Slow dating is dé manier om een waardevolle relatie op te bouwen
Sinds de komst van de ene na de andere app lijkt het datingleven op hoge snelheid te draaien. Gedachteloos swipen, drie dates in een week plannen en al na de eerste date het bed delen. Dat kan precies zijn waar je zin in hebt, maar volgens experts is het niet de manier om een waardevolle en langdurige relatie op te bouwen. Slow dating is in dit geval succesvoller.
Vraag je mensen naar de liefde, dan zullen de meesten daar dezelfde definitie aan geven. Vrijwel iedereen is op zoek naar een betekenisvolle relatie, in plaats van snel daten en elkaar vervolgens nooit meer zien. Apps als Tinder, Bumble en Happn maken dat echter lastig, want door de eenvoudige en razendsnelle manier van swipen is het niet makkelijk om connecties op te bouwen. Ook via deze apps kun je echter een langdurige relatie ontwikkelen: als je het maar langzaam aanpakt.
Slow dating om een betekenisvolle relatie op te bouwen
De naam van slow dating zegt eigenlijk alles wat je erover moet weten: alles gebeurt hierbij op een langzaam tempo. Leer je elkaar kennen via een app, dan chat je eerst een periode online voordat je elkaar in real life ontmoet. En is het eenmaal zo ver voor die eerste date, dan pakken jullie ook dat langzaam aan. Geen gehaast drankje om vervolgens met elkaar het bed in te duiken, maar een middag of avond vol lange gesprekken om elkaar echt te leren kennen. Door zo’n date meerdere keren te herhalen, ontdek je veel beter of iemand wel bij jou en je leven past.
Datingcoach en auteur Jess McCann legt het als volgt uit: “Bij slow dating werk je aan het opbouwen van een connectie en voeg je het fysieke gedeelte pas toe als die connectie er is.” Volgens haar bestond de term al eerder, maar zorgde vooral de coronaperiode ervoor dat slow dating een heuse trend werd. Al die lockdowns zorgden er namelijk voor dat fysiek contact niet mogelijk was en dat de psychische connectie wel eerst gelegd moest worden.
Kwalitatieve dates
Hoewel de datingtrend zich focust op het woordje langzaam, zijn andere aspecten ook van belang. Volgens McCann is het belangrijk om het woord in de breedste zin te interpreteren. Wat dat betekent? Houd het bij één persoon tegelijkertijd om echt aan die connectie te bouwen en plan kwalitatieve dates in. Geen drankje tussen andere afspraken door, maar een langere activiteit waardoor je wel met elkaar móet praten. Hoe kom je er anders achter of iemand bij je past?
Gebaseerd op vertrouwen
Bovendien zorgt slow dating ervoor dat je elkaar meer vertrouwt. Relatietherapeut Holly Roberts noemt dat het belangrijkste aspect van een betekenisvolle relatie. “Je komt door langzaam te daten later minder snel vervelende verrassingen tegen, omdat je al zo lang de tijd hebt genomen elkaar te leren kennen.” Dat bouwt een sterke basis van vertrouwen op.
Het vertrouwen zorgt er ook voor dat je volledig jezelf durft te zijn, volgens Roberts. “Het langzame tempo laat jullie persoonlijkheden op natuurlijke wijze versmelten. Zo hoef je niet te overdrijven om een goede indruk op je date te maken,” legt ze uit.
Hoewel Roberts volledig achter de trend staat en gelooft dat slow dating hét recept voor een waardevolle connectie is, plaatst ze ook een kleine kanttekening. Volgens haar is de juiste balans altijd nodig. Langzaam daten is goed, maar zorg ervoor dat je het niet té langzaam aan doet. Dan ligt namelijk het gevaar van desinteresse op de loer. Om dit te voorkomen is communiceren key: bespreek met elkaar wat het gewenste tempo is en probeer je daaraan te houden.
De 8 ‘groene vlaggen’ om naar op zoek te gaan tijdens het daten