Ook zo moe? Dit zijn de beste slaaptips voor in de winter
De laatste weken ben ik nogal moe, en niet alleen ik, mijn huisgenoten hebben er ook last van. Het zal vast ook met het coronavirus te maken hebben, maar het voelt ook een beetje als een winterdipje. Toch kan ik als ik eenmaal in bed lig niet slapen. Hoog tijd dus om op zoek te gaan naar de beste slaaptips voor de winter.
Ondanks dat we nu weer minder kunnen, is deze periode ook een stukje wat stressvoller. Nog een aantal projecten moeten worden afgerond, kerstcadeautjes moeten worden gekocht en er zijn toch nog een aantal sociale verplichtingen. Daardoor ga je met een te druk hoofd naar bed.
Dat we deze periode minder naar buiten gaan speelt ook mee. Je doet binnen toch al gauw de lichten aan en daardoor heeft je lichaam niet meer door, dat het op een gegeven moment tijd is om te gaan slapen.
Lees meer: Moe en energieloos? 8 tips voor een instant energie boost
Met deze slaaptips lukt het wel
Misschien helpt het niet om te veel druk te leggen op dat je moet slapen, toch kunnen een aantal tips geen kwaad.
1. Houd het koel
Als het buiten koud is, is het super verleidelijk om binnen de kachel wat warmer te zetten. Niet alleen in de woonkamer, maar ook in de slaapkamer. Een koude kamer zorgt er bij mij namelijk nog wel eens voor dat ik het naar bed gaan uitstel. Toch is de beste temperatuur voor de slaapkamer 18 graden.
Lees ook: 5 gemakkelijke gewoontes om je dag goed mee te beginnen
Een kamer die warmer is dan dat, kan heel droog worden en dat is niet zo fijn voor je luchtwegen. Het kan de slaap zelfs nog meer verstoren. Heb je het toch te koud? Pak er dan een kruikje of een extra deken bij. Ook de dikke sokken om je voeten warm te houden, mogen niet ontbreken.
2. Word elke dag om dezelfde tijd wakker
Voor je slaapritme is het niet alleen belangrijk om iedere dag om dezelfde dag naar bed te gaan, maar ook om iedere dag om dezelfde tijd wakker te worden. Dat helpt enorm bij het instellen van je biologische klok.
Is je slaapritme nu elke dag anders? Dan weet je biologische klok niet zo goed meer hoe het tikken moet. Door een vast slaapritme, komt het met die instellingen weer goed.
3. Ga ‘s ochtends naar buiten
Op basis van je biologische klok kun je in de winter het beste in de ochtend naar buiten gaan. Mocht je daar echt geen tijd voor hebben dan helpt het ook om even naar buiten te kijken of een zonnelamp naast je laptop te zetten.
Als je dan ‘s avonds ook minstens twee uur voor het slapengaan niet meer naar blauw licht van schermen kijkt, dan heeft dat ook een positieve impact op je ritme.
4. Oefen dankbaarheid.
Als je met een goed humeur naar bed gaat, slaap je beter. Oefen daarom iedere avond dankbaarheid. Dat doe je door iedere avond voor je naar bed gaat drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Naast dat het je humeur verbetert, kan het stress verminderen en zo val je gemakkelijk en gelukkig in slaap.
Lees ook: Dit zijn de 8 (onverwachte) voordelen van naakt slapen
5. Piekertijd
Kun je ‘s avonds niet in slaap komen omdat je te veel piekert? Plan dan elke dag een kwartiertje ‘piekertijd‘. Doe dat niet net voordat je naar bed gaat, maar sluit bijvoorbeeld je werkdag er mee af. Zo leer je je hersenen dat er een tijd is om te piekeren en dat die tijd niet middenin de nacht is.
Je neemt simpelweg elke dag even de tijd vrijmaakt om over alles wat op je bord ligt na te denken – en alle angst en ongerustheid die het oproept te voelen. Is de tijd om? Je zult merken dat je een stuk lichter voelt.
Is je hoofd toch nog steeds druk wanneer je naar bed gaat? Deze slaaptips helpen ook om tot rust te komen:
- Een warme douche
- Lezen
- Mediteren
- Knuffelen met je partner of huisdier
- Schrijven in een dagboek
- Luisteren naar ontspannende muziek
- Gemakkelijke yoga oefeningen