Slechte slaper? Dat heeft misschien te maken met je spijsvertering
De toestand van je darmen kunnen veel over je zeggen. Vlinders door verliefdheid, buikpijn van de stress en een knoop in je maag na een ruzie. Maar nu is er iets nieuws ontdekt. De toestand van je spijsvertering heeft mogelijk effect op je slaapritme, blijkt uit nieuw onderzoek.
De manier waarop je darmen werken en het soort ontlasting dat je hebt, heeft mogelijk direct impact op je slaapritme, wijst een studie van de University of Missouri School of Medicine uit.
De invloed van je darmen op je slaap
Maar hoe zijn de onderzoekers hier nou achtergekomen? Het klinkt misschien gek, maar door een poeptransplantatie. Dit is het overbrengen van ontlastingsbacteriën van een gezonde donor bij een ontvanger.
Tijdens het onderzoek begonnen de onderzoekers met een experiment op twee groepen muizen. De ene groep kreeg normale zuurstof (en ademde dus normaal), de andere groep kreeg lucht die minder stuurstof bevatte. De manier waarop deze groep muizen konden ademen, was te vergelijken met een mens met slaapapneu (een stoornis waarbij je op momenten niet of nauwelijks kunt ademenen tijdens het slapen).
Na 6 weken werd er een nieuwe groep muizen geïntroduceerd. Deze muizen kregen een poeptransplantatie van de twee eerdere groepen. De helft kreeg een transplantatie van de groep die normaal kon ademen, de andere helft kreeg het van de groep die niet goed kon ademen. Het slaapritme van beide groepen werd 3 dagen gevolgd.
Gerelateerd: Poeptalk: zo hoort je poep eruit te zien
Het interessante was dat de muizen met een poeptransplantatie van de tweede groep een stuk vermoeider waren dan de andere helft. Ze wilde langer slapen en deden overdag meer dutjes. Terwijl de andere groep normaal sliep.
Enkel het overzetten van de darmbacteriën van een groep muizen die minder zuurstof krijgt, heeft dus al effect op het slaappatroon van de ontvanger.
Je darmen zeggen veel meer
De toestand van de darmen hebben dus veel effect op slaap, maar langzaamaan komen we erachter dat poeptransplantaties op veel meer gebieden van toepassing zijn.
Er zijn vergelijkbare onderzoeken geweest met transplantaties en overgewicht. Hierbij kreeg een groep muizen een darmbacterietransplantatie van een groep muizen met overgewicht. Ook deze muizen werden dikker. En ook bij het tegengaan van alcoholisme zou eenzelfde transplantatie kunnen werken.
Je darmen zeggen dus veel over je. Ze worden zelfs je tweede brein genoemd. Dat belooft een toekomst vol nieuwe ontdekkingen te worden!
Lees gerust verder:
- Hoe psylliumvezels kunnen helpen om je spijsvertering te verbeteren
- Slechte slaper? Dit is hoe positief zijn je kan helpen om beter te slapen