Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Voeding Vandaag
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de meest smaakvolle én groene adressen in Arnhem

Arnhem, de bruisende hoofdstad van Gelderland, staat bekend om zijn levendige cultuur, groene omgeving en vooruitstrevende aanpak op het gebied van duurzaamheid. Voor wie houdt van lekker eten en een milieubewuste levensstijl, heeft deze stad een verrassend aanbod aan duurzame restaurants.

Waar te eten in Arnhem?

Hieronder nemen we je mee langs vijf van de meest smaakvolle én groene eetadressen in Arnhem.

1. Locals

Locals, gevestigd in het iconische Hotel Haarhuis pal tegenover het station, is veel meer dan alleen een hotelrestaurant. Dit moderne eetconcept legt de nadruk op lokaal geproduceerde en seizoensgebonden gerechten. Het interieur doet denken aan een klassieke herensociëteit in een tropisch jasje.

De menukaart van Locals wisselt regelmatig en biedt een mix van verfijnde smaken en duurzame keuzes. Denk aan gerechten bereid met groenten uit de regio (zoals rode wortel en cornichons), lokaal gevangen vis (zoals Hollandsche garnalen en witte heilbot) en vlees van boerderijen met een milieubewuste aanpak (zoals Marbré Hollands rund en tournedos).

Boven het restaurant bevindt zich bovendien een indrukwekkende ‘vertical farm‘, waar alle verse kruiden en bloemen voor in het hotel worden gekweekt. Deze innovatieve aanpak zorgt niet alleen voor ultieme versheid, maar draagt ook bij aan een kleinere ecologische voetafdruk.

2. First Eet

In het hart van Arnhem vind je First Eet, een gezellige en toegankelijke plek waar duurzaamheid en smaak perfect samenkomen. Je kunt hier de hele dag door terecht voor ontbijt, lunch en diner. Het café richt zich op plantaardige gerechten en is daarmee een ware hotspot voor veganisten en vegetariërs.

First Eet hanteert een ‘plant forward‘-filosofie: ze koken en bakken volgens een 90/10-richtlijn, wat betekent dat 90 procent van de gerechten veganistisch is en 10 procent vegetarisch. Deze aanpak toont hun toewijding aan duurzaamheid zonder concessies te doen aan smaak.

De gerechten worden gemaakt met zoveel mogelijk biologische en lokaal geproduceerde ingrediënten. Favorieten zijn de Buddha Bowl en de plantaardige BLT sandwich met vegan bacon en plantaardige kaas. Ook de fluffy pandan pancakes met vers fruit en zijn to die for.

3. Restaurant Konijnenvoer

Met een naam als Konijnenvoer is de toon direct gezet: hier draait alles om plantaardig eten. Dit eigenzinnige en ideologische restaurant laat zien hoe veelzijdig de veganistische keuken kan zijn. Met een creatieve aanpak en een focus op verse ingrediënten wordt elk gerecht een ware smaaksensatie.

Na meerdere pop-up locaties in Arnhem was het tijd voor een écht restaurant op een vaste plek. Vanwege de achtergrond van de chef zijn veel gerechten gebaseerd op de Italiaanse keuken. Het menu verandert met de seizoenen, zodat de ingrediënten altijd op hun best zijn. Je kiest voor een 5-gangenmenu (69 euro) of 7-gangenmenu (94 euro) en laat je vervolgens verrassen door chef Demian Parasmo, die met passie en zorg een menu heeft samengesteld.

Om je culinaire ervaring compleet te maken, bieden ze ook een wijn pairing aan. De sommelier heeft wijnen uitgekozen die de smaken van elk gerecht versterken en deze zorgen voor een harmonieuze balans gedurende je diner.

4. Café Bosch

Café Bosch is een geliefde broedplaats voor de culturele sector. Het is een vegetarisch en veganistisch eetcafe mét club én poppodium, in een van de meest iconische panden van Arnhem. Op deze prachtige locatie aan de Rijn bieden ze een groene sfeer, middenin de stad. Daarnaast hebben ze een indrukwekkend groen beleid, van de ingrediënten op de borden tot de energievoorziening van het pand.

Wat schaft de pot? Vega burgers, gyros van oesterzwammen, of wellicht een lekkere gnocchi met pompoencrème. Ook voor de borrel kun je hier goed vertoeven. De snack-kaart is zeer uitgebreid (en lekker, als je van flammkuchen, nacho’s en gyoza’s houdt).

5. The Green Rose

The Green Rose is een uniek restaurant dat bekendstaat om zijn circulaire aanpak. Het hele concept is gericht op duurzaamheid: de gerechten lopen met de seizoenen mee en er wordt gewerkt met het no-waste‘ principe. De keuken gebruikt uitsluitend biologische, lokale en seizoensgebonden ingrediënten, en dat proef je in elk gerecht.

Het menu van The Green Rose biedt een verrassende mix van smaken, waarbij groente vaak de hoofdrol speelt, maar chef Jin Hu schroomt niet om ook vis of vlees te gebruiken. Alles wat hij gebruikt komt zoveel mogelijk van Hollandse bodem of zee, dus bij lokale producenten en telers. En de vis komt van kleinere boten, enkel uit de Noordzee.

Ook voor een goede (biologische of biodynamische) wijn ben je hier aan het juiste adres. Ze hebben zelfs natuurwijnen zonder sulfiet. Het gaat erom dat de wijnen zo zuiver en schoon mogelijk zijn en met pure smaken. De ontspannen sfeer en het vriendelijke personeel maken het plaatje compleet.

Groener genieten in Arnhem

Arnhem laat met deze vijf restaurants zien dat duurzaamheid, plantaardig eten en culinaire hoogstandjes hand in hand kunnen gaan. Of je nu op zoek bent naar een verfijnde dinerervaring of een informele lunchplek, bij bovenstaande restaurants zit je altijd goed. Deze adressen bewijzen dat je met aandacht voor mens en milieu kunt genieten van heerlijk eten. Een bezoekje waard voor iedere levensgenieter die ook om onze planeet geeft.

Check dit artikel als je lekker vegetarisch wilt lunchen in Amsterdam en lees hier alles over de laatste food trends van 2024 én 2025.

Meer eiwitten eten? Dit is vaak de vergeten proteïneheld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️