Waarom je geen slaappillen wilt gebruiken (ook niet die onschuldige)
We zeggen het wel vaker, maar slaap is zó ontzettend belangrijk. Belangrijker dan je je in eerste instantie wellicht bewust van bent. In de Bedrock Talks aflevering met slaapexpert Hans Hamburger gaf de slaapdeskundige aan dat hoe gezond je ook eet en hoe actief je ook bent; zolang je niet goed slaapt doe je veel van je effort te niet. Wat Hamburger ook aanhaalde, is het nut van slaappillen. Want ook daar had hij zo zijn (ongezouten) mening over.
Slapen doen we allemaal. Iedereen volgens zijn eigen ritme (ochtendmensen vs. avondmensen) en de één meer dan de ander, maar slapen is een must om te leven. De één is er alleen iets beter in de dan de ander. Heeft het nut om dan naar slaapmedicatie (denk aan oxazepam en temazepam, maar ook het ‘onschuldige’ melatonine) te grijpen?
Slaappillen: de zin en onzin
Als het je niet lukt om in slaap te vallen of als je moeite hebt met doorslapen, ben je misschien geneigd om slaappillen te gebruiken. Niet gek, want als je last hebt van chronisch slaaptekort wordt je lontje alsmaar korter en wil je een oplossing die werkt. En snel een beetje.
En je bent niet de enige. In Nederland nemen zo’n 750.000 mensen dagelijks een vorm van slaapmedicatie, lezen we op de website van een verslavingscentrum.
Dat zijn veel mensen als je weet dat deze middelen je op de lange termijn niet helpen. “Geen enkel pilletje kan je problemen oplossen,” vertelt Patricia van den Bemt, hoogleraar medicatieveiligheid, aan Radar Plus.
Waarom slaapmedicatie nemen?
Maar waarom worden slaappillen dan gemaakt, denk je nu misschien. De medicatie wordt gebruikt om mensen te helpen beter te slapen na bijvoorbeeld een operatie of in emotioneel zware tijden, lezen we op de website van het Landelijk Netwerk Slaapoefentherapeuten.
Zo’n steuntje in de rug is dan goed om je even te helpen, om vervolgens je normale ritme weer te kunnen oppakken. Met de nadruk op even. Het pakt namelijk niet de oorzaak van het probleem aan.
Gevolgen slaappillen
Als je gedurende een langere tijd slaapmiddelen gebruikt, raakt je lichaam eraan gewend. En denk nu niet in maanden of jaren, want dit gebeurt al na 2 weken. Dit heeft tot gevolg dat je er steeds vaker gebruik van gaat maken of meer pillen moet nemen voor hetzelfde effect.
Ook kan je door de pillen juist vermoeider wakker worden, waardoor je overdag slechter presteert of ongelukken veroorzaakt. En misschien wel het lastigste van allemaal: je hebt het gevoel dat je niet meer zonder kan slapen en wordt afhankelijk van de pillen.
Wist je trouwens dat slaappillen niet eens zo heel veel effect hebben als je misschien denkt? Je valt gemiddeld een kwartier eerder in slaap dan normaal en slaapt 30 tot 50 minuten langer door. Daarnaast verstoren de pillen je herstellende slaapgedeelte waardoor je niet goed uitrust en dus suf wakker wordt.
Wat moet ik dan doen?
Als je last hebt van slaapproblemen (zoals niet in slaap kunnen komen of slecht doorslapen) doe je er allereerst goed aan om de oorzaak van het probleem te achterhalen.
In mijn geval hadden m’n slaapproblemen gedeeltelijk te maken met darmproblemen. Door bepaalde overgevoeligheden voor voedingsstoffen raakten m’n darmen van slag, wat effect had op mijn slaap. Na een voedingstest en aanpassingen in mijn dieet (o.a. de voeding waar ik overgevoelig voor ben vermijden en veel meer groenten eten) werd mijn slaap een stuk beter.
Het kan lastig zijn om de oorzaak zelf te achterhalen. Een slaapcoach in de arm te nemen of met de huisarts praten, kan helpen.
Daarnaast zijn er allerlei dingen die je in je gewoontes en routines kunt aanpassen om je slaapkwaliteit te verbeteren. Met stip op één staat misschien wel het vermijden van blauwe schermen voor je je bed induikt. Dat betekent: geen computer, tv en telefoon na 9 of 10 uur.
Ook zijn alcohol en drugs uit den boze en helpt het om stress zoveel mogelijk te vermijden. Tip: doe een kalmerende meditatie voor het slapengaan, maar ook gedurende de dag om stress te verminderen. En koffie? Dat drinken we niet meer na 2 uur ‘s middags.
Ook fijn: Heerlijke slaapmuziek om bij in slaap te vallen
Helpen dit soort aanpassingen niet of niet genoeg? Denk dan eens aan slaaptherapie. Want één ding staat voorop: slapen kan je leren.
Meer lezen over slaap:
- Wil je vanavond lekker slapen? 9 tips voor een goede nachtrust
- Lag je wakker vannacht? Dit is de beste manier om daarmee om te gaan
- Sporten voor het slapen: go of no go? Wij hebben het antwoord