Slecht slapen: deze oorzaken maken dat je niet in slaap valt
Je hebt een lange dag achter de rug en je kan niet wachten om je bed in te kruipen. Als je dan eindelijk in bed ligt, blijf je woelen. Je gedachtes gaan opeens alle kanten op en voor je het weet gaat de wekker. We hebben allemaal weleens van die dagen waarop we niet kunnen slapen, maar wat zijn de oorzaken van slecht slapen?
Er kunnen echt ontzettend veel redenen zijn waarom je niet kunt slapen. Wij hebben de belangrijkste oorzaken van een slechte nachtrust op een rijtje gezet.
Slecht slapen door eten
Uit onderzoek is gebleken dat eten de kwaliteit van je slaap kan beïnvloeden. Dit geldt zowel voor te veel eten voor het slapen als voor te weinig eten. Je wilt dus niet vol zijn als je je bed inkruipt, maar met een knorrende maag gaat het ook niet lukken.
Daarnaast is zuivel voor het slapen gaan ook niet verstandig. Producten zoals schimmelkazen, oude kaas, yoghurt en karnemelk bevatten veel histamine. Dat is een stofje dat door het lichaam wordt aangemaakt bij een allergische reactie en is ongunstig voor je slaap.
Slecht slapen door cafeïne
Ook cafeïnehoudende dranken kan je beter vermijden vlak voor het slapen gaan. Cafeïne stimuleert namelijk het zenuwstelsel, de hartslag en de ademhaling. Zeker als je gevoelig bent voor cafeïne doe je er goed aan om het voor het slapen te vermijden. Wil je wel wat warms drinken voordat je je bed induikt? Kies dan voor kruidentheeën, deze bevatten over het algemeen geen cafeïne.
Dit zijn de gevolgen van slapeloosheid en die zijn waarschijnlijk erger dan je verwacht
Slecht slapen door alcohol
Als je aangeschoten thuiskomt na een avondje stappen, is de kans groot dat je gelijk in slaap valt. Alcohol kan ervoor zorgen dat je gemakkelijker in slaapt valt, maar voor de kwaliteit van je slaap is het niet gunstig. Je lichaam moet hard werken om het alcohol af te breken en de alcohol in het bloed houdt de REM-slaap tegen. De REM-slaap is als het ware je diepe slaap. Je valt dus door alcohol sneller in slaap, maar het gaat wel ten koste van de kwaliteit van je slaap. Zo slaap je onrustig of word je te vroeg wakker.
Slecht slapen door een slecht slaapritme
Op vrijdag is er de vrijmibo en daarna ga je nog een drankje doen met vrienden. Op de zaterdag slaap je uit, want je heb het laat gemaakt. De zaterdagavond zit je vervolgens vol energie, waardoor je het ook weer laat maakt. Voor je het weet is het zondag en wat is een lazy sunday zonder uitslapen? Precies, dus je slaapt weer uit, maar maandag moet je weer aan het werk… Je slaapritme gaat zo alle kanten op en de kans is groot dat je de dagen daarna slecht slaapt.
Je ziet er vast niet op te wachten – want het is niet erg spannend – maar een goed slaapritme verricht wonderen voor je nachtrust. Kies een vast tijdstip uit om naar bed te gaan, maar ook om wakker te worden en houd dit vast. Je zal zien dat de kwaliteit van je slaap sterk verbeterd. Het is misschien een beetje lastig om dit vol te houden en dan met name in het weekend. Toch is het goed voor je slaap, want je creëert een interne klok voor je lichaam.
Slecht slapen door een koude kamer
De temperatuur van je kamer is ook belangrijk voor een goede nachtrust. In een koele kamer slaap je namelijk beter dan in een warme kamer. Een te warme kamer kan leiden tot rusteloosheid en het beïnvloedt je diepe slaap. De ideale temperatuur ligt rond de 18 graden Celsius. Zelfs in de wintermaanden wanneer we liever de verwarming een graadje hoger zetten. Als je het echt te koud hebt, kan je altijd onder een extra dekentje slapen of sokken aantrekken.
https://www.bedrock.nl/drukke-dagen/
Slecht slapen door stress
Als er iets slecht is voor je slaap dan is het stress. Met een hoofd vol zorgen is het nou eenmaal lastiger om in slaap te vallen. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Dit kan je bijvoorbeeld doen door te mediteren, maar sporten helpt ook. Ren, zwem of boks alle stress eruit, maar doe dit niet vlak voor het slapengaan. Anders maakt je lichaam teveel cortisol aan, een stofje dat je wakker houdt.
Slecht slapen door je telefoon
De telefoon kan niet ontbreken in dit lijstje en je hoort het vast niet voor de eerste keer. Leg je telefoon weg vlak voor het slapengaan. Het is eigenlijk verstandig om weg te blijven bij alle beeldschermen. Lichtsignalen vertellen ons brein dat het tijd is om op te staan, maar ook dat het tijd is om te slapen. Probeer daarom minstens een uur voor het slapen gaan het licht te dimmen. Hierdoor wordt het slaapverwekkende hormoon melatonine geactiveerd.
Vermijd daarnaast zoveel mogelijk blauw licht, want blauw licht onderdrukt melatonine. Zelfs een glimp van het licht op je telefoon of wekker kan invloed hebben op de kwaliteit van je slaap.
Meer lezen over slapen
- Weinig tot niet geslapen? Zo kom je je werkdag door
- Kan je maar slecht in slaap komen? Deze tips helpen je!
- Slapeloosheid? Deze tips helpen je om vanavond beter in slaap te vallen