Slaapapneu is misschien één van de redenen dat je ‘s nachts wakker ligt
Slaapapneu: hele nachten liggen woelen, je doodmoe voelen, maar niet kunnen slapen en onbewust ben je ook nog aan het snurken. Als dit voor je herkenbaar is, is er een grote kans dat je kampt met slaapapneu. Een serieuze slaapstoornis die ervoor zorgt dat je niet goed kan slapen.
Grote kans dat je weleens van slaapapneu hebt gehoord, naar schatting hebben in Nederland namelijk 600.000 mensen de stoornis, terwijl er slechts 275.000 mensen voor de ziekte worden behandeld. Wat is het precies?
Slaapapneu: wat is het?
Slaapapneu (ook wel ‘slaapapnoe’) betekent letterlijk niet kunnen ademen. Dat klinkt vrij ernstig, maar is gelukkig niet zo levensbedreigend als je nu misschien denkt.
In je slaap gebeurt het wel vaker dat je even stopt met ademen of onregelmatig ademt (niks gevaarlijks of raars aan dus), maar stop je langer dan 10 seconden met ademen in je slaap, dan praten we over slaapapneu.
Vind je vast ook interessant: Herkenbaar? Als je niet genoeg tijd hebt om te slapen
Je begrijpt: als je langere tijd stopt met ademen in je slaap, kan dat geen goed teken zijn. Dat denken ook je hersenen als dit gebeurt – die krijgen dan immers te weinig zuurstof – en geven direct een signaal aan je lichaam dat je wakker moet worden.
Je hersenen zorgen ervoor dat je lichaam weer naar adem snakt en dat zorgt voor die snurk. En diepe, luide snurk meestal. Eigenlijk een heel slim proces van je lichaam dus, om ervoor te zorgen dat je niet stikt in je slaap.
Wanneer wordt slaapapneu een probleem?
In het beste geval heb je ‘s nachts geen last van slaapapneu, je partner hoogstens van je gesnurk, maar that’s it. Er is een grote kans dat je zelf niet eens in de gaten hebt dat je adem stokt of dat je er even wakker van bent.
In principe is er dus niets mis als je kampt met slaapapneu. Maar dat is het wél als je hier vaker last van hebt. Gebeurt zoiets elke nacht en wel tientallen keren per nacht en er (al dan niet onbewust) onrustig door slaapt, ontstaat de kans dat je overdag minder uitgerust bent.
Je hebt dan te veel onderbrekingen gehad waardoor je last krijgt van oververmoeidheid, hoofdpijn en uiteraard: een slaperig gevoel.
Hoe weet ik is of slaapapneu heb?
Het lastige van deze ‘slaapstoornis’ is dat je het zelf dus niet altijd herkent. Als je partner nu over je schouder meeleest en zegt: ‘dat heb jij, want je snurkt altijd!’, dan kan je gerust terug zeggen dat de hele nacht snurken niet per se betekent dat je slaapapneu hebt.
Ook lezen: Slecht geslapen? Zo kom je de dag door
Slaapapneu gaat dus vooral over korte, diepe snurken waarbij je als het ware naar adem snakt. Word je onrustig wakker, snurk je, ben ‘s nachts vaak wakker (en val je dus wel in slaap), ben je doodmoe overdag, krijg je last van hoofdpijn en vind je het moeilijk om je te concentreren? Dan is er een kans dat je slaapapneu hebt.
Als je een partner hebt, is het een goed idee om te vragen of je ‘s nachts een ademhaling hebt die soms lijkt te stoppen en ophoudt met een snurk.
Is slaapapneu gevaarlijk?
Slaapapneu zou kunnen ontstaan doordat je spieren zich tijdens het slapen volledig ontspannen en je tong zo de luchtwegen blokkeert.
Slaapapneu kan vooral gevaarlijk worden, omdat je overdag minder scherp bent. In de Bedrock Talks podcastaflevering met slaapexpert Hans Hamburger, vertelt hij dat de meeste ongelukken op de weg komen door mensen die niet goed hebben geslapen. Scary!
Daarnaast zorgen de nachtelijke signalen naar je hersenen voor een wisseling in bloeddruk waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot, lezen we op Gezondheidsnet.
Denk jij dat je kampt met slaapapneu? Bespreek het dan met je huisarts die je kan doorverwijzen met een slaapspecialist. Deze kan je slaap testen en als blijkt dat je inderdaad slaapapneu hebt, kan je daar op verschillende manieren voor behandeld worden.
Wie niet waagt, wie niet wint!
Meer over slaap?
- Slaapproblemen? Met deze 5 slaaptips val je vanavond in slaap als een roosje
- Zo ziet je slaapcyclus eruit (leer je ‘m beter kennen voor een betere nachtrust)
- Val je meestal direct in slaap? Waarom dat niet altijd een goed teken is