Sietske was niet vies van botox, maar deelt nu haar verhaal over de keerzijde
Botox en fillers worden steeds populairder en wie mooi wil zijn, investeert hier maar al te graag in. Wanneer je een afspraak maakt bij een cosmetisch arts, verwacht je natuurlijk een eerlijke en volledige voorlichting. Meestal komen de risico’s en complicaties uitgebreid aan bod en onderteken je een toestemmingsformulier. Beauty expert en ervaringsdeskundige Sietske weet hier alles van, maar deelt dat botox ook een keerzijde heeft die vaak niet ter sprake komt.
Klinieken en producenten hebben immers een commercieel belang bij het toepassen van dit medicijn. Botox, wat overigens de merknaam is voor het product botulinetoxine A, is namelijk hartstikke giftig. En als je om medische (bijvoorbeeld bij migraine) of esthetische redenen jezelf wil laten injecteren, heb je recht op eerlijke informatie. Of je nu botox neemt voor een rimpelloos gelaat of om zweten te voorkomen: onwetendheid is de bron van alle kwaad.
Je hebt zelf jarenlang botox gebruikt, waarom deed je dat?
“Van kinds af aan ben ik al geïnteresseerd in het uiterlijk. Ik werd ook vaak gecomplimenteerd op het mijne. Toen ik in Italië woonde, ik was 11 jaar, werd mijn moeder regelmatig op straat aangehouden en gecomplimenteerd met haar knappe kinderen. Dat is natuurlijk heel vleiend, maar het maakt het uiterlijk tegelijkertijd veel belangrijker dan dat het echt is.
Gaandeweg ben ik onzekerheden over wie ik als persoon ben, gedachten als ‘wat ben ik waard’, ‘ben ik een goed mens’, onzekerheden die waarschijnlijk niemand vreemd zijn, gaan maskeren door zelf ook meer waarde te hechten aan het uiterlijk. Eenmaal bezig met uiterlijkheden komt botox natuurlijk snel
genoeg op je pad. Ik ben er jong mee begonnen, toen er nog geen rimpel te bekennen was, en ben er pas een paar jaar geleden mee gestopt. Ik heb ruim vijftien jaar regelmatig en veel botox
gebruikt en was me toen niet bewust van de keerzijde.”
Wat is botox op indicatie, zijn er ook mensen die niet zonder kunnen?
“Er zijn medische indicaties, zoals spasmen, waarbij botox wordt toegepast en het heel effectief klachten vermindert. Je kunt je voorstellen dat mogelijke bijwerkingen van het middel in zo’n geval opwegen tegen het gezondheidsvoordeel dat er mee behaald wordt. Dat is natuurlijk een ander verhaal bij cosmetische indicaties. De kans op het ontwikkelen van klachten na een botox-behandeling is weliswaar klein, maar bestaat wel.
Daarom vind ik het zo enorm belangrijk dat consumenten over alle informatie beschikken, de voor- én de nadelen, alle bijwerkingen, de ingrediënten en de wijze waarop botox wordt geproduceerd. Pas als je alles weet, kun je voor jezelf beslissen of de kans op bijwerkingen opweegt, tegen het wat het je oplevert. De keerzijde moet besproken worden.”
Hoe giftig is botox?
“Botulinetoxine is als middel heel giftig. In de hoeveelheden dat het gebruikt wordt voor cosmetische toepassingen wordt het niet als giftig gezien, maar dat wringt een beetje bij mij. Gif blijft, ook in kleine hoeveelheden, gewoon giftig. Er zijn veel mensen, voornamelijk vrouwen, die (net als bij siliconen borstimplantaten) klachten hebben ontwikkeld en die in verband brengen met de botox-behandelingen. Veel medici erkennen zulke klachtenpatronen niet omdat er geen wetenschappelijk bewijs voor is. Ik denk dat we voorzichtig moeten zijn met het bagatelliseren van klachten.
De geschiedenis leert ons dat onverklaarbare klachten bij vrouwen vaak worden afgedaan als mentale labiliteit en aanstellerij. Dat vind ik onverdraagbaar. Ik hoop dat mijn oproep voor waakzaamheid met botox en de keerzijde overdreven is, maar ik vrees tegelijkertijd het moment dat we tot de conclusie komen dat het misschien toch niet zo’n veilig middel is. Zoals vaker is gebeurd in de geneeskunde. Permanente fillers zijn nu ook verboden, daarvan dachten ‘we’ ook dat ze geen kwaad konden. Zo zijn er legio voorbeelden van medicijnen en medische hulpmiddelen die we om die reden nu niet meer gebruiken.”
