Naast slow living en slow travel is ‘slow working’ de laatste trend (doe jij er al aan?)
In het rijtje van slow living, slow coffee en slow travel, bestaat er inmiddels ook nieuwe manier van werken. Ook wel slow working genoemd. Wat is het precies en nóg belangrijker: hoe zorg je dat ook jij aan slow working kunt doen?
Want geloof ons… dat wil je!
De ‘slow‘ trends als tegenweging
In de behoorlijke drukte van het hedendaagse leven waarbij een dag doorgaans gevuld wordt met het afstrepen van eindeloze to-do-lijstjes, afspraken die weken van tevoren gepland zijn en dingen die nog ‘moeten’, ontstaan er (gelukkig) zo langzaamaan steeds meer tegenbewegingen in het snelle, Westerse bestaan.
In plaats van zoveel mogelijk te doen, te bereiken en te presteren in zo weinig mogelijk tijd (ofwel: kwantiteit), gaat het bij het concept van ‘slow‘ eerder om tijd nemen, aandachtig en bewust bezig te zijn met hetgeen je doet en draait het om kwaliteit over kwantiteit.
Bij slow travel gaat dat bijvoorbeeld over het bezoeken van minder plekken en de plekken die je bezoekt ook echt de tijd voor nemen (doei bucketlist!). Zo heb je namelijk meer tijd om een plek ook echt te leren kennen, locals te ontmoeten en meer diepgaandere ervaringen op te doen dan vluchtige.
Hoe zit dat met slow working?
Wat is slow working?
Hetzelfde geldt voor het inrichten van je werkleven. In de laatste jaren is er een steeds snellere verandering te zien in hoe de inrichting van het werkleven er bij velen uitziet. Niet alleen heeft de coronaperiode voor een giga-shift gezorgd in de normalisering van thuiswerken en werken op afstand (lees: het buitenland), maar is ook de baankeuze in zijn algemeenheid een stuk belangrijker dan dat gold voor de generatie voor ons. Je werk, dat zégt iets over je tegenwoordig. En dus willen we er maar liever iets leuks en zinnigs van maken.
Slow working gaat over niet werken op de automatische piloot, maar bewust kiezen voor welke taken je doet, de tijd die je daarvoor neemt en hoe je je werk doet.
Meer aandacht
Doe je aan slow working, dan doe je dus níet aan jezelf bewijzen aan je baas of collega’s op een manier die helemaal niet gezond is en je eigen (mentale) grenzen voorbij gaat, maar maak je in je carrière liever bewust ruimte om je taken met aandacht te doen.
Doordat je meer tijd uittrekt voor je to do’s heb je ook meer aandacht voor wat je doet, zul je andere of meer details kunnen opmerken die je anders voorbij waren gegaan en ontstaat er ook meer ruimte voor meer kwalitatieve output in je werk.
Kies je taken bewust uit
Natuurlijk kan niet elke baan enkel bestaan uit leuke taken, maar toch kies je er bij slow working voor om de taken te doen waarbij jouw expertise en kennis het beste tot zijn recht komen en eventuele taken die niet bij je passen, bijvoorbeeld te ruilen met een collega.
Bepaalde routines op werk, zoals mediteren, een leeg bureau hebben of steevast gezonde lunch meenemen, kunnen daar ook goed bij horen.
Je staat open voor andere visies
Bij slow working is het ook van belang om bepaalde routines of patronen lost te kunnen laten. In plaats van de dingen te doen zoals je ze altijd doet, sta je bij slow working open voor de inzichten, ervaringen en meningen van ander, of dat nu gaat om een klant, manager of collega. Als je samen openstaat voor nieuwe inzichten en verbeteringen, kun je immers tot een betere uitkomst komen voor iedereen.
Voordelen van slow working
De voordelen van slow working? Simpel. Deze manier van bewust en aandachtig werken, zorgt ervoor dat je geen onnodige energie verspilt op de werkvloer, jouw talenten tot zijn recht komen, je beter werk levert en jezelf minder snel voorbij rent.
En dat kan bepaald geen kwaad in een land waar inmiddels één op de vijf werknemers last heeft van burn-outklachten, toch? Slow working is dus een ideale manier om te zorgen voor gezonde werkgewoontes, en daar heeft iedereen baat bij.
Op deze plek in Spanje leer je over permacultuur, slow living en yoga