Slechte slaper? Ga extra bewust om met je slaapritme in het weekend
Het weekend staat voor heel wat mensen gelijk aan uitslapen, lang ontbijten en later naar bed. Heerlijk! Toch hameren slaapspecialisten erop dat weekenden mogelijk een negatieve invloed hebben op je algemene slaapkwaliteit. Iets om bewust mee om te gaan dus!
Volgens slaapexpert Joshua Tal is het aanhouden van een vast slaap- en waakritme cruciaal voor een goede slaapkwaliteit. Dat wil zeggen: alle dagen op (ongeveer) hetzelfde uur naar bed gaan en alle dagen op (ongeveer) hetzelfde moment opstaan. In een werkweek is dat meestal geen probleem, maar geen wekker zetten in de weekenden zorgt vaak voor een verstoring van dat constante ritme.
Het belang van een constant slaapritme
Gevolg: op zondagavond krijg je de slaap maar niet te pakken en maandagochtend heb je moeite met uit bed komen. Dat klinkt misschien niet zo heel dramatisch, maar weinig slaap drukt zijn stempel op je concentratie, op je immuunsysteem en op je algemeen welbevinden. Dit is al helemaal het geval wanneer je van nature uit sowieso al geen goede slaper bent.
Wow: dit is het effect op je lichaam (en geest) als je een nacht niet slaapt
Je hebt er dus alle baat bij om je slaapritme zo constant mogelijk te houden, ook in het weekend. Dat maakt niet alleen dat je frisser aan je werkweek kunt beginnen, het verbetert ook je algemene slaapkwaliteit. Maar hoe doe je dat?
Zo ga je bewust om met je slaap in het weekend
En vooral: wil dat dan zeggen dat je nooit meer mag uitslapen in het weekend en dat je nooit meer een avond langer mag opblijven? Gelukkig niet. Slaapexperts benadrukken dat mensen die geen slaapproblemen hebben best wel wat schommelingen in hun slaapritme mogen toelaten.
Belangrijk is vooral om niet te overdrijven met die schommelingen en om in het achterhoofd te houden dat te grote verschillen in slaapritme je mogelijk parten spelen tijdens de latere werkweek. Het gaat er vooral om dat je lichaam het grootste deel van de tijd een consistent slaapritme heeft, het is niet de bedoeling dat je gaat stressen omdat je eens een nachtje afwijkt van dat ritme.
Let op met dutjes
Let tot slot op ook met dutjes die je overdag doet. Op een luie zondag is het misschien verleidelijk om een paar uur in te dommelen na de lunch, maar weet dat ook dit je slaapkwaliteit ‘s nachts kan verstoren. De perfecte powernap is niet langer dan 20 minuten, hou dat in het achterhoofd.
Helpen deze tips niet om een goede slaapkwaliteit op te bouwen, of heb je van nature uit ernstige slaapproblemen? Neem dan contact op met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar slaapexperts die je professioneel advies kunnen verlenen.