Het is bewezen: je smaakpapillen veranderen als je vega(n) gaat eten
Heb je de keuze gemaakt om geen vlees en vis, of zelfs helemaal plantaardig te gaan eten? Wat goed! Bij Bedrock staan we erachter om (te proberen) plantaardig te eten. Toch durven veel mensen vaak niet helemaal vega(n) te gaan eten, omdat ze bang zijn om de smaak van vlees en vis te missen. Terwijl die angst nergens voor nodig is, want wist je dat je smaakpapillen veranderen als je vega of vegan gaat eten? Je smaakpapillen zijn de zenuwuiteinden op je tong die ervoor zorgen dat jouw hersenen weten wat je proeft. Er worden signalen als ‘zout’, ‘zuur’ en ‘bitter’ naar je hersenen verstuurd. Er zijn vijf categoriën smaak die een mens waar kan nemen: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Welke van deze smaken jij lekker vindt, is genetisch bepaald.
Daarnaast kan de voeding die je kreeg toen je nog in de baarmoeder zat ook een effect hebben op jouw smaak. Zo is de kans groot dat jouw moeder veel chocolade at tijdens de zwangerschap als jij een echte zoetekauw bent.
Nieuwe smaakpapillen
Ongeveer eens per twee weken krijg je nieuwe smaakpapillen. Je kan het zien als de wisseling van de wacht. De oude smaakpapillen vervallen, en je krijgt er nieuwe voor terug. Daar merk je zelf verder helemaal niets van.
Lees ook: Hoe (én waarom) je smaak verandert als je ouder wordt
Je smaakpapillen moeten vaak wennen aan nieuwe smaken. Je zult vast gehoord hebben dat je producten als koffie en bier moet leren drinken. Daar zit best een kern van waarheid in, want je hersenen moeten echt wennen aan nieuwe smaken. Net zoals dat baby’s dat in hun eerste levensjaren moeten doen, is dat als volwassene ook nog steeds mogelijk.
Zo laat je je smaakpapillen wennen aan plantaardig eten
Zit je niet te wachten op een dieet gebaseerd op noten, tempeh, tofu en ander plantaardig eten? Met deze tips zorg je ervoor dat je smaakpapillen snel wennen aan deze nieuwe smaken.
1. Werk met sausjes, dressings en kruiden
Wanneer je iets eet waar niet veel smaak aan zit, trek dan die keukenla met kruiden maar open. Ga voor paprikapoeder, peper, zout, knoflookpoeder, alles wat je lekker vindt. En vergeet ook niet wat lekkere sausjes en dressings te maken (of te kopen natuurlijk). Zo kan je tempeh bijvoorbeeld lekker maken met een zelfgemaakte vegan satésaus. Want laten we even eerlijk zijn, bij een kipsaté spies proef je toch eigenlijk ook alleen de saus…
Bouw het gebruik van kruiden en sausjes langzamerhand af. Je zult zien dat je steeds minder kruiden en sausjes ‘nodig hebt’ om het eten lekker te maken. En da’s een goed teken, want dat betekent dat jouw smaakpapillen langzaam veranderen.
2. Mis je die vleesachtige structuur? Eet peulvruchten
Er zijn talloze ‘burgers’ op de markt die volledig vegan zijn. Wat dacht je van zwarte bonenburgers, een bloemkoolburger of bieten falafel? We durven te wedden dat je dat stukje vlees binnen de kortste keren niet meer mist!
Lees ook: Deze Olympiër bewijst dat topsport en vegan eten prima samengaan
3. Combineer!
Verbloem bittere smaken met iets zoets of zuurs. In de meeste gevallen zal de zoete of zure smaak overheersen, en kunnen je smaakpapillen langzaam wennen aan de bittere smaakt. Dit gaat vooral op voor groenten zoals spruitjes en witlof.
Meer lezen over vega(n) eten:
- 10 x de lekkerste tips voor een vega barbecue
- Filmavond? Dit zijn de beste vegan snacks
- Het beste recept voor vegan pannenkoeken (perfect voor zondagochtend!)