Julia van Buuren
Julia van Buuren Duurzaamheid 7 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Silke verduurzaamt bloemensector met Wilderful: ‘Wij werken met powervrouwen’

Uit een recentelijk gepubliceerd rapport van ABN AMRO blijkt dat het aantal vrouwelijke ondernemers nauwelijks groeit. Wat betekent het om als vrouwelijke ondernemer actief te zijn en tegen welke knelpunten lopen vrouwen aan?

Wij spraken met Silke Tijkotte, samen met Jennifer en Denise een van de vrouwelijke oprichters van Wilderful. Een besteldienst voor lokaal geteelde, seizoensgebonden boeketten.

Waar komen bloemen vandaan?

Silke (36) heeft bij de bloemveiling gewerkt, maar merkte dat wanneer klanten aan haar vroegen waar de bloemen vandaan kwamen, ze niet direct antwoord kon geven. Ze ging op onderzoek uit en vond Slow Flowers. “Veel kwekers hebben een bio keurmerk en kweken bloemen met het seizoen mee, maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, en kweken lokaal.”

Seizoensgebonden boeketten

Doordat ze in aanraking kwam met dit netwerk van kwekers en bloemisten, merkte ze dat iedereen dezelfde knelpunten had. “Hoe maken we mensen bewust dat bloemen onderdeel zijn van de natuur, welke duurzamere alternatieven zijn er binnen de sector en hoe kun je iedereen bedienen? Dat waren vragen die door hun hoofden speelden.” Ze besloot, samen met Jennifer en Denise, om de handen ineen te slaan en de uitdaging aan te gaan. In samenwerking met imiddels zestien bewuste kwekers en bloemisten startte ze Wilderful. Deze bloemenbesteldienst levert alleen seizoensgebonden boeketten. “Alle bloemen komen van biologische kwekers en alle boeketten zijn natuurvriendelijk.”

Professionaliteit uitstralen

Silke is zich bewust van haar positie als vrouw, met name ten opzichte van het product dat ze aanbiedt. “Omdat bloemen al een vrouwelijk product zijn, letten wij er vanaf het begin af aan al op dat wij in onze communicatie en uitingen professionaliteit uitstralen. Zo gaan wij bijvoorbeled niet in bloemenjurken op de foto en kiezen we voor effen kleuren bij de fotografie.” Silke wil dat zichtbaar is dat Wilderful een bedrijf is met een missie en grote ambities. “Een journalist heeft weleens gezegd dat hij dacht dat ons bloemenbedrijf niet serieus was. Toen dacht ik gelijk: je zult vanzelf wel zien hoe serieus wij zijn.”

boeket
Bron: Iris Duvekot

‘Je kunt doen wat je wil als je ervoor gaat’

Veel van Silkes vriendinnen hebben, net zoals zijzelf, een ondernemersachtergrond en hebben niet het gevoel dat ze als vrouw last hebben van veel vooroordelen. “Ik ben zelf ook opgegroeid in een ondernemersgezin en ik heb daardoor altijd geloofd dat je kunt doen wat je wil als je ervoor gaat.” Wel merkt ze een verschil in het aantal vrouwen en mannen binnen de sector. “De bloemenhandel is een mannenwereld en daar zie je bijna geen vrouwen, maar de bloemisten en klanten zijn juist vaak weer vrouwen.” Het grappige is dat bij Wilderful juist wel veel vrouwelijke kwekers actief zijn. Zelf heeft ze dit nooit als een voor- of nadeel gezien. “Hoeveel mannelijke of vrouwelijke ondernemers en zijn verschilt simpelweg erg per sector.”

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen

Hoe zorg je ervoor dat de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers meer in balans is? “De regels rondom gelijkheid zijn erg belangrijk, zeker wanneer je kinderen krijgt. Zo speelt het zwangerschaps- en ouderschapsverlof een grote rol. Nu dit meer gelijkgetrokken wordt, gaat het steeds beter.” Ook de kosten van de kinderopvang zorgen volgens Silke voor meer ongelijkheid. “Wanneer de kosten lager of de opvang gratis zou zijn, is bewezen dat vrouwen meer gaan werken en dat dit bijdraagt aan de gelijkheid, ook in salarissen bij bedrijven. Daarnaast zouden vrouwen meer tijd in een eigen onderneming kunnen stoppen omdat de kosten dan, zeker in het begin, beter te dragen zijn.”

Meer vrouwelijke ondernemers

Ook de focus en support richting vrouwelijke ondernemers helpt volgens haar. “Ik werk zelf ook met een groep powervrouwen waar ik veel respect voor heb. Geen een van hen laat zich hinderen door vooroordelen en doet gewoon waar ze gelukkig van wordt. Ik hoop dat steeds meer vrouwelijke ondernemers dit aandurven.”

Op zoek naar meer duurzame ondernemers? Maak kennis met Merijn Everaarts: Merijn Everaarts is serial duurzame ondernemer én heeft een missie.

Inclusiviteit en gendergelijkheid op de werkvloer: ‘Het is al jaren bewezen dat diverse teams beter scoren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️