Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Relatie 25 feb 2020
Leestijd: 5 minuten

Waarom slecht slapen een grote invloed kan hebben op je relatie

Na een nachtje goed slapen, word je de volgende dag lekker uitgerust wakker. Je brein heeft de tijd gehad om alle emoties en herinneringen van de vorige dag te verwerken en mentale ruimte gemaakt voor een nieuwe dag. Lekker, laat die nieuwe ervaringen maar komen!

Maar als jij een nachtje niet zo lekker hebt geslapen – als je bijvoorbeeld lag te malen en pas laat in slaap kwam, of juist als je ‘s nachts veel wakker bent geworden – gaat het verwerken van al die belevenissen en gevoelens niet zo soepel. Sterker nog: als je structureel slecht slaapt, mis je focus, krijg je een korter lontje en heb je je eigen emoties minder goed onder controle, vertelt slaapexpert Els van der Helm aan Nu.nl.

We slapen minder goed

Als je het idee hebt dat af en toe een avondje doortrekken vast geen kwaad kan, heb je het mis. Na één nacht te weinig slaap (gemiddeld hebben we zo’n 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig), ervaren we al nadelige effecten.

Aan de Universiteit van Harvard is in 2014 een onderzoek gedaan naar het presteren na een nacht niet slapen vs. iemand die dronken is. Wat bleek? De dronken persoon presteerde beter dan de persoon met slaaptekort. De dronken persoon wist hierbij wel dat hij slecht presteerde, maar de persoon met slaaptekort was zich nergens van bewust.

We slapen over het algemeen minder goed (1 op de 5 Nederlands zegt slecht te slapen, horen we in de podcast SamenGezond van de Hersenstichting – thanks smartphones, computerschermen en piekergedachtes!), maar klaarblijkelijk hebben we dus niet door wat het bij ons als mens allemaal teweegbrengt.

En terwijl slaap zó belangrijk is. “Je kan nog zo gezond eten en voldoende bewegen, als je niet voldoende slaap is dat praktisch voor niks geweest,” vertelt slaapexpert Hans Hamburger aan Bedrock.

Must read: Dit is de impact van (REM) slaap op je brein en waarom je áltijd genoeg wilt slapen

Slapeloosheid en je relatie

Dat voldoende slapen onmiskenbaar belangrijk is (zelfs even belangrijk als ademhalen en en je bloeddruk, lezen we in een stuk op de Volkskrant), moge duidelijk zijn. Naast het feit dat je zelf eerder grijpt naar ongezonde snacks, minder concentratie hebt en vermoeider bent, heeft het ook effect op je relatie.

Je bent prikkelbaarder (“ruim die rondslingerende schoenen nou ‘s op!”), vergeetachtiger (“nee, jíj zou toch boodschappen doen vandaag?”) en hebt minder zin om leuke dingen te ondernemen. Allemaal gevolgen die van invloed kunnen zijn op je relatie met je partner. Dit is hoe dat komt én hoe je dit kunt tackelen.

Ook interessant: 8 dingen die gebeuren met je lichaam als je één nacht slaapt als een roos

Je emoties liggen overhoop

Als je niet goed hebt geslapen werkt het deel van je hersenen dat emoties aan herinneringen koppelt niet goed, vertelt neuroloog W. Christopher Winter aan TIME. Dit kan betekenen dat je de emoties van je partner niet goed opmerkt, of juist te heftig reageert. Echte slechte slapers kunnen hierdoor zelfs last krijgen van depressieve gevoelens en stress.

Dankzij een paar korte nachten kan je dus heftig reageren in situaties die normaal gesproken niet zo zouden boeien (zoals die rondslingerende schoenensituatie). Kleine problemen lijken simpelweg groter dan ze zijn. Het effect? Meer onenigheid en een minder fijn gevoel tussen jullie, vertelt slaapexpert Jennifer Martin aan TIME.

Jammer genoeg hebben we zelf niet zo door dat we heviger dan normaal reageren. Probeer hier voor jezelf alerter op te zijn en een volgende keer als je merkt dat je lontje nogal kort is of je je angstig voelt, ga dan ‘s na hoe je de nacht ervoor hebt geslapen. Die realisatie kan je al helpen de situatie milder te bekijken, vertelt neuroloog Winter.

Tip: voer de serieuze gesprekken op een dag waarop je wel uitgerust wakker werd.

Je bent moe en voelt je minder goed

Nogal wiedes dat je na een (paar) nacht(en) slecht slapen de volgende dag moe bent. Maar naast vermoeidheid loop je ook extra kans op gezondheidsklachten, lezen we op de website van NOS. We weten dat het kan leiden tot hartproblemen en suikerziekte, maar ook depressie en kanker. Als jij slecht slaap, leef je gemiddeld ook korter

Daarnaast loop je ook eerder een koudje op als je weerstand is verzwakt door te weinig slaap. Als je regelmatig ziek of niet lekker bent, kan dat ook effect hebben op je relatie. Je kan niet mee naar dat etentje met vrienden dit weekend en jullie quality time avond naar de bioscoop moet ook plaatsmaken voor een avond onder een dekentje in bed.

Maar niet alleen het samen tijd spenderen lijdt eronder, ook het feit dat de ander zich moet opstellen als verzorger kan soms stress (en irritaties) met zich meebrengen.

Tip: Ga zorgvuldig met jullie tijd om. Kies eerder voor een half uurtje een goed gesprek voeren en een kop thee drinken dan voor 2 uur samen een film kijken op de bank.

Handig: 6 slaapkamerregels voor een gelukkige relatie en Dit is het beste ingrediënt voor een langdurige liefdesrelatie

Verschillende slaapritmes

Wat ook niet meewerkt, zijn verschillende slaapritmes. Als jij in de avonduren werkt, terwijl je partner en vrienden dan juist vrij zijn, kan het lastig zijn om leuke dingen met elkaar te doen.

De oplossing? Maak een gezamenlijke agenda om inzicht te hebben in elkaars schema en vooruit te kunnen plannen (ook handig als je ook geteisterd wordt door vergeetachtigheid).

En soms hoort een beetje opoffering daarbij. Een haf uurtje later gaan slapen of juist een uurtje eerder opstaan om samen op te kunnen starten. Vind een gulden middenweg die voor jullie beiden werkt.

Beter slapen doe je zo

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️