3 dingen die je kunt doen als je vannacht niet goed hebt geslapen
Of je nou tot laat in de avond hebt gewerkt, tot te laat hebt zitten scrollen op je telefoon of te lang hebt liggen Netflixen in bed: iedereen maakt weleens een slechte nacht. Wat de reden van je verstoorde nachtrust ook was, er zijn wat manieren om je dag toch goed door te komen. Dít kun je doen als je vannacht niet goed geslapen hebt.
Een nacht slecht slapen heeft heel wat invloed op je gemoedstoestand, maar helaas ontkomen we er soms niet aan.
Wat kun je doen als je een nacht slecht slaapt?
Wat de reden van je slechte nacht ook was, als je eenmaal verfromfraaid, moe en uitgeput wakker wordt, kun je aan de afgelopen nacht al weinig meer veranderen. Wat je na een nacht slecht slapen wél kan doen, tipt Fiona Barwick, directeur van het Sleep and Circadian Health Program aan de Stanford University aan health platfom SELF.
Een nacht slecht geslapen? Dan kun je het beste deze drie dingen (niet) doen:
Niet te lang uitslapen
Hoewel het verleidelijk is om na een slechte nacht lekker uit te slapen om toch nog aan voldoende uren te komen, adviseert Barwick om dat niet te doen. “Het zorgt er namelijk voor dat je circadiane ritme in de war raakt.”
Circadiaanse ritmes zijn onze biologische ritmes die gedurende de dag van 24 uur fluctueren. Zij bepalen een groot deel van ons gedrag en fysiologie op een dag. Ons biologische ritme bepaalt bijvoorbeeld ook wanneer we moe worden en willen gaan slapen.
Je voelt ‘m misschien al aankomen: door langer door te slapen in ochtend, verschuif je als het ware je biologische ritme waardoor je in de avond later moe word. Zo hou je de visuele cirkel van niet goed slapen dus júist in stand.
Sta dus liever gewoon op tijd op in de ochtend, doe je fijne ochtendroutine en ga vanavond uitgeput je bed in!
Ga naar buiten en beweeg
Als er iets is waar we nieuwe energie van krijgen is het wel de frisse buitenlucht. Niet alleen werkt de natuur en de buitenlucht als een soort reset voor je brein, ook zorgt zonlicht ervoor dat je een boost aan energie krijgt, a helemaal als je het combineert met wandelen buiten.
“In de ochtend zijn we vaak nog een beetje moe van de melatonine in ons lichaam, maar zodra je naar buiten gaat en zonlicht in je gezicht krijgt, maakt je lichaam het gelukshormoon dopamine aan, waardoor de melatonine je lichaam sneller verlaat en je energieker wordt.”
Door al vijf minuten te wandelen, maakt je lichaam dopamine aan en verdwijnt die ochtendsufheid als sneeuw voor de zon.
Ga vanavond iets vroeger naar bed
Om je biologische ritme weer op te pakken, raadt Barwick aan om vanavond op tijd naar bed te gaan. Misschien zelfs nog eerder dan je normaal gesproken gaat slapen. Slaap is immers één van de belangrijkste dingen die we voor onze mentale en fysieke gezondheid kunnen doen.
Heb je een nacht slecht geslapen, ga dan de volgende avond lekker op tijd je nest in zodat je lichaam genoeg uren heeft om tot rust te komen en de kans groter is dat je vanavond wél aan genoeg uren slaap komt. Hetzelfde geldt voor de avond erna.
Beter slapen? Zo bereid je jezelf voor op een goede nacht slaap
Helaas kunnen we de gemiste uren slaap nooit meer inhalen, maar we kunnen wel twee avonden erna op tijd slapen, zodat we beter herstellen van de gemiste nacht slaap, laat onderzoek zien, vertelt Barwick.
Dus, lekker naar buiten vandaag én op tijd je bed in!