De wetenschap is om: we slapen écht slechter bij volle maan
Ken je dat: je hebt een onrustige nacht vol bizarre dromen of eindeloze plafonddiensten. Wanneer je de maanstand checkt, wordt het duidelijk: het is volle maan. De wetenschap was er tot voor kort niet over uit of deze slapeloze nachten écht veroorzaakt worden door een volle maan. Daar is nu verandering in gekomen.
Vanuit de astrologie wordt al langer beweerd dat een volle maan invloed heeft op je nachtrust. Zo zouden energieshifts (of mood swings) te maken hebben met de transitie van de maan. Om de 2,5 dag verschuift de maan namelijk naar een nieuw sterrenbeeld die zijn eigen energie met zich meebrengt. Daardoor kan er bij een volle maan een bepaalde rusteloosheid ontstaan.
De wetenschap betwistte dit astrologisch oogpunt in eerste instantie nogal. Toch zijn er inmiddels wetenschappelijke onderzoeken die met dezelfde conclusie komen als astrologen.
Kortere nachten
Onderzoekers uit de Verenigde Staten en Argentinië sloegen de handen ineen om het effect van de volle maan op de slaap uitgebreider te onderzoeken. In Science Advances schrijven zij hoe 100 inheemse Argentijnen en 400 Amerikaanse studenten een polsbandje om kregen. Dit polsbandje zou meten wanneer de proefpersonen sliepen.
Wat bleek? In de 5 nachten voor een volle maan vielen de proefpersonen 30 tot 80 minuten later in slaap. Ook sliepen zij gemiddeld 45 minuten korter dan de andere nachten.
Deze resultaten zijn opvallend, want eerder dachten onderzoekers dat de slaapkwaliteit tijdens een volle maan wordt beïnvloed door het extra licht van de maan. En dit gold inderdaad ook voor de groep proefpersonen uit de Argentijnse inheemse volkeren die geen elektriciteit gebruiken. Maar nu komt het: de Amerikaanse proefpersonen, die ’s avonds wel kunstmatig licht hadden, ervaarden eveneens slaapproblemen tijdens een volle maan.
Wat is dan de verklaring?
Oke, het maanlicht zelf is dus niet allesbepalend. Wat is dan wel de verklaring voor deze kortere nachten? De onderzoekers hebben nog geen harde bewijzen, maar ze vermoeden dat het met de evolutie te maken heeft.
In donkere nachten konden onze voorouders namelijk geen hand voor ogen zien. Alleen tijdens de lichtere nachten rondom een volle maan was het gunstig om wakker te blijven, zodat er gezocht kon worden naar eten. Ook sociale gelegenheden (full moon party!) vonden daarom plaats tijdens een volle maan.
Nachtrust verbeteren
Het is dus bewezen dat mensen slechter slapen tijdens een volle maan. Op de maan hebben we helaas geen invloed, maar er zijn genoeg dingen die je kunt doen om je nachtrust alsnog te verbeteren – zelfs tijdens deze maanfase.
Een lage lichaamstemperatuur bevordert je nachtrust. Je wil je lichaam ’s nachts dus de kans geven om af te koelen. Ook een comfortabel matras maakt alle verschil in de wereld. Ontspanning is key voor een goede nachtrust, dus als het om een matras gaat, wil je voor kwaliteit én comfort gaan.
Emma Sleep weet precies wat je lichaam nodig heeft om goed uitgerust wakker te worden. De slaapfabrikant ontwikkelde de Emma Hybrid, een matras die extra comfortabel én ademend is. Zo kan je lichaamstemperatuur goed gereguleerd worden (zoals we al schreven: heel belangrijk!) en voelt het tegelijkertijd alsof je op wolken ligt. Meer tips? Een expert vertelt wat je nog meer kunt doen om voor een goede nachtrust te zorgen.