Slecht slapen bij volle maan: is dat echt of niet?
Een paar dagen van tevoren zie je het al op Instagram, Facebook of nieuwssites: jongens, het is weer bijna volle maan! Regel je financiën, benut de extra creativiteit of maak het goed met je geliefden. O, en vergeet je vooral niet voor te bereiden op een horrornacht. Maar eh, klopt dat eigenlijk wel? We zochten uit of slecht slapen bij volle maan een feit of fabel is.
Op zich is het niet zo’n gek idee dat de maanstand processen in ons lichaam zou kunnen beïnvloeden. Als de energie van de maan ervoor zorgt dat het dagelijks eb en vloed wordt, waarom zouden mensen er dan immuun voor zijn? Toch zijn er maar weinig overtuigende bewijzen.
Slecht slapen & volle maan: wetenschappelijk bewijs
Als ‘bewijs’ dat slecht slapen bij volle maan echt een ding is, wordt vaak een Zwitsers en een Zweeds onderzoek aangehaald. In 2013 ontdekte de Universiteit van Basel bijvoorbeeld per ongeluk het effect van de volle maan op het slaappatroon van hun proefpersonen. Wat bleek: rond volle maan maakten mensen minder melatonine aan (het hormoon dat je slaperig maakt) en hadden ze dan ook vijf minuten langer nodig om in slaap te komen. Daarnaast sliepen ze minder diep en korter.
Dit vind je vast ook interessant: Overdag moe, maar klaarwakker als het tijd is om te slapen? Dit is de oorzaak
Een jaar later testten Zweedse wetenschappers bij 47 proefpersonen de invloed van de maan. Hun conclusie: gemiddeld slapen we 20 minuten korter tijdens volle maan, maar de REM-slaap duurt gemiddeld 30 minuten langer.
Maar klopt dat wel?
Wat de slechtere stand dan precies veroorzaakt, verklaren beide onderzoeken niet. En dat is ook niet zo gek, want zoals gezegd, was de eerste bevinding per ongeluk. Het doel van het eerste onderzoek was helemaal niet om het effect van volle maan te meten, en was daarom ook niet goed ingericht.
In de periode rond volle maan werden bijvoorbeeld veel ouderen getest, en die hebben sowieso meer moeite om in slaap te vallen, schrijft het NRC. Bovendien waren er maar 33 proefpersonen.
Slecht slapen: deze oorzaken maken dat je niet in slaap valt
De krant haalt ook een onderzoek aan van het Nijmeegse Donders Instituut, dat juist geen bewijs kon vinden voor slecht slapen bij volle maan. De Nederlandse wetenschappers vonden ook veel andere studies waarin geen bewijs werd gevonden – een deel was om die reden zelfs niet gepubliceerd. “Tegenover elke gepubliceerd onderzoek met positief verband stonden negentien niet gepubliceerde onderzoeken met een negatief verband”, aldus neurowetenschapper Martin Dresler.
Slecht slapen bij nieuwe maan
Is er dan helemaal geen verband? Misschien wel, maar dan precies andersom. Volgens de wetenschapper is er eerder bewijs dat we slechter slapen bij nieuwe maan – maar of dat waar is, kunnen we ook niet bewijzen. Dus tot er nieuwe onderzoeksresultaten komen, doen wij nog even een oogje dicht.
Dit doet slaap met je lichaam
- Waarom te veel slaap ook niet goed is
- Slapeloosheid? Deze tips helpen je om vanavond beter in slaap te vallen
- Beter slapen na de seks: feit of fabel? (en hoe slaap kan helpen met zwanger worden)