Wat betekent slow fashion precies en hoe doe je eraan mee?
Ben je een modeliefhebber? Grote kans dat je dan weleens fast fashion koopt. Begrijpelijk, het is immers spotgoedkoop. Toch kleven daar heel wat problemen aan. We leggen uit wat er mis is met fast fashion en waarom je beter voor slow fashion kan kiezen.
Hoe verleidelijk het soms ook kan zijn om een T-shirt voor maar €5,- te kopen, je wil het liever vermijden en vaker voor slow fashion kiezen.
Wat is fast fashion?
De term fast fashion wordt gebruikt voor kledingbedrijven die snel veel goedkope kleding produceren. Deze bedrijven willen inspelen op de laatste trends en wisselen daarom vaak van collectie.
Denk bijvoorbeeld aan H&M die haar collectie maandelijks aanpast en Zara die dit elke week doet. Door continu nieuwe kleding in de winkels te hebben liggen, kunnen modeliefhebbers bijna elke week hun slag slaan.
Wat is er mis met fast fashion?
Natuurlijk is het hartstikke leuk om je elke week trendy te voelen, maar aan dat goedkope shirtje hangt eigenlijk een grote prijs.
Fast fashion is een van de meest vervuilende industrieën
Een van de problemen die de fast fashion veroorzaakt is de belasting op het milieu. De kleding-industrie is namelijk een van de meest vervuilende industrieën ter wereld.
Must read: Zo laat je je niet meer verleiden tot het kopen van fast fashion
Dit heeft er onder andere mee te maken dat er veel water wordt gebruikt om stoffen te maken – voor één kilo katoen is bijvoorbeeld 10.000 liter water nodig.
Verder wordt er door het verven van kleding jaarlijk 1,9 miljard liter drinkwater vervuild – wat er alleen in India al voor gezorgd heeft dat de gezondheid van 5 miljoen mensen is aangetast.
Daarnaast wordt er, omdat er zo ongelofelijk veel kleding gemaakt wordt, heel veel kleding weggegooid. Zo gooien we bijvoorbeeld in Nederland jaarlijks 145 miljoen kilo kleding bij het restafval en wordt er wereldwijd maar 13 procent van alle kleding gerecycleerd.
Fast fashion zorgt voor slechte werkomstandigheden
Helaas kennen we allemaal de filmpjes van grote fabrieken waarin honderden mensen achter een naaimachine zitten voor lage salarissen. Hoewel grote kledingbedrijven vaker transparant zijn over hun productieproces, gebeurt het helaas nog vaak.
Must read: Het was genoeg. Ik stopte als fashion influencer en liet het ‘luxe’ leventje achter me
De naai(st)ers in deze fabrieken moeten lange dagen maken en krijgen weinig betaald. En het ergste van alles is dat de landen, waar deze fabrieken staan, vastzitten aan de macht van de mode-bedrijven. Wanneer een land hun wetgeving wil aanpassen, verplaatst het bedrijf gewoon naar het volgende land, waar deze wetten nog niet zijn.
Fast fashion gebruikt goedkope materialen
Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom fast fashion zo goedkoop is? Naast de lage lonen van de fabrieksmedewerkers, heeft het er ook mee te maken dat de materialen goedkoop zijn.
Hierdoor gaat kleding sneller kapot, waardoor je sneller geneigd bent om nieuwe kleding te kopen. Goed voor de retailers; slecht voor je portemonnee én het milieu.
Must read: Langer doen met kleren? Tips voor het repareren, vermaken en opknappen van kleding
Waarom je wil kiezen voor slow fashion
Slow fashion is eigenlijk het tegenovergestelde van fast fashion. Bij slow fashion gaat het niet om de laatste trends en het goedkope kledingstuk, maar om een bewuste keuze. Je kiest je kleding met de mens en de planeet als prioriteit.
Wanneer je slow fashion koopt, probeer je doelgericht te consuminderen en kijk je naar hetgeen je écht nodig hebt. En wanneer je weet wat je écht nodig hebt, koop je het van goede kwaliteit bij een ethisch bedrijf.
Hoe je mee kunt doen aan slow fashion
Wanneer je het niet eens bent met de praktijken van de fast fashion-industrie, kun je kiezen voor slow fashion. Maar hoe doe je dat?
Probeer te consuminderen
Hoeveel shirts heb jij in je kast liggen die je nog nooit gedragen hebt? Het voorkomen van onnodige aankopen is de eerste stap richting slow fashion. Probeer alleen kleding te kopen die je écht heel leuk vindt, die je écht nodig hebt én die je écht gaat dragen.
Wil je een challenge aangaan? Doe dan mee aan The No Buy Challenge, waarbij je een half jaar geen kleding koopt. Je kledingkast ligt vaak al vol genoeg.
Must read: Geen nieuwe meer kleren kopen? Met deze tips wordt dat een makkie
Koop ethische kleding
Probeer te kopen bij kledingmerken waarvan je weet dat ze ethisch zijn. De kleding is dan misschien wat duurder dan we gewend zijn; het is in ieder geval goed voor je geweten.
Trouwens: het geld dat je bespaart door te consuminderen, kun je investeren in een ethischer kledingstuk.
Must read: Good news: er is wéér een duurzaam mode-platform gelanceerd
Koop tweedehands
Door tweedehands te kopen, ben je een stuk bewuster bezig. Eigenlijk blaas je de kleding, die er al is, nieuw leven in.
Hierdoor zorg je onder andere dat het kledingstuk geen afval wordt en dat er geen nieuwe grondstoffen gebruikt hoeven te worden.
Koop kleding die weer door kan
Koop kleding die weer een nieuwe start kan maken nadat je er klaar mee bent. Koop bijvoorbeeld composteerbare kleding, kleding waar iets anders van gemaakt kan worden of kleding waar je een ander blij mee kan maken.
Met andere woorden: Go Slow!
Lees meer over slow fashion:
- Leve slow fashion: deze handige tips zorgen ervoor dat je kleding langer meegaat
- Fashion Challenge: 6 maanden geen kleren gekocht en nog 6 maanden te gaan
- Duurzame mode scoren wordt nog makkelijker met het online handboek van Let’s Talk Slow