Good News: Shell moet CO2-uitstoot gigantisch verminderen van de rechter
Milieudefensie heeft een paar prachtige dagen achter de rug. De milieuorganisatie won namelijk een rechtszaak tegen oliemaatschappij Shell. De rechtbank oordeelde dat Shell een wereldwijde verantwoordelijkheid heeft om de CO2-uitstoot sneller terug te dringen en moet daar ook op korte termijn werk van maken. Geweldig nieuws dus!
Klimaatdeskundigen noemen het een historisch moment.
Shell moet bijdrage leveren
De originele doelstelling van Shell was om zijn CO2-uitstoot met minimaal 20 procent te verminderen voor 2030 en met 45 procent tegen 2035. Milieudefensie en andere milieuorganisaties zoals Greenpeace en de Waddenvereniging (én 17.000 burgers) waren het hier niet mee eens en spanden een rechtszaak aan.
Hoe blijf je positief ondanks de opwarming van de aarde? Zo voorkom je klimaatangst
En met succes. De rechter oordeelde dat ook Shell zijn bijdrage moet leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. In plaats van in 2035, moet Shell nu in 2030 zijn CO2-uitstoot met 45 procent verminderd hebben ten opzichte van 2019.
Mensenrechten van Nederlandse inwoners aangetast
De rechter kwam tot deze uitspraak door vast te stellen dat Shell een enorme CO2-uitstoot heeft. Deze uitstoot leidt tot ernstige risico’s voor Nederland en met name het Waddengebied. Zo noemde de rechter de stijging van de zeespiegel en de gezondheidsrisico’s van luchtverontreiniging. Hiermee zouden de mensenrechten van inwoners aangetast worden.
View this post on Instagram
Shell zegt het een teleurstellende uitspraak te vinden. In een interview met de NOS vertelt Shell-bestuurslid Harry Brekelmans dat Shell zeker dezelfde richting in wil gaan als de rechter, maar dat de geëiste snelheid problematisch is. De oliemaatschappij verwacht dan ook in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.
Baanbrekende uitspraak
Volgens klimaatdeskundigen is de uitspraak van de rechter baanbrekend. Laura Burgers promoveerde vorige jaar op klimaatzaken aan de Universiteit van Amsterdam.
Tegen de Volkrant zegt zij: ”Wat deze zaak uniek maakt, is dat Shell volgens de rechter een plicht heeft om gevaarlijke klimaatverandering in de toekomst tegen te gaan. Voorheen ging het alleen over schade die al was geleden.”
NOS schrijft dat juristen vermoeden dat het een kwestie van tijd is voordat er vergelijkbare procedures tegen andere bedrijven gestart worden. Hopelijk gaat met Shell het balletje rollen en zullen steeds meer bedrijven, gedwongen of niet, hun best doen het klimaatprobleem op te lossen.
Mushrooms to the rescue: dit is hoe ze vervuiling van de aarde tegengaan
Zelf ook je steentje bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering? Dit zijn 8 dingen die kan doen om het klimaat een handje te helpen.
Bedrock Talks over klimaatverandering
Het is een feit: de wereldwijde temperatuur stijgt. In de afgelopen 30 jaar hebben we 50 procent van alle CO2 ooit uitgestoten. Daarom spraken we met Jelmer Mommers (klimaatjournalist bij De Correspondent) over klimaatverandering en hoe het er met onze wereld nu voorstaat. En als je nu spontaan in huilen uitbarst, no worries: dit is een verhaal met hoop.