Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Zelfliefde 19 mrt 2024
Leestijd: 5 minuten

Deze simpele oefening voor trauma’s kan je helpen om je innerlijke kind te helen

Trauma’s uit je jeugd kunnen een langdurige impact hebben op je emotionele welzijn en je vermogen om gezonde relaties te onderhouden. Je kunt hiervoor in therapie, maar er zijn ook dingen die je zélf kunt doen om je innerlijke kind te helen.

Bestsellerauteur van The Greatness Mindset en voormalig professioneel atleet Lewis Howes deelt een simpele oefening om wonden uit je kindertijd te helen.

Jouw innerlijke kind helen

Het concept van het helen van je innerlijke kind kan op z’n zachts gezegd ontmoedigend zijn. Het is nogal een vaag proces, zonder duidelijke handleiding of eindstreep. Daarom kan het soms moeilijk zijn om überhaupt de eerste stap te zetten.

Gelukkig zijn er verschillende methode om je innerlijke wonden te helen en een krachtige benadering is het herkennen en verzorgen van ons innerlijke kind.

In dit artikel bespreken we een simpele, maar effectieve oefening van Lewis Howes, die je kunt proberen om je innerlijke kind te helen en daarmee de weg vrij te maken voor een gezonder en evenwichtiger leven.

Probeer deze oefening om trauma’s los te laten:

De afgelopen twee jaar heeft Howes aan deze oefening gewerkt. Het is op z’n minst het proberen waard.

Stap 1: Kies een jeugdfoto

Dit kan een foto zijn uit je kindertijd waarop je gelukkige momenten hebt beleefd, maar het kan ook een foto zijn die gemengde emoties oproept. Het doel is om een beeld te hebben dat je verbindt met je jongere zelf, waardoor je toegang krijgt tot de emoties en herinneringen die daarbij horen.

Howes: “Probeer een foto te vinden van zo ver mogelijk terug in de tijd en plaats deze ergens waar je hem zeker elke dag zult zien. Bijvoorbeeld als screensaver. Je kunt de foto ook afdrukken en op je spiegel plakken. Kies de methode die voor jou het beste werkt.”

Stap 2: Identificeer pijnlijke herinneringen

Neem de tijd om naar de gekozen foto te kijken en sta toe dat herinneringen naar boven komen. Identificeer de momenten die emotioneel uitdagend waren, waar verdriet, angst of verwarring overheersten.

Howes: “Je kunt het beste beginnen met één pijnlijke herinnering per keer, te beginnen vanaf de leeftijd van je foto. Onthoud dat geen herinnering te groot of te klein is als het gaat om traumaverwerking.

Mensen denken vaak dat een traumatische ervaring catastrofaal moet zijn om zoveel jaren later nog impact te hebben, maar trauma is niet wát er met je gebeurd is; het is wat er ín je gebeurd is.”

Stap 3: Schrijf het op

Als je een pijnlijke herinnering hebt geïdentificeerd, schrijf dan op wat er is gebeurd en hoe je je daarbij voelde. Laat de woorden stromen zonder oordeel. Beschrijf de situaties, de emoties en alles wat je je herinnert.

Dit proces van opschrijven kan al een eerste stap zijn naar het loslaten van opgekropte emoties. Bedenk ook wanneer deze herinnering opduikt in je dagelijks leven. Met andere woorden, welke gebeurtenissen, gesprekken of emoties triggeren ditzelfde gevoel in je? Dit kan zijn in je relaties, persoonlijke leven, werk of andere dingen.

Stap 4: Haal er ten minste één les uit die je hebt geleerd

Nu wil je de pijnlijke herinnering herstellen door er een nieuwe, positieve associatie aan te koppelen. Dit betekent niet dat je degenen die je pijn hebben gedaan moet vergeven (als dit van toepassing is), maar probeer je te richten op het goede dat eruit is voortgekomen.

Heeft deze gebeurtenis je geleerd om jezelf te beschermen, veerkrachtig te zijn of om hulp te vragen? Misschien heeft het je geleerd hoe je met moeilijke mensen om moet gaan?

Als je die nieuwe verbinding eenmaal hebt gemaakt, zul je triggerende situaties met meer zelfliefde en begrip kunnen benaderen. In de toekomst kun je je na verloop van tijd minder getriggerd voelen, nu je de situatie hebt verwerkt. Dit zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, dus heb geduld met jezelf terwijl je geneest.

Stap 5: Pak een nieuwe foto en herhaal

Deze oefening is het meest effectief wanneer je hem nog een paar keer doet. Dus kies een nieuwe jeugdfoto (en een nieuw moment of nieuwe leeftijd) en doorloop opnieuw de stappen. Elke foto vertegenwoordigt een ander moment in je jeugd en biedt een kans om verschillende aspecten van jezelf te begrijpen en te helen.

Howes: “Traumawerk gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het doel is om van je vroegste herinneringen helemaal naar het heden te gaan.”

Het effect

Hoewel het helen van je innerlijke kind behoorlijk wat werk vergt, is het zeker de moeite waard. Volgens Howes heeft deze oefening hem geholpen om nuchterder te worden in situaties die hem eerder zouden hebben getriggerd. Nu kan hij die situaties (en het leven in het algemeen) positiever benaderen.

Daarbij zal het helen van de wonden van je innerlijke kind je helpen om bij relaties, of het nu met familie, vrienden of partners is. Hoewel je nooit helemaal “klaar” bent met het helen van je innerlijke kind, is het beginnen met de reis de belangrijkste stap.

Wees mild voor jezelf

Over het onderwerp van jeugdwonden zegt Howes: “Ze zijn vervelend, maar als je er geen nieuwe, krachtige betekenissen aan ontleent, zullen ze je de rest van je leven gevangen houden en je pijn blijven doen”.

Kortom: Soms kun je niet vooruit zonder achterom te kijken. Gun jezelf de tijd om de emoties te voelen en te begrijpen. En wees mild voor jezelf. Het is volkomen normaal om weerstand te hebben en emotioneel te worden.

5 innerlijke kind wonden die in een relatie tevoorschijn komen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️