Vega Vrijdag: smashed avocado salade met Griekse yoghurt, tomaat en ei
Een spannend lunchgerecht hoeft niet tijdrovend te zijn. Dat bewijst deze smashed avocado salade met Griekse yoghurt, perfect gekookte eitjes, tomaatjes en zwarte olijven van zusje Culy. Extra troef: de salade is vullend maar toch niet te machtig. Kun je daarna dus weer fris aan het werk zonder dat je tegen een food coma moet worstelen.
Wil je de smashed avocado salade liever vegan houden? Vervang de Griekse yoghurt dan door een plantaardig alternatief en laat de eitjes weg.
Wil je de salade in dat laatste geval dan nog wat meer body geven, dan kun je altijd wat stukjes brood krokant bakken in een laagje olie en die als croutons op de salade schikken.
Benodigdheden voor 2 personen
- 2 eitjes
- 2 à 3 grote avocado’s, in blokjes
- Grof zeezout (bijv. van Maldon)
- Zwarte peper van de molen
- 4 eetlepels volle Griekse yoghurt
- Extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel sesamzaad, geroosterd
- Optioneel: 1 theelepel korianderzaad, gestampt en geroosterd
- Handje cherrytomaten, gehalveerd
- 2 eetlepels zwarte olijven, verkruimeld
Smashed avocado salade
Kook de eitjes gedurende 6 1/2 minuut en leg ze daarna meteen in een kom met ijswater. Laat zo twee minuten afkoelen. Pel en halveer de eitjes en leg apart.
Schik de stukjes avocado op een bord of serveerschaal en besprenkel met wat olijfolie en een flinke snuf zeezout en peper. Gebruik de stamper van je vijzel (of een pureestamper) om de avocado een beetje te kneuzen zodat de smaken zich gaan mengen. Lepel de Griekse yoghurt over de avocado’s en schik er de tomaatjes, de eitjes en de verkruimelde olijven op.
Sprenkel nog wat extra olijfolie op de avocado salade en maak af met het geroosterd sesamzaad (en eventueel het geroosterde korianderzaad) en extra zout en peper.
Lekker met brood of flatbread!