Wat kunnen de schade en bijwerkingen zijn?
“De mogelijke bijwerkingen van botox staan gewoon vermeld in de bijsluiter. Die krijg je als consument alleen niet onder ogen. Je moet afgaan op de informatie die de arts je verstrekt en die is, ten opzichte van de bijsluiter, vaak wel wat summier. De bijwerkingen die in de bijsluiter staan zijn:
- Allergische reactie, inclusief reacties op geïnjecteerde proteïnes of serum;
- zwelling van de dieper gelegen huidlagen;
- netelroos;
- eetstoornissen, verlies van eetlust;
- zenuwbeschadiging (brachiale plexopathie);
- stem- en spraakproblemen;
- verslappen van de spieren aan één zijde van het gezicht;
- zwakte van de gezichtsspieren;
- verminderde gevoeligheid van de huid;
- spierzwakte;
- chronische spierziekte (myasthenia gravis);
- moeilijkheden bij het bewegen van de arm en schouder;
- gevoelloosheid;
- pijn/gevoelloosheid/of zwakte uitgaande van de ruggengraat;
- epileptische aanvallen en flauwvallen;
- verhoogde druk in het oog;
- scheelzien (strabisme);
- wazig zicht;
- zichtsstoornissen;
- gehoorverlies;
- oorsuizen;
- draaiduizeligheid of “tollen” (vertigo);
- hartproblemen, waaronder een hartaanval;
- aspiratiepneumonie (longontsteking als gevolg van het per ongeluk inademen van voedsel,
- drank, speeksel of braaksel);
- ademhalingsproblemen, ademhalingsdepressie en/of ademhalingsstilstand;
- buikpijn;
- diarree, verstopping (obstipatie);
- droge mond;
- moeite met slikken;
- misselijkheid, braken;
- haarverlies;
- jeuk;
- verschillende vormen van huiduitslag met rode bultjes;
- overmatig zweten;
- verlies van de wimpers/wenkbrauwen;
- spierpijn, verlies van bezenuwing (innervatie) van de geïnjecteerde spier/verkorting van de
- geïnjecteerde spier;
- zich onwel voelen;
- koorts;
- droge ogen (geassocieerd met injecties rond de ogen);
- lokale spiertrekkingen/onvrijwillige spiercontracties;
- zwelling van het ooglid.
Op welke manier heb jij deze informatie gekregen?
“Wiemooiwilzijn is een plek waar mensen zich kunnen melden met een klacht of complicatie na een cosmetische behandeling. We bieden geen medische ondersteuning, maar wel een luisterend oor en geven advies over mogelijke vervolgstappen. De afgelopen jaren meldden mensen zich steeds vaker met klachten die door de behandelend arts niet werden erkend, omdat ze a-typisch zijn na een filler of botoxbehandeling. Daardoor ben ik mij meer gaan verdiepen in de bijwerkingen van botox en ben ik tot de ontdekking gekomen dat daar over de grens veel meer informatie gedeeld wordt
dan in Nederland.
Er is zelfs een support groep op Facebook waar bijna 36.000 vrouwen zich hebben verzameld die klachten hebben die ze in verband brengen met botox. Overigens zijn de geregistreerde bijwerkingen van botox makkelijk op te zoeken, de bijsluiters van de verschillende merken botulinetoxine zijn gewoon op het internet te vinden en daarin komt de keerzijde uitgebreid aan bod.”
Stel je kunt niet zonder (bij medische redenen), wat doe je dan na dit bericht?
“Als je ongerust bent over het gebruik van botox of je vermoedt dat je bijwerkingen hebt, ga dan in gesprek met je arts over deze keerzijde. Maak samen de balans op. Wat levert de botox-behandeling je voor voordeel op en weegt dat voor jou op tegen de mogelijke bijwerkingen? Misschien zijn er alternatieve behandelmethoden voor je klachten. Bij overmatig zweten (hyperhidrose) zou je bijvoorbeeld
kunnen kijken naar een behandeling als Miradry.”
Gebruik je zelf nog Botox?
“Nee. Omdat ik het risico op bijwerkingen niet meer wil nemen en ook nee omdat ik het belangrijk
vind dat mijn dochter van twee emoties kan leren herkennen en die zo zelf goed kan ontwikkelen. En
trouwens ook nee, omdat ik het niet meer nodig heb. Dat uiterlijk is niet meer zo belangrijk voor
mij, omdat ik nu wél weet wat ik waard ben en dat ik een goed mens ben. Met rimpels, dat dan
weer wel.”
Single vrouwen tussen de 25 en 44 jaar hebben weinig vertrouwen in de liefde