5 ochtendgewoontes die je zo snel mogelijk wilt afleren
Een goede ochtendroutine heeft invloed op veel meer dan alleen een fijne ochtend. Het is een belangrijk onderdeel van self-care, omdat het effect heeft op alles, van je gezondheid tot aan je productiviteit. Toch denkt het overgrote deel van de mensen mensen niet na over de manier waarop ze hun ochtend besteden. Op de automatische piloot werken ze een heel rijtje van slechte gewoontes af, waar ze vervolgens de hele dag de effecten van merken.
Dit zijn de meest voorkomende gewoontes in je ochtendroutine die je zo snel mogelijk wilt afleren, én wat je in plaats daarvan beter kunt doen.
1. Snoozen
We weten het: het is enorm verleidelijk om nog even te snoozen als je wakker wordt van de wekker. Je hebt het gevoel dat je die extra tien minuutjes écht nodig hebt. Maar wist je dat er helemaal niets aan deze slechte gewoonte in je ochtendroutine hebt? Die paar minuten zijn niet herstellend, zelfs als ze op dat moment wel goed aanvoelen.
Sterker nog, je staat waarschijnlijk duffer op dan je had gedaan als je meteen uit bed was gekomen, omdat je je hersenen als het ware martelt door ze elke keer uit hun slaap te halen. Frequente onderbrekingen van de natuurlijke slaapcyclus zijn in verband gebracht met zowel mentale effecten (zoals cognitieve problemen en depressie) als fysieke (zoals stofwisselingsproblemen).
Hoe kun je deze gewoonte in je ochtendroutine afleren?
Allereerst moet het voor je hersenen duidelijk zijn dat er een nieuwe periode aanbreekt. Dit doe je door een verandering aan te brengen. Je zet je wekker bijvoorbeeld ergens anders neer of je stelt een nieuw deuntje in om je wakker te krijgen. Vervolgens zijn er meerdere trucjes die je kunt toepassen om jezelf uit bed te krijgen.
Zo raadt ochtend-expert Lienke de Jong van Dear Good Morning aan om de 15-seconden-regel te gebruiken. Hierbij geef je jezelf 15 seconden om na het afgaan van je wekker naast je bed te staan. Noorse mental coach Erik Bertrand Larssen van de Helweek gebruikt een andere methode. Zodra de wekker afgaat, stelt hij zichzelf de vraag: ‘Waar kijk ik het meest naar uit vandaag?’
2. Meteen je telefoon pakken
75 procent van de mensen onder de 35 jaar pakt meteen hun telefoon als ze wakker worden. Een grote fout, zegt Naomi Perrella, een huisarts bij Rush University Medical Group tegen de Huffington Post. Wanneer jij ‘s ochtends nadat je wakker bent als eerst je e-mail, social media of het nieuws checkt, laat je zaken waar jij geen controle over hebt als het ware je eerste gedachten en emoties ‘hijacken’.
De ‘loop’ van social media: waarom je wilt overwegen je social media te verwijderen
Door al die berichten nemen je stress levels toe, word je afgeleid van andere taken en is het heel goed mogelijk dat je je overweldigd voelt. Dit merk je niet alleen aan je mentale gezondheid, maar ook in je productiviteit als je eenmaal aan het werk gaat.
Hoe kun je deze gewoonte in je ochtendroutine afleren?
Je bewust worden dat deze gewoonte negatieve effecten heeft, is al de eerste stap. Vervolgens kun je de ochtendgewoonte gaan vervangen met een ander. Kies er bijvoorbeeld voor om te gaan sporten, lezen of ontbijten. Allemaal gewoontes waarvan bekend is dat ze wél positief uitpakken. Of doe wat ademhalingsoefeningen en stretches.
3. Niet goed voor je huid zorgen
Zelfs als je ‘s avonds goed je gezicht schoonmaakt, is het goed om je gezicht goed te wassen ‘s ochtends (al is het alleen met lauw water). Gedurende de nacht kan je huid bijvoorbeeld dode huidcellen oppikken die je op je kussensloop hebt verzameld. Er is een onderzoek geweest dat suggereerde dat onze kussens evenveel microben bevatten als onze toiletbrillen.
Hoe kun je deze gewoonte in je ochtendroutine afleren?
De meesten van ons zijn ‘s ochtends alleen maar aan het haasten. Neem rustig de tijd om je gezicht te wassen. Merk je dat je huid te droog wordt als je meerdere keren een cleanser gebruikt? Doe dit dan alleen met lauwwarm water. Vervolgens is het belangrijk dat je SPF of een dagcréme met SPF aanbrengt. Je huid zal je dankbaar zijn!
4. Meteen een ontbijt met veel suiker eten
“Suiker en bewerkte ontbijtproducten veroorzaken een hormonale verschuiving in het lichaam”, legt huisarts Parrella uit aan de Huffington Post. “Nu kom je in een soort achtbaan terecht: je bent honger, humeurig en hebt uitendelijk een suikercrash.”
Hoe kun je deze gewoonte in je ochtendroutine afleren?
Let goed op de producten waarmee jij ontbijt: zit daar veel suiker in? En zou je die eventueel kunnen vervangen? Het is niet nodig om ze compleet uit je ontbijt en ochtendroutine te schrappen, maar zorg er daarna voor dat je even de benen strekt of een paar yoga-oefeningen doet.
5. Je mentale gezondheid compleet negeren
De ochtenden zijn vaak zwaar: je bent moet, je moet je haasten om je klaar te maken en voor je het weet, zit je achter je laptop en ben je aan het werk. Zonde, want als je de dag op een verkeerde manier start, kan het lang duren voordat je in een fijne ‘groove’ of ‘flow’ terecht bent gekomen. Kortom: het heeft effect op je humeur en prestaties gedurende de dag.
Hoe kun je deze gewoonte in je ochtendroutine afleren?
Zorg dat je een momentje in je ochtendroutine inplant die helemaal is gericht op jou en je mentale gezondheid. Ja, zelfs als dat betekent dat je een kwartiertje eerder op moet staan. Wees dankbaar, stuur een berichtje naar iemand die je waardeert, mediteer, doe een paar stretches of haal een paar keer diep adem.
Je zal zien dat dit soort snelle en makkelijke oefeningen ervoor zorgen dat je de dag op een hele andere manier begint en dat je de voordelen daarvan de hele dag zal merken.
https://www.bedrock.nl/ochtendhumeur/