van de perfecte balans tussen een dikke brei, maar ook weer niet té dik. Oftewel: het gebruik van de juiste dik- en dunmakers voor in je smoothie.
Is je smoothie te dik en moet hij wat verdunnen? Je kunt natuurlijk water of melk toevoegen, maar je kunt ook andere vloeistoffen gebruiken. Denk ook eens aan kokosmelk, rozenwater of bepaalde theesoorten. Laat een kopje groene thee afkoelen en voeg âm toe voor wat extra antioxidanten.
Is je smoothie juist wat dun en moet hij verdikt worden? Ingrediënten als avocado en banaan zorgen voor een wat dikkere substantie. Ook kun je bijvoorbeeld gekookte zoete aardappel of pompoen gebruiken.
Ook leuk: een smoothie met koffie maken. Deze koffiesmoothie met havermout van ons zusje Culy is de perfecte kickstart van je dag.
4. Spice it up
Je gooit vast wel âs wat kaneel in je smoothie. En misschien ook wel âs cacao. Maar ook met verse kruiden kun je veel lekkers doen! Denk âs aan munt of basilicum als toevoeging aan je smoothiebowl. Wat koriander bij een groentesmootie. Of een combi van saffraan en kardemom bij je mangobowl.
5. Maak je eigen frozen mix
Denk je nu bij al die tips: amehoela, dat is toch hartstikke veel werk? Dan verlossen we je bij deze uit die gedachten met onze laatste tip: maak in Ă©Ă©n keer een voorraad met je eigen standaard mix(en) die je in kan vriezen.
Ga naar de markt en koop (goedkoop en verpakkingsvrij!) allerlei rijp fruit en rijpe groente. Snij alles in stukjes. Voeg daar alvast wat van je favoriete poeders aan toe (maar dat kan ook pas als je de smoothie gaat klaarmaken) en/of ingevroren plantaardige melk/yoghurt. Vries dit in bakjes of zakjes in. Ideaal voor als je âs ochtends weinig tijd hebt en wĂ©l lekker en gezond wilt ontbijten. Ons zusje Culy legt je uit hoe het moet
Eerst sporten en dan ontbijten of is het nou juist andersom?