In slaap vallen zonder slaappillen? Deze app helpt je in 6 weken beter slapen
Lig je vaak lang wakker voordat je in slaap kan vallen? Word je ‘s nachts geheid een aantal keer wakker en ben je overdag daardoor bijna standaard futloos? Je bent niet de enige. In 2018 had bijna een kwart van de Nederlanders slaapproblemen. Geen energie hebben, humeurig zijn en nog veel meer gevolgen kunnen opspelen als je hier te lang mee rondloopt. Een slaappil dan maar? Nergens voor nodig!
Een team van slaapexperts en onderzoekers (waarvan één er een insomnia had) bedachten een slaapapp. En niet zomaar één.
We must sleep
Even for the record: weinig slaap is misschien wel het ergste wat je je lichaam en vooral je brein kunt aandoen. Je wordt er vergeetachtig door (vooral op de lange termijn), voelt je futloos (de reden waarom je eind van de dag standaard ligt te knikkebollen op werk) en je kan er letterlijk wazig door worden (je kent het wel, na een nachtje doorhalen werkt je brein als een soort rozijntje). Slaap is dus essentieel.
Must read: We mochten een slaapexpert (en neurofysioloog) het hemd van het lijf vragen
Volgens slaapexpert Leo van Woerden is slaap zelfs het meest actieve gedeelte van de dag. ‘s Nachts legt je brein namelijk verbindingen en bepaalt het wat je bijvoorbeeld wel of niet onthoudt. Oké oké, altijd genoeg slaap dus. Maar wat als dat niet lukt?
Cognitieve gedragstherapie
Slaapwetenschapper Colin Espie, klinisch psycholoog Bryony Sheaves (beiden werkzaam voor de Universiteit van Oxford), slaapexpert Simon Kyle (Universiteit van Manchester) en ex insomniapatiënt Peter Hames waren de perfecte combinatie voor het ontwikkelen van een app die je daarbij helpt.
In de psychologie is cognitieve gedragstherapie een manier om slapeloosheid tegen te gaan. Maar omdat dat best wat stappen vereist, kwamen de experts met de slaapapp Sleepio. Het is een 6-weeks programma waarmee je je slaap verbetert op basis van cognitieve gedragstherapie-technieken.
Hoe werkt Sleepio?
Allereerst is de slaapapp ontwikkeld op basis van kennis uit zo’n 35 jaar aan onderzoek over het verbeteren van slaap. Niet zomaar een ‘slaap-appje’ dus. Maar, hoe werkt het dan precies?
Er wordt gekeken naar 3 aspecten in je leven: je levensstijl, je gedachten en je rooster. Het is dus geen kwestie van zomaar even een slaapmeditatie opzetten en klaar is Kees. Het vergt enige toewijding, want voor een betere slaap zul je je leven grondig moeten doorspitten.
Maar hé, dan heb je ook wat: een leven vol energie, betere prestaties, je kan slaappillen skippen, je slaapt de hele nacht door, valt sneller in slaap en voelt je eindelijk eens uitgeslapen als je wakker wordt.
Vind je vast ook interessant: Moeite met in slaap komen? Zo kalmeer je je gedachten voordat je gaat slapen
Maar niet voordat je doelen zet, je vervolgens je slaap test (een beetje creepy misschien, maar wél handig), waarna je je eigen programma bouwt en niet overbodig: je leert over cognitieve gedragstherapie.
Slaapklas gegeven door experts
Ook wanneer je niet kampt met insomnia, maar vaak niet goed in slaap kan komen, licht slaapt en merkt dat je weinig energie hebt overdag, is het begrijpen en hacken van je slaap ontzettend handig. Zie het als een soort slaapklasje van experts!
Slaaptips
Alvast een paar belangrijke slaaptips: zorg dat je bed jouw ‘slaapzone‘ is. Geen schermen gebruiken en liefst ook zo min mogelijk boeken lezen, zo associeert je brein het echt met slapen (dit geldt ook voor werken op je slaapkamer: doe dat liever in een andere ruimte).
Lees ook: Moeite met in slaap komen? Zo kalmeer je je gedachten voordat je gaat slapen
Ben je echt nog niet moe rond de tijd dat je wilt gaan slapen? Ga dan nog niet in bed liggen en kruip pas onder de wol als je écht moe bent, tipte Ronald Chervin, directeur van het Sleep Disorder Center van de Universiteit van Michigan, aan Time.
De app download je (gratis!) voor Apple hier en voor Android kan je naar de mobiele website gaan.
Slaap lekker…
Tips voor het slapen
- Offline is de nieuwe luxe (+ 5 tips hoe je dat bereikt)
- Wil je vanavond lekker slapen? 9 tips voor een goede nachtrust
- Dit is de impact van (REM) slaap op je brein en waarom je áltijd genoeg wilt slapen