5 simpele manieren om slapen duurzamer te maken
Wanneer je mensen vraagt naar ‘groene’ gewoonten, hoor je vaak dat ze afval scheiden, geen vlees eten, zo min mogelijk water verbruiken, consuminderen en plastic vermijden. Minder vaak wordt de slaaproutine genoemd. We slapen gemiddeld een derde van ons leven. Dat is echt heel erg veel én al net zo belangrijk. Slapen duurzamer maken is dus niet zo’n gek idee en dat kan in meerdere opzichten. Zo wil je natuurlijk het meeste uit jouw nachtrust halen, maar ook slapen met een zo klein mogelijke voetafdruk.
Duurzaam slapen wordt steeds makkelijker gemaakt en de ogen van mensen worden ook op dit gebied geopend. Als argeloze slaper denk je er misschien niet al te veel over na, maar de keuzes die je maakt omtrent jouw nachtrust, hebben meer impact op jou en jouw omgeving dan je denkt.
Is slapen duurzamer maken nodig?
Vooropgesteld is het een enorm voorrecht, dat we na kunnen denken over manieren om slapen duurzamer te maken. Een schoon, warm en veilig bed is niet overal op de wereld vanzelfsprekend. Als we dan tóch mogen kiezen, kies dan voor een nachtrust die beter is voor jezelf maar ook voor de wereld om je heen.
Zo worden er massa’s bedden geproduceerd die gemaakt zijn van allerlei kunststoffen op basis van aardolie. Dit zorgt mogelijk voor schimmel, kuilvorming en gassen die uit het traagschuim tevoorschijn komen. Die gassen zijn er meer dan veertig. Denk aan propanol, benzeen en styreen. Deze gassen zijn mogelijk schadelijk voor de gezondheid.
Duurzaam slapen op een goed matras
Een fijne nachtrust begint dus bij een goede matras. Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw matras, houd je uiteraard rekening met jouw lengte en lichaamsgewicht. De een slaapt liever op een hard matras, de ander op een zachte variant. Wat je ook kiest, het matras moet jouw lichaam ondersteunen en daar kunnen experts je goed in adviseren.
Dan is er nog de keuze voor een kunstmatig matras of een matras gemaakt van natuurlijke materialen. Ook daarin zijn er weer verschillende opties. Je kunt kiezen voor natuurlatex, natuurrubber, wol of paardenhaar.
Hästens bedden zijn bijvoorbeeld grotendeels gemaakt uit natuurlijke materialen zoals paardenhaar. Elk Hästens bed is handgemaakt en er worden enkel hoogwaardige, duurzame, natuurlijke materialen en technieken gebruikt, die zes generaties lang zijn doorgegeven.
De visie van Hästens gaat verder dan alleen de bedden. Zij focussen zich op mentale rust en gezondheid. Hästens heeft een Restore app die ernaar streeft de concentratie, focus, dankbaarheid, creativiteit, productiviteit, omgang met stress en ontspanning van luisteraars te verbeteren, met als algemene doelstelling het verbeteren van de slaapkwaliteit.
Eco-vriendelijk kussen
Denk niet alleen aan het matras, het kussen waar jou hoofd op rust is ook belangrijk. Er zijn ecologische kussens van verschillende materialen op de markt, denk aan kapok, wol of zelfs gierst.
Nachtkleding met een groene twist
Naast matrassen, kussens en beddengoed, is ook de nachtkleding van belang. Er bestaan tegenwoordig aardig wat merken die zich focussen op sustainable sleepwear, van duurzame materialen en eerlijk gemaakt. Vaak zijn deze materialen ook beter voor jouw huid, maar vooral beter voor de planeet.
Eco-friendly beddengoed
Beddengoed, je hebt ook hier weer enorm veel keus en gelukkig ook uit merken die eco-friendly beddengoed produceren met moeder natuur in het achterhoofd. Door te kiezen voor duurzame materialen (waardoor het beddengoed langer meegaat) en een andere manier van produceren (waardoor je bijvoorbeeld veel water kunt besparen) maken ze een groot verschil.
Favoriet is de katoenen satijn overtrek-set van Yumeko, beddengoed gemaakt van het zachtste 100 procent biologisch en fairtrade katoen. Pure en gifvrije lakens met een thread count van 300. Dat wil zeggen dat er 300 draden per vierkante inch worden gebruikt. Daar zijn hele fijne garens voor nodig. Deze fijne garens zorgen ervoor dat Yumeko’s katoensatijnen bedlinnen superzacht is.
Naakt slapen
Naast alle zaken die je kunt kopen, is het natuurlijk ook altijd mogelijk om naakt te slapen. Dit scheelt niet alleen in de aanschaf van nachtkleding, maar ook in bergen was. Als je je hier niet prettig bij voelt, zijn wij natuurlijk absoluut niet anti-pyjama! Er zijn genoeg mooie en eerlijk geproduceerde exemplaren om in weg te dromen.
Gebruik deze tips om jouw nachtrust een beetje groener te maken.