Dingen die je beter niet kan doen als je wil dat mensen je mogen
Er zijn dan misschien mensen die zich niks van anderen aantrekken, de meesten van ons vinden het belangrijk om ‘in de smaak te vallen’ bij mensen die we voor het eerst ontmoeten. Jij ook? Houd er dan rekening mee dat de volgende dingen je in een slecht daglicht (kunnen) zetten.
1. Een close-up profielfoto
Wanneer mensen je opzoeken via Facebook, of bijvoorbeeld LinkedIn, dan is je profielfoto het eerste wat ze te zien krijgen. Het is je visitekaartje. En dat visitekaartje kan je maken of breken. Wat je vooral niet moet doen? Een profile pic nemen die van héél dichtbij genomen is (lees: met je neus tegen de camera geplakt).
Dit vind je vast ook leuk: Dit zegt je Facebook-profielfoto over jou (het is niet wat je denkt)
Een Amerikaanse studie laat zien dat dergelijke foto’s (met een afstand van ongeveer 45 centimeter) als minder betrouwbaar worden beschouwd, minder aantrekkelijk en minder competent dan gezichten gefotografeerd vanaf een grotere afstand (zo’n 135 cm).
2. Te veel foto’s delen op social media
Oké, wat je met je profielfoto moet doen op social media is duidelijk. Of nou ja, wat je niet moet doen. Maar er is nog iets wat betreft social media. Uit onderzoek van de University of Birmingham blijkt dat het geen goed idee is – als je geliefd wil zijn bij anderen tenminste – om veel foto’s te delen op social media. De studie toont aan dat het posten van te veel foto’s (in dit geval op Facebook) je relaties in real-life kan verslechteren. Want wat blijkt nou: vrienden vinden het niet leuk als je te veel foto’s plaatst van familie, terwijl familieleden het weer niet waarderen als je veel foto’s plaatst met vrienden. Of zouden de respondenten van het onderzoek gewoon nogal jaloers zijn aangelegd?
3. Te persoonlijk worden
Op volwassen leeftijd vrienden maken is niet altijd makkelijk. Maar als we psychologen mogen geloven is er wel een tactiek die het makkelijker maakt, en dat is zelfonthulling. Door dingen over jezelf te vertellen laat je zien dat je openstaat voor nieuw contact en creëer je een vertrouwensband. Alleen moet je daar niet in doorschieten. Iemand die je tien minuten kent hoeft écht niet te weten dat je zus zwanger is van god knows who, of dat je familie dik in de schulden zit. Kortom: word niet meteen té persoonlijk. Praat liever over wat luchtigers, zoals je hobby’s. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Experimental Social Psychology kan het delen van details over je hobby’s en je favoriete jeugdherinnnering ervoor zorgen dat je warmer lijkt.
4. Iemand uithoren, maar zelf niets loslaten
Uit dezelfde studie – die werd geleid door Susan Sprecher van de Illinois State University – blijkt dat er nog iets is dat je in een kwaad daglicht kan zetten. Niet alleen het delen van informatie die te persoonlijk is, is een no go, maar ook het stellen van vragen zónder zelf wat los te laten. Het is toch een beetje geven en nemen in een gesprek. Zo schrijven de auteurs van de studie: “Alhoewel verlegen of sociaal angstige mensen vragen kunnen stellen aan de anderen om de aandacht van zichzelf af te leiden, laat ons onderzoek zien dat dit geen goede strategie is voor het aangaan van een relatie. In een interactie moeten beide deelnemers dingen bekendmaken om wederzijdse nabijheid te genereren.”
Dit vind je misschien ook leuk: Je likeability verhogen? Laat deze 10 slechte gewoontes los.
5. Je emoties verbergen
Probeer je altijd je tranen in te houden wanneer je verdrietig bent? Of je boosheid onder controle te brengen? Misschien moet je jezelf de volgende keer gewoon eens laten gaan. Onderzoek suggereert namelijk dat het laten zien van je échte gevoelens een betere strategie is om leuk gevonden te worden dan het opkroppen van gevoelens. In een studie gepubliceerd in het Journal of Personality and Social Psychology lieten onderzoekers acteurs naar twee verschillende filmscènes kijken. In een aantal gevallen kregen de acteurs de opdracht om op een natuurlijke manier te reageren (en dus te huilen, of te lachen), terwijl in andere gevallen werd gevraagd om emoties te onderdrukken. De onderzoekers namen dit op, en vroegen vervolgens aan studenten om de video’s van de acteurs te beoordelen en te melden in hoeverre ze vrienden zouden willen worden met de mensen in de video’s. Je ziet het misschien al aankomen, maar hoe minder emoties er te zien waren bij de acteurs, hoe kleiner de likeabilty.
6. Niet (glim)lachen
De hele dag lang rondlopen met een (glim)lach op je gezicht is doodvermoeiend. Maar als je iemand voor de eerste keer ontmoet, is het de moeite waard om even een lach (of die nou echt is of nep) op je gezicht te toveren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wyoming, waarin aan een grote groep vrouwen werd gevraagd om foto’s te beoordelen van andere vrouwen. Deze vrouwen hadden een open of gesloten lichaamshouding, en wel of geen glimlach op het gezicht. Wat de resultaten laten zien? De glimlachende vrouw kreeg veel meer credits, ongeacht haar lichaamshouding.
Ook interessant: Op welke manier lach jij? Dit zegt het over je
7. Name-dropping
Ontmoet je iemand voor de eerste keer? Dan is het geen slim idee om meteen te beginnen over ‘wie je allemaal wel niet kent’. Uit een studie gepubliceerd in het Journal Social Influence blijkt namelijk dat name-dropping mensen minder geliefd maakt en minder competent doet overkomen. Als experiment deden de onderzoekers het volgende: ze lieten studenten mailen met ‘partners’ (in werkelijkheid dus de onderzoekers) om te kijken voor een mogelijke samenwerking. In sommige mails liet de partner weten dat Roger Federer een vriend was. In andere mails werd alleen gezegd dat de partner fan was van Federer, en in weer andere mails werd hij helemaal niet genoemd. Echt op prijs werd het noemen van een bekende naam niet gesteld, want hoe sterker de veronderstelde connectie tussen de ‘partner’ en Federer, hoe minder de student bereid was om samen te werken.
Meer lezen over psychologie?
- Date jij online? Volgens psychologen is dit de slimste aanpak
- Ben je een angstig persoon? 3 eigenschappen die daar achter kunnen zitten
- Zo houd je je brein in topconditie