Deze gewoonte is nóg beter voor je brein dan sporten
Sporten is ontzettend goed voor je hersenen. Het zorgt voor een fit lijf, maar ook dat er nieuwe hersencellen en verbindingen in je brein worden gemaakt. Daarnaast is bewegen goed voor je mentale gezondheid omdat het de aanmaak van de gelukshormonen als dopamine en serotonine stimuleert. Je gelooft het bijna niet, maar toch is er een activiteit die nóg beter voor je hersenen is dan sporten.
En het is ook nog eens een stuk minder vermoeiend dan een work-out.
Hersencellen repareren
Heb jij weleens geprobeerd een rondje hard te lopen, terwijl je maar een paar uur had geslapen? Of een meditatiesessie gedaan, waarbij je ogen eigenlijk al voor de start van de meditatie dichtvielen? Grote kans dat dit erg moeizaam ging, want wanneer je te weinig hebt geslapen functioneert je hele lichaam minder goed.
Ook voor je hersenen is te weinig slaap funest. Neurowetenschapper Tara Swart vertelt dat tijdens het slapen je brein kan herstellen door hersencellen te repareren. Daarnaast zorgt een goede nachtrust ervoor dat je de leuke nieuwe herinneringen die maakt op een dag, ook daadwerkelijk kunt onthouden.
Nog een interessant hersenfeitje: tijdens je slaap krimpen je hersencellen. Hierdoor is er meer ruimte in je brein om schadelijke stoffen af te voeren. In de nacht krijgen je hersenen dus als het ware een soort wasbeurt. Handig! Slaapexpert Leo van der Woerden vertelde eerder aan BEDROCK dat in je hersenen ‘s nachts zelfs meer gebeurt dan overdag.
Beter slapen doe je zo
Met voldoende nachtrust doe je je brein dus een groot plezier. Maar hoe doe je dat, genoeg slapen?
Er zijn een aantal bekende tips die zorgen voor een betere nachtrust. Dit zijn ze:
- Vermijd cafeïne en alcohol voor het slapen. Een dubbele espresso net voordat je het bed instapt is niet een heel goed idee. Maar wist je dat er in bepaalde theesoorten, zoals zwarte thee en groene thee, ook cafeïne zit?
- Probeer in het uur voordat je naar bed gaat niet meer op je laptop of telefoon te kijken. Het blauwe licht van deze schermen zorgt ervoor dat je de aanmaak van het slaaphormoon melatonine uitstelt. Ook val je sneller in slaap als je niet nog een paar uur hoeft te malen over wat je moet antwoorden op dat ene appje.
- Eet niet te veel voordat je gaat slapen. Een hele volle buik zorgt er vaak voor dat je wat minder relaxt in je bed ligt. Misschien moeten we allemaal wat meer kijken naar het Spaanse model: een uitgebreide lunch en een lichte avondmaaltijd. En het mediterrane dieet is óók nog eens erg gezond.
Maar, heb je ook wel eens van deze minder conventionele slaaptips gehoord?
- Hoe leuk die ene pyjama ook staat, naakt slapen is beter voor je nachtrust. Dit komt doordat naakt slapen het natuurlijke afkoelingsproces van je lichaam versnelt. Hierdoor val je sneller in slaap én slaap je dieper.
- Vermijd pittig eten voor het slapen. Te veel spice in je eten zorgt er dan juist weer voor dat je lichaamstemperatuur omhoog gaat. Hierdoor val je minder snel in slaap en word je vaker wakker ‘s nachts. Toch maar even die sambal laten staan voortaan.
- Als je moeite hebt met in slaap vallen, heeft dit vaak ook te maken met een te druk hoofd. Zodra je gaat denken: ‘Oh nee, ik moet nu écht in slaap vallen’, dan kun je die nachtrust wel vergeten. Om al die gedachten tot rust te brengen, kan het helpen je hersenen af te leiden. Dit kun je doen door rustige (meditatie) muziek of een podcast op te zetten. Voor dat laatste is het wel belangrijk dat je voor een rustige spreker à la Eckhart Tolle gaat (en geen stuiterbal zoals Tony Robbins.)
Plan dagelijks een piekerkwartiertje in en je zult beter slapen
En op de laatste tip meteen uit te testen, vind je hieronder een podcastaflevering van Bedrock Talks over het (onderschatte) belang van slaap. Hoe toepasselijk!