Simpele dingen die je kunt doen om duurzamer te leven
Als je nog maar net begint met het verduurzamen van je leven, kan het behoorlijk overweldigend zijn. Er zijn zoveel dingen om rekening mee te houden, dat het voelt als een enorme opgave. Maar zoals met alle veranderingen is het belangrijk om met kleine stappen te beginnen. Deze simpele duurzaam leven tips helpen je op weg!
Onbewust heb ik een aantal van deze dingen van huis uit meegekregen. Dingen die voor mij doodnormaal zijn, maar waarvan ik heb gemerkt dat dat voor veel mensen niet zo is.
Ik moet wel toegeven dat een ze niet per se een heel grote impact hebben in de hoeveelheid CO2-uitstoot die je ermee bespaart. Wat wel gebeurt is dat je je mindset verandert, daardoor worden duurzamere keuzes gewoon en steeds makkelijker.
Laat je trouwens ook niet tegenhouden omdat je het nooit allemaal goed kunt doen. Je hoeft geen perfecte klimaatactivist te worden.
1. Lichten uit en opladers uit de stroom
Eén van mijn vriendinnen laat soms de hele dag haar licht aan omdat ze het veel gezelliger thuiskomen vindt. Ergens snap ik het wel, maar toch is het een beetje onnodig. Het verbruik van een lamp valt wel mee, helemaal omdat bijna iedereen gebruik maakt van spaarlampen. Toch moet je op deze manier veel vaker je lampen vervangen en dat heeft impact.
Als je gewoon besluit je lichten toch uit te zetten, ondanks dat je het misschien wel gezelliger vindt, verander je je mindset ook. En ook dat draagt bij aan een duurzamer leven.
De impact van de mode-industrie verminderen? Start met lenen
Ook de oplader van je telefoon uit de stroom halen als je deze niet gebruik, heeft misschien niet de allermeeste impact. Maar toch blijft je oplader stroom gebruiken ook al zit je telefoon er niet aan. Toch even die stekker uit het stopcontact zorgt ervoor dat je niet onnodig stroom verbruikt. En ook word je je iedere keer weer even bewust van je actie.
2. Kachel een graadje kouder
Niks lekkerder dan als het buiten koud is, binnen de kachel even wat hoger zetten. Toch kan het veel schelen als je je kachel toch een beetje kouder zet. Zo wordt gezegd dat 75 procent van je gasverbruik voor je verwarming is. Zet je de kachel een graadje lager, dan schijnt dat al snel 6% van de energie te schelen. Daarmee bespaar je niet alleen veel geld, maar vooral veel CO2.
Hoe je dan toch warm blijft? Trek een dikke trui, doe je sjaal om en steek je voeten in een paar pantoffels. Je merkt al snel dat het helemaal niet nodig is om je kachel altijd zo hoog te zetten.
Lees ook: Dingen waarvan je dénkt dat ze duurzaam zijn maar het best tegenvalt
3. Minuutje korter douchen
Korter douchen is ook goed voor het milieu. Voor het warm maken van je douchewater wordt namelijk veel energie gebruikt.
Gemiddeld douchen we in Nederland 9 minuten. Als je een minuutje korter doucht, is er minder warm water nodig en dat scheelt weer energie. Als een gemiddeld huishouden voortaan zelfs altijd 5 minuten doucht zou dat op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas besparen.
4. Zakjes hergebruiken
Je bent vast al informatie tegengekomen over een zero waste lifestyle. Mocht je op zoek zijn naar een uitdaging, dan kun je jezelf uitdagen voor een 30-day zero waste challenge. Voelt dat nog als een stap te ver? Begin dan met het hergebruiken van het plastic dat je koopt.
Haal bijvoorbeeld brood bij de bakker en neem elke week hetzelfde zakje mee, stop je fruit altijd in hetzelfde zakje of gebruik je plastic zakjes voor je prullenbak. Al snel zal het een gewoonte zijn, maar zul je ook merken dat je na gaat denken over hoe het anders kan.
Lees ook: 8 simpele manieren om (meer) plasticvrij te leven
5. Afval scheiden
Het scheiden van je afval is heel belangrijk. Papier, glas, plastic en batterijen kunnen namelijk prima worden hergebruikt. Dat scheelt grondstoffen, maar ook kostbare landbouwgrond en ook energie.
Gooi jij altijd al je afval bij elkaar? Ga dan eens op onderzoek uit welk afval je bij jouw in de gemeente allemaal kunt scheiden. Per gemeente kan het namelijk verschillen of plastic, pak en blik apart moeten worden weggegooid of of deze bij het restafval kunnen. Kun je ze scheiden? Doe dat dan ook! En maak er ook een gewoonte van bij papier en glas.
Onderzoek ook of je bij je gemeente een gft bak kunt aanvragen. Zo kun je ook je groenafval scheiden.
6. Voorkom voedselverspilling
Overal afval gesproken, veel afval ontstaat doordat mensen eten weggooien. Het is zelfs zoveel dat eenderde van ons eten dat jaarlijks wordt geproduceerd, in de prullenbak belandt. 1,3 miljard ton in totaal.
Niet alleen zonde omdat met een kwart van het wereldwijd verspilde voedsel alle 795 miljoen mensen die honger lijden, gevoed zouden kunnen worden, maar ook omdat een groot deel van dat eten gewoon nog goed is. Zo zijn eieren en zuivel producten vaak veel langer houdbaar dan op de verpakking staat en kun je van restjes altijd nog een andere lekker gerecht in elkaar flansen.
Kijk, proef en ruik in het vervolg dus goed, verzin een nieuw creatief recept, vries overgebleven eten in of geef het aan je buurman. Op die manier wordt het voorkomen van voedselverspilling ook nog eens heel leuk.
Lees ook: Groente(resten) over? Met deze 7 handige trucs gooi je nooit meer iets weg
7. Ga vaker op de fiets
Heb je een eigen auto en gebruik je die graag? Snap ik helemaal! Ik ben ook gek op autorijden en vind die stoelverwarming in de winter heerlijk.
Toch is het veel beter om je auto vaker te laten staan. Tijdens het autorijden komt er veel fijnstof vrij van zowel de uitlaat van een benzineauto als van de banden. Als je niet elektrische rijdt en je batterijen op duurzame energie oplaadt, veroorzaak je met autorijden CO2-uitstoot.
Veel van die ritjes kunnen gemakkelijk met de fiets. 80 procent van alle autoritten in Nederland is onder de 5 kilometer. Dat staat gelijk aan ongeveer 20 minuten fietsen. Fietsen is ook nog eens gezond – en goed voor je seksleven.
Dit zijn nog steeds een heleboel duurzaam leven tips, maar als je stap voor stap begint, krijg je er steeds meer plezier in. Zoveel zelfs dat je je over een tijdje je hand niet meer omdraait voor zero waste, vegan gerechten en een milieubewuste garderobe.