Slechte slapers opgelet: 5 x natuurlijke tips voor een goede nachtrust
Bijna niets is zo vervelend als niet in slaap kunnen vallen. Je lichaam is kapot, je benen zijn moe en je bent er klaar voor: een goede nacht slaap. Maar je hersenen denken daar anders over en het lukt je gewoon niet om in slaap te vallen. Je voelt je verlept de volgende dag, kan je slecht concentreren en bent niet te genieten. Zonder meteen naar slaappillen te grijpen, zijn er een paar wetenschappelijk bewezen tips die helpen bij een betere nachtrust.
Wakker worden na een nacht ruk te hebben geslapen is geen pretje. Je staat al direct met 3-0 achter want je bent moe, voelt je alles behalve klaar voor de dag, je concentratie is ver te zoeken en je humeur evenmin.
Slecht slapen
Een nachtje niet goed slapen kan vervelend zijn, maar het wordt pas echt een probleem als je voor een langere tijd niet goed slaapt. Wist je dat de meeste ongelukken op de weg gebeuren omdat de bestuurder moe was?
No screens
In een podcast-aflevering van Bedrock Talks interviewden we slaap-expert Hans Hamburger, hij vertelde ondermeer dat veel van de slaapproblemen al zouden worden opgelost als we minder naar onze (blauwe) schermen zouden staren. Een inkoppertje maar wél een belangrijk punt.
Volgens Hamburger zouden eenderde (!) van de mensen die nu last zouden hebben van slaapproblemen, daar zonder het laat gebruiken van blauwe schermen, geen last meer van hebben.
Toch maar eens het proberen waard?
Natuurlijke slaappillen
Voor elk kwaaltje is wel een pil te bedenken, maar voordat je een medicijn in je lichaam stopt, kan het (bijna) nooit kwaad om te bedenken of er niet ook een meer natuurlijk alternatief voor is. Het Ayurvedisch merk Pukka (de Night Time Capsules genaamd) heeft bijvoorbeeld fijne kruidenpilletjes die kalmerend werken.
In de capsules zitten valeriaan, ashwagandha en gota kola. Aanrader!
Beschermen tegen blauw
Het klinkt een beetje suf, maar dat valt best mee. Een bril met blauw licht kan wonderen doen, vertel ik uit eigen ervaring. Wie veel tijd achter een scherm besteedt (al is het door dit artikel te typen óf te lezen), loopt de kans moeilijker in slaap te komen, helemaal als je later op de dag nog leest of schrijft vanaf een scherm. Zelfs op je telefoon.
Het blauwe licht zorgt ervoor dat je lichaam minder snel het slaaphormoon melatonine aanmaakt en je minder snel moe wordt. De meeste brillenwinkels hebben tegenwoordig speciaal soort glazen die je beschermen tegen het blauwe licht. Handig!
Essentiële olie diffuser
Je kent ze wel: een diffuser in de hoek van je yogaschool of woonkamer. Een rond apparaatjes dat kleine beetjes lekkere ruikende lucht de ruimte in blaast. Je kunt de diffuser zo instellen dat ‘ie om de zoveel tijd wat essentiële olie de woonkamer inpuft.
Gebruik in de avond een olie die kalmerend werkt, zoals jasmijn of lavendel. Onderzoek heeft uitgewezen dat wie voor het slapen gaan lavendel olie ruikt, dieper slaapt! Tip: je kan de diffuser ook in je slaapkamer zetten zodat je in een kalme walm binnenkomt.
Pak een boek
Ben je moe en klaar voor bed, maar kom je nog niet in slaap? Het is natuurlijk verleidelijk om een Netflix-serie te kijken of je door je Instafeed te scrollen, maar veel slimmer (en leuker) is het om er eindelijk een boek bij te pakken. Niet alleen leer je ervan, ook wordt je hoofd er vanzelf moe van. Win-win dus!
Dit zijn onze favo boeken van deze zomer.