Verlang je naar vertraging? We geven 20 tips voor slow living
In een snel draaiende wereld, kun je weleens duizelig worden. Je kunt verlangen naar minder moeten, willen en doen. In plaats daarvan wil je langzamer en bewuster leven. Minder spullen kopen, meer tijd en ruimte in je agenda creëren, vaker de natuur ingaan en vaker kiezen voor écht contact in plaats van WhatsApp. Maar hoe doe je dat?
Geïnspireerd door de zintuigelijke debuutroman Waar ik liever niet kom van Liselotte Idema, die gaat over het verlangen naar vertraging, geven we een aantal tips voor ‘slow living’.
Geluk zit in eenvoud
We staan constant in verbinding met elkaar, werken veel (al dan niet online) en vullen zelfs onze vrije uren op met TikTok, Netflix en Instagram, zodat we ons maar niet hoeven te vervelen. Maar het razendsnelle tempo van deze maatschappij kan ervoor zorgen dat het ons teveel wordt. We worden moe. Of misschien wel ongelukkig.
Als je het gevoel hebt dat je wordt geleefd, dan is slow living wellicht iets voor jou. Het houdt in dat je dingen doet die voor jou belangrijk zijn, op een bewuste wijze en op je eigen tempo. Je leert rust te vinden in het idee dat je niet alles hoeft te ontdekken en hoeft mee te maken, omdat geluk in eenvoud zit.
Oké, dus jij wilt gelukkig zijn – maar wat is geluk eigenlijk?
Alles met aandacht doen
De slow living leefstijl is voor iedereen, niet alleen voor degenen met veel vrije tijd. Het gaat namelijk niet om hoe je je vrije tijd indeelt, maar om hoe je omgaat met alle tijd die je hebt. Je hoeft dus niet nóg beter je best te doen. Nóg meer te verdienen. Nóg meer kansen te pakken. Nóg meer spullen kopen te om je leven mee aan te vullen.
Je gaat juist terug naar de basis. Dat betekent niet dat je niets meer mag willen, of dat je letterlijk alles langzaam gaat doen. Maar je neemt er de tijd voor. Een rondje hardlopen kan ook slow living zijn. Het gaat erom dat je alles wat je doet met aandacht doet. Je raffelt minder af, vliegt minder van hot naar haar en doet minder dingen ‘omdat ze nu eenmaal zo zijn’.
20 slow living tips
Kortom, je gaat langzamer, simpeler en bewuster leven, zodat je meer plezier kunt ervaren in de dingen die je doet. We geven je 20 concrete tips waarmee je direct aan de slag kunt en je leven vrij gemakkelijk kunt vertragen.
- Laat ruimte voor ‘niks’ in je agenda, in plaats van dat je alles volplant. Dit geeft overzicht en rust.
- Accepteer de stilte en zet niet altijd muziek aan tijdens het werk of een podcast tijdens het wandelen.
- Koester de momentjes ‘tussendoor’, bijvoorbeeld als je aan het wachten bent op iemand. Of als je in de rij staat voor de kassa.
- Zet je telefoon op flight mode of laat hem een keer thuis. En als je thuis bent, leg hem in een andere kamer, ga naar het toilet zonder en spreek met jezelf een limiet af.
- Zorg voor een ochtendritueel, waar je rustig kunt opstarten (zoals even wandelen, mediteren, in je dagboek schrijven – voordat je je telefoon aanzet en/of aan het werk gaat).
- Focus meer op wat je doet, in plaats van wat je hebt.
- Zoek een (creatieve) hobby. Ga bijvoorbeeld keramieken, schilderen, zingen, muziek maken, puzzelen of schrijven.
- Let vaker op je ademhaling en adem bewust een paar keer diep in en uit. Vaak gaan we onbewust heel hoog ademen of stoppen we zelfs af en toe met ademen.
- Houd je weekend bewust leeg, zodat je op de dag zelf kunt kijken waar je zin in hebt (en niet naar die verjaardag, die kraamvisite en die sportles hoeft te sjokken).
- Koop alleen nog maar een paar mooie kledingstukken (liefst tweedehands) die langer meegaan, ‘goed’ zijn gemaakt en lekker zitten, in plaats van veel goedkope items.
- Zeg ook gewoon eens ‘nee’ als je wordt uitgenodigd voor een verjaardag, feestje of uitje en het voelt als een verplichting.
- Ga eens door je huis en bekijk welke spullen je nooit gebruikt of niet meer nodig hebt. Breng die naar de kringloopwinkel of geef ze weg aan familie/vrienden.
- Maak tijd vrij voor de mensen van wie je houdt (en die je door alle drukte misschien minder vaak ziet dan je eigenlijk zou willen).
- Ga wat vaker naar buiten, trek de natuur in of doe aan forest bathing. De natuur brengt rust en werkt helend.
- Eet langzaam en bewust. Proef de smaken en neem pas een nieuwe hap als je de vorige doorgeslikt hebt.
- Schrijf in een journal of begin met een dagboek.
- Luister écht als je met iemand in gesprek bent in plaats van direct een reactie in je hoofd formuleren of de situatie op jezelf te projecteren.
- Ga wat vaker wandelen in plaats van met de fiets. Of neem de fiets, in plaats van de auto. Dat duurt langer, maar die tijd is ook waardevol.
- Neem de tijd om ‘s ochtends voedzaam te ontbijten in plaats van een snelle hap naar binnen te werken (of deze helemaal over te slaan).
- Lees weer eens een boek, zoals Waar ik liever niet kom dus (dikke tip!) en laat je ook inspireren tot het vertragen van je leven.
Bedrock Travel: op bezoek in Letland voor natuur, slow living én duurzaam design