Simon (28) reist al 5 jaar: ‘Er moest meer zijn in het leven’
Dat reizen magisch is en het onze persoonlijke ontwikkeling veel kan brengen, wordt steeds bekender. Je wordt er immers flexibel van, creatiever, empathisch en leert met minder spullen te leven, om maar wat te noemen. Een reis van een paar maanden kan dan ook een flinke impact maken. Maar hoe zit dat als je wel vijf jaar aan het reizen bent?
Omdat er geen ‘how to guide’ bestaat voor het leven, laten we ons graag inspireren door mensen die het nét even anders doen.
Een jaren lange wereldreis, wat brengt dat je?
We spraken met de Duitse Simon Weber (28) die momenteel al vijf (!) jaar onderweg is. En dat met alleen een luttele rugzak. Wat leerde hij? En waarom is hij al zo lang onderweg? En wat vindt het thuisfront van zijn lange reis?
We ontmoeten Simon aan de Portugese kustlijn, waar hij momenteel vrijwilligerswerk doet om minder uit te geven onderweg, acroyogalessen geeft en veel buiten te vinden is op zijn skateboard.
Waar ben je inmiddels allemaal naartoe gereisd in die vijf jaar?
Hoewel Simon een heuse slow traveler is en graag op een plek meer tijd doorbrengt om de omgeving en de mensen écht te leren kennen, heeft hij inmiddels al heel wat plekken over de hele wereld bezocht. Simon: “Ik ben naar Australië, Fiji, Indonesië, Singapore, Maleisië, Sri Lanka, Oman, Mexico, De Verenigde Staten, Kroatië, Italië, Portugal, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk geweest.”
Waarom ben je eigenlijk weggegaan?
“Ik heb daar een paar redenen voor. Het was makkelijk voor mij om te vertrekken vanuit Duitsland omdat ik daar niet erg betrokken ben geweest bij sportclubs of diepe vriendschappen had. Ook het werk wat ik destijds had, gaf mij geen zingeving. Ik dacht bij mezelf: ‘Dat kan niet waar zijn, er moet meer zijn in het leven’. Ook wilde ik ervaren wie ik ben, waar ik voor gemaakt ben en waar mijn grenzen liggen. Ik zou dat allemaal niet kunnen doen als ik op dezelfde plek bleef en week na week hetzelfde bleef doen.”
Dáár voel ik me levend. Waar niets perfect is, of veilig.
“Dus ging ik op pad in het echte, rauwe leven dat je bijvoorbeeld kunt ervaren in de outback van Australië, de natuur van het Indonesische eiland Java en de afgelegen eilanden van Fiji of de kleine dorpjes in Mexico… Dáár voel ik me levend. Waar niets perfect is, of veilig. Maar daar krijg je veel avontuur, kwaliteit, levendigheid, rust en authenticiteit voor terug.”
Heb je nooit een moment gehad dat je naar huis wilde?
“Nee, ik heb mijn thuis nooit gemist, want ik heb het zo druk met het leven, waar ik ook ben. Door de afstand tot de plek waar je opgroeit, ontdek je daarentegen de voordelen van je eigen land land, waardeer je bijvoorbeeld de structuur, hoe mensen zijn en de seizoenen.”
“Ik kom dan ook tussendoor graag naar Duitsland op bezoek. Tegelijkertijd verlang ik al sinds een jaar of twee heel erg naar een thuis, een veilige plek waar je na een reis naar terug kunt keren, tot rust kunt komen en je zenuwstelsel kunt ontspannen. Een plek waar je je structuur, vrienden en projecten hebt om aan te werken.”
Wat zijn de reacties van de mensen thuis op jouw lange reis?
“Er zijn een paar negatieve reacties vanuit thuis. Zoals mijn grootouders die vragen wanneer ik nou eindelijk genoegen ga nemen met thuis, wanneer ik een vaste baan ga krijgen en een vrouw en kinderen. Mijn ouders vinden alles prima wat mij gelukkig maakt, maar zijn ze zeker een beetje bezorgd. Sommige vrienden hebben geen idee hoe ik met zo weinig kan leven en waar het geld vandaan komt.”
“Weer andere vrienden zeggen dat ik het beste leven heb en zien er alleen de romantische kant van, maar zij zien bijvoorbeeld niet de mentale worstelingen die ik doormaak als ik lang alleen ben, zonder stabiliteit of een gevoel van gemeenschap en betekenis.”
Wat zijn je grootste lessen die je onderweg hebt geleerd?
“Ik leerde eigenlijk vier grote lessen, mag dat ook? Eén is zeker: ‘Minder is meer’. De andere les is
‘Vertrouwen in het leven hebben en het vertrouwen dat ik het altijd op de één of andere manier red’.
Dan ‘Vraag en je zult gehoord worden.’ En de laatste les is toch wel ‘Mooie plekken betekenen niets zonder goed gezelschap’.
Transformatief reizen is meer dan een trend: groei als mens én geef terug tegelijk