Kom je soms slecht in slaap? Dit zijn de do’s en don’ts als je niet kunt slapen
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Het is essentieel voor je gezondheid en je kunt je beter focussen als je goed geslapen hebt. Helaas vallen we niet altijd meteen als een blok in slaap en liggen we uren te draaien in bed. Daar gaat die 8 uur slaap weer die je deze nacht wél graag had willen aantikken.
Gelukkig kan je genoeg doen om jezelf een goede nachtrust te geven. Tijd om je nachtrust voortaan de baas te zijn.
Do’s voor in slaapvallen
Van plafonddienst? die we onszelf hebben opgelegd tot een veel te warme slaapkamer: er zijn verschillende redenen waardoor we slecht slapen. Dit zijn de do’s en dont’s voor als je niet kunt slapen.
Blijf wakker
Als we niet kunnen slapen, doen we ons uiterste best om dit toch te laten lukken. Moet. in. slaap. vallen. Met als gevolg dat we alleen maar liggen te draaien in bed en nog meer piekeren. Doe er daarom juist eens alles aan om wakker te blijven als je niet kunt slapen. Vaak wordt je angst zo minder en neemt het piekeren ook af. Je geeft jezelf zo de kans om genoeg te ontspannen en kunt zo uiteindelijk in slaap vallen. Deze techniek staat ook wel bekend als ‘paradoxale intentie’.
Ontspan je spieren
Probeer je spieren eens aan te spannen en vervolgens weer te laten ontspannen. Begin bij je tenen en ga langzaam omhoog naar je hoofd. Concentreer je hierbij op elke spiergroep. Wat kan helpen, is door te visualiseren dat je op een ontspannen plek bent. Denk bijvoorbeeld aan het strand of het bos, of misschien heb je zelf nog een plek waar jij je altijd ontspannen voelt.
Doe ademhalingsoefeningen
Je focussen op je ademhaling kan voor sommige mensen heel ontspannend werken. Tel bijvoorbeeld je ademhaling terug vanaf 100. Weet je halverwege niet meer waar je was? Begin dan op nieuw. Door het aftellen ben je bewust van je ademhaling en dat zorgt voor ontspanning.
Slecht slapen: een guide met álles over slapen (met tips tegen slapeloosheid)
Lage temperatuur in de slaapkamer
Als het in de zomer 30 graden is, hebben we vaak moeite met slapen. Maar ook kan je in de winter de verwarming nog net iets te hoog aan hebben staan voor een ideale nachtrust. De beste temperatuur in de slaapkamer is tussen de 15 en 18 graden. ‘s Nachts koelt je lichaamstemperatuur af en voor de hersenen is dit het signaal om te gaan slapen. Een warme kamer kan dit proces juist remmen.
Don’ts voor in slaapvallen
Te vroeg naar bed gaan
Vroeg naar bed gaan is soms lekker, maar het kan ook té vroeg zijn. Als je bijvoorbeeld net daarvoor nog gegeten hebt of heel gestrest bent, kun je maar beter even wachten met slapen. Het is beter om eerst te zorgen dat je helemaal ontspannen bent en dan pas je bed in te duiken. Lees eerst nog even een goed boek of mediteer voor het slapen gaan.
Katoenen dekbed
Ken je dat geluksmomentje als je in een net verschoond bed kruipt? Dat is niet voor niks. We houden van een bed dat fris is en lekker ruikt. Sla katoen daarom liever over en ga voor synthetisch materiaal. De vezels hiervan zijn een fractie van het formaat van natuurlijk materiaal, waardoor de stof meer ademt en sneller droogt. Hierdoor kun je dit type beddengoed vaker wassen, waardoor je vaker in een lekker schoon bedje ligt.
Ook als je geen allergie hebt, zou je een hypoallergeen dekbedovertrek moeten hebben. Waarom? Allergenen hebben effect op hoe je ‘s nachts ademhaalt. Hierdoor kan door je neus ademen lastig zijn.
Telefoon gebruiken voor het slapen gaan
We doen het bijna allemaal: nog even onze ontvangen berichten en socials checken voordat we gaan slapen. Toch is het verstandig om dit niet te doen. Het scherm geeft namelijk veel blauw licht af (dit geldt ook voor tablets, led-tv’s en ledlampen). Dit blauwe licht kan invloed hebben op de kwaliteit van je nachtrust. Probeer daarom minstens een uur voordat je gaat slapen geen telefoon of ander beeldscherm meer te gebruiken.
Cafeïne drinken
Lekker een bakkie voor het slapen gaan? Don’t do it! Cafeïnehoudende dranken kun je maar beter vermijden voordat je je bed inkruipt. Cafeïne stimuleert namelijk het zenuwstelsel, de hartslag en de ademhaling. Niet echt handig als je een goede nachtrust wilt. Wil je toch wat warms drinken in de avond? Neem dan een kopje kruidenthee, daar zit meestal geen cafeïne in.
Meer over lekker slapen
- De wetenschap achter slapen met je sokken aan (of juist uit?)
- Overdag moe, maar klaarwakker als het tijd is om te slapen? Dit is de oorzaak
- Slecht geslapen? Dat komt misschien door de volle maan