Een lekkere smoothie? Het is niet zo gezond als je denkt
Smoothies zijn populair; ze worden veel gedronken want het is lekker én gezond. Althans, dat is wat we altijd dachten. Toch blijkt dit niet helemaal te kloppen.
Om een smoothie te maken worden meerdere vruchten en/of groenten in een blender gepureerd tot een geheel. Daarnaast wordt er nog een vloeistof toegevoegd. Welke andere ingrediënten erin zitten verschilt.
Vezels en vitamines?
In een smoothie zitten veel vezels, meer dan in andere vruchtensappen. Dit draagt bij aan een gezonde buik en goede spijsvertering.
Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie, legt uit dat de vezels in het fruit en de groenten niet kapot kunnen gaan door ze in de blender te pureren. Iets wat wel vaak wordt beweert.
Desalniettemin komt er bij het pureren zuurstof bij de groenten en het fruit, en daardoor zal niet alle vitamine C in de smoothie terecht komen. Daarnaast wordt er vaak sap toegevoegd, en daar zitten ook minder vezels en voedingsstoffen in dan in heel fruit.
Wanneer je twee stuks fruit en genoeg groenten (250 gram) per dag eet, krijg je volgens het voedingscentrum al genoeg vezels en vitamines binnen.
Minder snel vol
Wanneer je een smoothie drinkt, raak je minder snel vol dan wanneer je een stuk fruit eet. Doordat je een smoothie snel kunt opdrinken, krijg je binnen korte tijd veel calorieën binnen. Terwijl je, wanneer je kauwt, langer over je eten doet en daardoor sneller het signaal krijgt dat je vol zit. Fruit eten is dus verzadigender dan het drinken.
Daarnaast komt er tijdens het kauwen speeksel vrij waar het enzym amylase in zit. Deze stof is essentieel voor de koolhydraatvertering. Wat helpt om de suikers af te breken.
Meer suiker dan in een stuk fruit
En least but not least, je raadt het al, smoothies bevatten veel suiker. Het gaat hierbij om natuurlijke fruitsuikers.
Een glas van 250 ml bevat net zoveel suiker als zeven (!) suikerklontjes. De reden hierachter is dat er vaak meerdere stuks fruit en groenten in een smoothie zitten. Daarnaast worden er vaak nog extra’s toegevoegd zoals suiker, honing of volle melkproducten.
Desalniettemin is een smoothie nog steeds gezonder dan bijvoorbeeld frisdrank omdat het ook vezels, vitamines en mineralen bevat.
Zo maak je wel een gezonde smoothie
Wil je toch graag een smoothie drinken? Zo maak je hem zo gezond mogelijk:
Maak je smoothie zelf. Smoothies uit de supermarkt bevatten vaak ongezonde ingrediënten zoals: kunstmatige zoetstoffen, vet, gezoete zuivelproducten of vruchtensap. Let er wel op dat je zelf geen suiker, honing, siroop of sap toevoegt.
Voeg meer groenten in plaats van fruit toe, dan wel het liefst groenten waar weinig suiker in zit, zoals spinazie of boerenkool.
Eet je smoothie met een lepel, hierdoor eet je langzamer en zit je sneller vol.
Voeg nog meer vezels toe zoals graanvlokken, havermoutvlokken of quinoavlokken. Ook pitten en zaden maken je smoothie gezonder.
Deze gezonde ontbijtsmoothie geeft je mentale gezondheid een flinke boost